Kategorie przepisów: Wszystkie przepisy

Tarta z szynką włoską i bakłażanem

Tarta z szynką włoską i bakłażanem

Ciasto:
- 1 szkl mąki pszennej
- 0,5 szkl mąki graham
- pół kostki masła (100 g)
- 1 łyżka smalcu
- 1 jajko
- szczypta proszku do pieczenia
- pół łyżeczki soli


Nadzienie
- 2 grube na 1 cm plastry szynki włoskiej (Hańderek)
- 1 bakłażan
- 300 ml śmietany 18%
- 2 jajka
- Sól, pieprz
- 1 łyżka natki pietruszki
- olej do smażenia
- 1 łyżka sera parmezan lub mozzarella.

Ciasto zagniatamy (powinno być dość twarde, wyklejamy formę do tarty, nakłuwamy widelcem i wstawiamy do lodówki.
Bakłażan kroimy na plastry i solimy , odstawiamy na ok 1 godzinę. Następnie bakłażan płuczemy pod bieżącą wodą i osączamy na sicie. Na patelni grillowej układamy zwilżone w oliwie plastry bakłażana i podpiekamy z obu stron. Śmietanę mieszamy z jajkami, solą, pieprzem i natką pietruszki. Szynkę kroimy w kosteczkę.
Piekarnik nagrzewamy do temp 180 st, podpiekamy spód tarty przez ok 15 min.
Na podpieczonym spodzie układamy bakłażan, następnie posypujemy szynką i polewamy śmietaną wymieszaną z jajkami i przyprawami, posypujemy serem i pieczemy ok 25 min w temp 180 st
Tartę podajemy z sałatką lub salsą.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Szaszłyki z kiełbasą serową w marynacie balsamicznej

Szaszłyki z kiełbasą serową w marynacie balsamicznej

Składniki: - 65 dag kiełbasy serowej (Hańderek) - 1 papryka czerwona - 1 papryka żółta - 1 cukinia - 2 średnie cebule. Marynata do warzyw: - 2 łyżki octu balsamicznego - 2 łyżki soku z cytryny - 6 łyżek oliwy - 5 ząbków czosnku, - 1 łyżeczka mieszanka ziołowa do grilla - świeże oregano - sól, pieprz. Sposób przygotowania: Paprykę myjemy i usuwamy gniazda nasienne, a następnie kroimy w grubszą kostkę. Tak samo przygotowujemy pozostałe warzywa. W większej misce łączymy oliwę, ocet, posiekany czosnek i sok z cytryny, a następnie mieszamy z mieszanką ziołową do grilla oraz solą i pieprzem. Dodajemy posiekane świeże oregano. Pokrojone warzywa wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy. Wstawiamy na 1 godzinę do lodówki. Kiełbasę kroimy na grubsze kawałki. Drewniane patyczki do szaszłyków moczymy w zimnej wodzie aby się nie spaliły na grillu, wyjmujemy z wody, nadziewamy na nie kiełbasę i na przemian zamarynowane warzywa. Grillujemy szaszłyki po 5-7 minut z każdej strony. Podajemy z dowolnym grillowym dip-em. Smacznego grillowego!       https://waniliaikardamon.blogspot.com

Placek z kiełbasą i serem

Placek z kiełbasą i serem

Składniki:
-  40 g świeżych drożdży
-  100 ml ciepłego mleka
-  350 ml ciepłej wody
-  650 g mąki
-  1 łyżeczka soli
-  1 łyżeczka ziół toskańskich
-  4 łyżki oliwy
-  6 kiełbasek włoskich z suszonymi pomidorami (Hańderek)
-  tarty oscypek.

 
W misce mieszamy mąkę z solą i ziołami toskańskimi. W garnuszku rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z mlekiem.
Drożdże wlewamy do mąki, dodajemy oliwę i mieszamy łyżką. Ciasto będzie bardzo luźne, ale dzięki temu będzie szybko rosło i będzie bardzo puszyste.
Ciasto wyrabiamy około 5 minut, po czym polewamy oliwą i odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut w ciepłe miejsce.
Kiedy podwoi swoją objętość ręce smarujemy oliwą i dzielimy ciasto na dwie części. Każdą z nich rozciągamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy po 3 laski kiełbasy i posypujemy tartym oscypkiem.
Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i pieczemy 15 minut.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:www.mamakarmiaca.com.pl

Placki ziemniaczane z szynką

Placki ziemniaczane z szynką

Składniki:
-  1 kg surowych ziemniaków
-  100 g szynki tradycyjnej, u mnie marki Hańderek
-  1 cebula
-  1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej
-  2 jaja
-  sól, pieprz
-  1 łyżka oleju kokosowego

 
 
Cebulę kroimy w talarki, a szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy cebulę z szynką. Podsmażone mielimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Odciskamy przez tetrę, wodę odstawiamy, aby skrobia osiadła się na dnie. Następnie wodę delikatnie odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy drobno posiekany czosnek i zmieloną szynkę z cebulą.
Następnie dodajemy jaja, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia.
Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:http://www.mamakarmiaca.com.pl

Kiełbaski w sosie paprykowym

Kiełbaski w sosie paprykowym

Składniki dla 4 osób:
- 2 czerwone papryki
- 4 kiełbaski Włoskie (Hańderek)
- 3 pomidory
- 2 czerwone cebule
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- olej
- sól, pieprz
- cebula dymka
- ryż.
 
Ryż gotujemy wg. przepisu na opakowaniu. Kiełbaski smażymy na patelni na rumiano.
Na patelni rozgrzewamy olej i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę, dodajemy pokrojoną w kostkę paprykę oraz pomidory, podlewamy wodą lub bulionem, przyprawiamy solą oraz pieprzem i dusimy warzywa aż będą al dente. Dodajemy przecier pomidorowy i mieszamy razem, dodajemy kiełbaski. Podajemy z ryżem i zielona cebulką.
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

 

Składniki na dwie porcje:-  15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
-  10 dag kiełbasy krakowskiej (Hańderek)
-  ½ czerwonej papryki
-  kawałek cukinii
-  1 cebula dymka ze szczypiorem
-  2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
-  2 małe jajka
-  2-3 łyżki mąki pszennej
-  sól himalajska
-  czarny pieprz świeżo zmielony
-  olej
-  szczypiorek.

 
 
Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Składniki na dwie porcje:
-  15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
-  10 dag kiełbasy krakowskiej (Hańderek)
-  ½ czerwonej papryki
-  kawałek cukinii
-  1 cebula dymka ze szczypiorem
-  2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
-  2 małe jajka
-  2-3 łyżki mąki pszennej
-  sól himalajska
-  czarny pieprz świeżo zmielony
-  olej
-  szczypiorek.

 
Sposób przygotowania:
 
Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com/

Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami

Grillowana cukinia z salsą i piekielnymi kiełbaskami

Składniki:
- 4 kiełbaski Piekło w Gębie (Hańderek)
- 2 małe cukinie
- olej rzepakowy lub oliwa
- sól
 
Cukinie myjemy, przekrawamy wzdłuż na połowę, łyżeczką wycinamy środek z gniazdami nasiennymi, wcieramy w cukinie małą ilość oliwy lub oleju, oprószamy solą, grillujemy do czasy aż będą al dente. Równolegle przygotowujemy na grillu kiełbaski.
 
Salsa pomidorowa:
 
Do dobrej salsy potrzebujemy bardzo ostrego noża i jędrnych pomidorów, aby pokroić je w bardzo drobną kosteczkę, a nie zmiażdżyć!.
 
- 3 pomidory
- 1 czerwona cebula
- natka pietruszki
- limonka, sok wyciśnięty z 1/4
- sól
 
Pomidory i cebulę kroimy w drobną kostkę, dodajemy sok z limonki oraz niewielką ilość soli. Kroimy natkę pietruszki i mieszamy wszystko razem. Salsą napełniamy cukinie i na wierzchu układamy kiełbaskę.
 
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z: http://apetyczna-babeczka.blogspot.com

Grillowane kiełbaski z camembertem i suszonymi pomidorami

Grillowane kiełbaski z camembertem i suszonymi pomidorami

Składniki:
-  kiełbaski włoskie (Hańderek)
-  kiełbaski góralskie (Hańderek)
-  serek camembert
-  boczek wędzony
-  mieszanka sałat z roszponką
-  suszone pomidory w oleju z żurawiną
-  ser feta
-  kiełki rzodkiewki (opcjonalnie)
-  tarty ser grana padano lub inny podobny.

 
Sałatę umyć osuszyć i wymieszać z pokrojonymi suszonymi pomidorami. Zalać oliwą z zalewy, dodać pokrojony w kosteczkę ser feta i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na półmisek.
Kiełbaski lekko ukośnie ponacinać. Boczek pokroić w plastry. Grillować starannie z każdej strony. Pod koniec na grillu lub patelni grillowej przygotować ser również podsmażając go z każdej strony.
Wszystko wyłożyć na wcześniej przygotowaną sałatkę. Posypać tartym serem i kiełkami. Podawać cieplutkie.

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z: http://mojepasjekrakow.blogspot.com

Kiełbasa pieczona z cebulą jabłkiem i żurawiną

Kiełbasa pieczona z cebulą jabłkiem i żurawiną

Składniki:
-  5 szt. kiełbaski Włoskie 
    z suszonymi pomidorami Hańderek
-  2 większe cebule
-  2 płaskie łyżki oleju kokosowego
-  1 jabłko
-  1 łyżka suszonej żurawiny
-  100 ml jasnego piwa
-  Sól, pieprz.

 
Przygotowanie:
Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i ułożyć na cebuli.
Jabłko pokroić razem ze skórką w półplasterki, wykroić gniazda nasienne i ułożyć między kiełbaskami. Wlać piwo, posypać żurawiną i oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30-40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać kiełbaski powstałym płynem.
 

 

 

http://ala-piecze.blogspot.com/

Kiełbasa pieczona w piwie z cebulą.

Kiełbasa pieczona w piwie z cebulą.

Składniki:
-  400g kiełbasy Wiejskiej Tradycyjnej (Hańderek)
-  3 duże czerwone cebule
-  250g pomidorków koktajlowych
-  4 łyżki oleju
-  200ml jasnego piwa
-  sól, pieprz...

 
Kiełbasę kroimy na mniejsze kawałki, nacinamy. Cebule kroimy w piórka, pomidorki przekrawamy na pół. Układamy wszystko w naczyniu żaroodpornym.
Polewamy piwem, olejem, posypujemy solą i pieprzem.
Kiełbasę pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Na 20 minut przed końcem pieczenia włączamy termoobieg by całość się przyrumieniła.
 
 

 

 

Inspiracja zaczerpnięta z http://szefowa-kuchni.blogspot.com

Pizzerinki z kabanosami

Pizzerinki z kabanosami

 

Składniki:
- 10 g świeżych drożdży
- 1 łyżeczka cukru
- 250 ml ciepłej wody
- 500 g mąki pszennej typ 500
- szczypta soli
- 2 łyżki oliwy lub oleju
nadzienie
- kilka oliwek
- 3 kabanosy Z Polskiego Dwora (Hańderek)
- zielone pesto
- ketchup
- suszone oregano
- 250g pieczarek
- 1 cebula
- 200g sera grana padano.
 
W ciepłej wodzie rozpuszczamy drożdże z cukrem i zostawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy sól oraz oliwę lub olej. Dodajemy rozczyn i zarabiamy ciasto. Przykrywamy go ściereczką i zostawiamy na 1 - 1,5 godziny.
Cebulę kroimy w drobne piórka, pieczarki w plasterki, kabanosa kroimy w plastry. Na patelni rozgrzewamy łyżeczkę oleju i lekko przesmażamy wędlinę. Następnie przekładamy ją do miseczki. Pieczarki przesmażamy na tej samej patelni, na koniec dodajemy cebulę i wszystko chwilkę dusimy.
 
Z ciasta formujemy kulki i układamy je na wysmarowanych olejem blaszkach. Każdą kulkę rozpłaszczamy palcami. Smarujemy pesto i ketchupem - na każdą pizzerinkę pół łyżeczki pesto i pół łyżeczki ketchupu. Następnie rozkładamy pieczarki z cebulą, kabanosa, oliwki i posypujemy oregano. Na koniec posypujemy startym serem grana padano. Jak nie macie takiego sera, można użyć np. cheddar.
Pizzerinki wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 240 stopni (grzanie góra-dół) i pieczemy przez 13 minut.
 
 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

 

Domowa fasolka po bretońsku

Domowa fasolka po bretońsku

Składniki:
-  opakowanie suchej fasoli (około 400g)
-  2 małe cebule
-  3 ząbki czosnku
-  ok. 300g kiełbasy Dymionej (Hańderek)
-  2 łyżki oleju rzepakowego
-  Ok. 500ml passaty pomidorowej w butelce
-  4 ziela angielskie
-  2 liście laurowe
-  łyżeczka suszonego oregano
-  3 łyżki suszonego majeranku
-  pół łyżeczki ostrej papryki w proszku
-  opcjonalnie pół łyżeczki kminku
-  sól i czarny pieprz.
 
Fasolę przesypujemy do dużego garnka i zalewamy zimną wodą ponad powierzchnię fasoli. Przykrywamy i zostawiamy na noc aby napęczniała. Następnego dnia dodajemy około łyżeczki soli i gotujemy (w tej samej wodzie w której się moczyła) przez około 2 godziny. W razie potrzeby dolewamy trochę wody. Sprawdzamy czy fasola jest miękka. Gdyby nie – wydłużamy czas gotowania o 30-40 minut.
Cebulę oraz czosnek siekamy drobno i na rozgrzanej patelni z łyżką oleju podsmażamy aż zmiękną. Doprawiamy solą i pieprzem. Na tej samej patelnię dodajemy pokrojoną w plasterki kiełbasę. Gdy wszystko ładnie się podsmaży przekładamy zawartość patelni do garnka z fasolą.
Do garnka z fasolą dodajemy przyprawy i zagotowujemy całość dobrze mieszając. Dodajemy passatę i doprawiamy solą i pieprzem. Całość zagotowujemy przez 20-30 minut pod przykryciem.
Podajemy ciepłe w miseczce (pyszne również z chrupiącym chlebem).

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://kulinarnapiniata.pl/fasolka-po-bretonsku/

Pita z szynką, warzywami i sosem musztardowym

Pita z szynką, warzywami i sosem musztardowym

SKŁADNIKI:
-  2 pitty pszenne,
-  1/3 kapusty pekińskiej,
-  6 plastrów szynki spod Powału (Hańderek),
-  1 cebula czerwona,
-  1 pomidor,
-  2 ogórki kiszone,
-  olej,
-  sól, pieprz.

Sos musztardowy:-  1 łyżka musztardy,
-  ½ łyżki majonezu,
-  szczypta kurkumy.

 
PRZYGOTOWANIE:
1. Szynkę pokrój w paski. Ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Skrop olejem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni na 5-7 minut.
2. Kapustę pekińską drobno pokrój, dopraw solą i odstaw na 10 minut. Cebulę pokrój w półplasterki. Ogórki kiszone oraz pomidora pokrój w plastry.
3. Sos: Musztardę wymieszaj z majonezem oraz kurkumą.
4. Pitty podgrzej w mikrofalówce. Przekrój w poziomie na pół. Do środka nałóż kapustę pekińską, cebulę, pomidora, ogórka oraz podpieczoną szynkę. Całość polej sosem musztardowym, złóż i podaj jak najszybciej.
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com/2017/01/pitta-z-szynka-warzywami-i-sosem.html

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Składniki na dwie porcje:
-  15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
-  10 dag kiełbasy krakowskiej (Hańderek)
-  ½ czerwonej papryki
-  kawałek cukinii
-  1 cebula dymka ze szczypiorem
-  2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
-  2 małe jajka
-  2-3 łyżki mąki pszennej
-  sól himalajska
-  czarny pieprz świeżo zmielony
-  olej
-  szczypiorek.

 
Sposób przygotowania:
Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem

 

 

http://waniliaikardamon.blogspot.com/2017/02/placki-makaronowe-z-wedlina-i-warzywami.html

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

Placki ziemniaczane z pieczarkami i szynką

SKŁADNIKI:
Placki ziemniaczane:-  1 kg ziemniaków,
-  200g szynki Spod Powału (Hańderek),
-  1 mała cebula,
-  1,5 łyżki mąki,
-  1 jajko,
-  sól, pieprz,
-  olej do smażenia.

Sos pieczarkowy:-  300g pieczarek,
-  1 cebula,
-  200 ml śmietany 30%,
-  50g masła,
-  sól, pieprz.

 

 

PRZYGOTOWANIE:
1. Placki: ziemniaki oraz cebulę obierz i zetrzyj na tarce o małych otworach. Szynkę pokrój w małą kostkę. Dodaj do ziemniaków. Następnie do masy ziemniaczanej dodaj jajko, mąkę, sól oraz pieprz. Dokładnie wymieszaj. Na patelni rozgrzej olej. Łyżką nałóż masę ziemniaczaną tworząc niewielkie placuszki. Placki usmaż „na rumiano” z każdej strony.
2. Sos pieczarkowy: pieczarki oczyść i pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Pieczarki razem z cebulą przełóż na patelnię. Dodaj masło. Smaż około 5 minut. Następnie pieczarki zalej śmietaną i duś kolejne 5 minut. Sos dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Usmażone placki wyłóż na talerz. Podaj ciepłe z sosem pieczarkowym.

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com – małym drukiem na dole

 

Wytrawne gofry szynkowe

Wytrawne gofry szynkowe

Składniki na ok. 12 gofrów:
-  2 szklanka mąki pszennej
-  2 jajka
-  100g szynki Dymionej (Hańderek)
-  1 szklanka mleka
-  1 szklanka wody gazowanej
-  2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 łyżeczka cukru
-  4 łyżki oleju
-  sól, pieprz

ponadto:
-  8 jajek (po dwa na osobę)
-  2 łyżki octu
-  16 plastrów szynki Dymionej (Hańderek)
-  roszponka.

 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać raz jeszcze.
Gofry piec ok. 2 minuty na złoto (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Można również dodatkowo na świeżo zalanym cieście w gofrownicy na każdym gofrze ułożyć plaster szynki i tak zapiec.
 
W małym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Na wrzątek delikatnie rozbić jajko i wlać. Gotować do momentu, aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
Równocześnie podsmażyć na patelni z obydwu stron szynkę.
 
Na upieczonych gofrach układać po dwa plastry podsmażonej szynki, na to wyłożyć delikatnie jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i udekorować roszponką.
 
 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z https://mojepasjekrakow.blogspot.com

Quiche z wędzoną szynką, pieczarkami i serem gouda

Quiche z wędzoną szynką, pieczarkami i serem gouda

Składniki na ciasto:
-  230g mąki pszennej

-  1 jajko

-  120g prawdziwego masła

-  Sól.

 

Składniki na farsz:
-  1 duża czerwona cebula

-  300g pieczarek

-  około 250g wędzonej szynki Z Wędzarni (Hańderek)

-  150g tartego sera typu gouda

-  3 jajka

-  pół szklanki śmietanki

-  szklanka mleka

-  masło klarowane do podsmażenia

-  posiekana natka pietruszki – mniej więcej pół pęczka

-  sól i czarny pieprz do smaku.

 
Wszystkie składniki przełożyć do misy miksera. Szybko zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i przełożyć na 2 godziny do lodówki. Po tym czasie ciasto rozwałkować i przełożyć na formę do tarty (najlepiej ceramiczną). Widelcem podziurkować spód i zakryć folią aluminiową. Na wierzch wsypać fasolę, ryż lub kulki ceramiczne wielokrotnego użytku.
Piec w 190 stopniach przez 15 minut. Następnie zdjąć folię aluminiową oraz ceramiczne kulki i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
 
Aby przygotować farsz należy cebulę pokroić w kosteczkę i podsmażyć na łyżce masła klarowanego. Posolić do smaku. Gdy cebula zmięknie przełożyć do osobnej miski. Na tej samej patelni podsmażyć umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Gdy ładnie się zrumienią przełożyć do miski z cebulą. Do tej samej miski dołożyć pokrojoną w niewielką kostkę wędlinę oraz starty ser. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać.
 
W drugiej misce połączyć ze sobą mleko, śmietankę oraz roztrzepane jajka. Dodać natkę pietruszki i dobrze wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
 
Na podpieczony wcześniej kruchy spód ułożyć równomiernie składniki i zalać masą jajeczną. Piec wszystko przez 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarnapiniata.pl

Omlet z szynką i suszonymi pomidorami

Omlet z szynką i suszonymi pomidorami

 

Składniki (patelnia średnica 15 cm):
-  2 niewielkie ziemniaki
-  3-4 suszone pomidory z zalewy
-  kilka plasterków szynki Spod Powału (Hańderek)
-  pół cebuli
-  1-2 łyżki tartej mozzarelli
-  2 jajka
-  2 łyżki mleka
-  2 łyżki mąki pszennej
-  zioła prowansalskie
-  sól i pieprz do smaku
-  olej do smażenia.

 

Przygotowanie:
Obrane ziemniaki utrzeć na grubej tarce i przełożyć do miski, zalać wrzątkiem - tak aby je przykrył. Od razy szczelnie przykryć miskę i odstawić na 5 minut. Następnie odcedzić. Dodać do nich mozzarellę, posiekaną szynkę i pomidory oraz drobno pokrojoną cebulę. Doprawić do smaku szczyptą ziół prowansalskich, solą i pieprzem i starannie wymieszać. W oddzielnej miseczce ubić trzepaczką jajka z mąką i mlekiem, dodając szczyptę soli i pieprzu. Masę jajeczną przelać do pozostałych składników, wymieszać i przelać na patelnię ze średnio rozgrzanym olejem. Smażyć pod przykryciem, na średnim ogniu mniej więcej 5-7 minut. Gdy powierzchnia omleta się zetnie, przełożyć go na drugą stronę i dalej smażyć pod pokrywką kolejne 5 minut. Podawać na gorąco.

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com

Wytrawne gofry szynkowe

Wytrawne gofry szynkowe

Składniki na ok. 12 gofrów:
-  2 szklanka mąki pszennej
-  2 jajka
-  1 szklanka mleka
-  1 szklanka wody gazowanej
-  2 łyżeczki proszku do pieczenia
-  1 łyżeczka cukru
-  4 łyżki oleju
-  sól, pieprz
-  100g szynki Dymionej (Hańderek) 

ponadto:-  8 jajek (po dwa na osobę)
-  2 łyżki octu
-  16 plastrów szynki Dymionej (Hańderek)
-  roszponka.

 
Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Szynkę pokroić w kostkę Pozostałe składniki bardzo dokładnie zmiksować. Dodać szynkę pokrojoną w kostkę i wymieszać. Na koniec dodać pianę z białek i delikatnie wymieszać raz jeszcze.
Gofry piec ok. 2 minuty na złoto. (nie otwierać gofrownicy podczas pieczenia). Upieczone stawiać pionowo na kratce. Można również dodatkowo na świeżo zalanym cieście w gofrownicy na każdym gofrze ułożyć plaster szynki i tak zapiec.
 
W małym garnuszku zagotować wodę z dodatkiem 2 łyżek octu. Na wrzątek delikatnie rozbić jajko i wlać. Gotować do momentu, aż białko się zetnie (żółtko powinno pozostać płynne).
Równocześnie podsmażyć na patelni z obydwu stron szynkę.
 
Na upieczonych gofrach układać po dwa plastry podsmażonej szynki, na to wyłożyć delikatnie jajko w koszulce. Oprószyć solą i pieprzem i udekorować roszponką.

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.mojepasjekrakow.blogspot.com

Gulasz z kiełbasy z warzywami

Gulasz z kiełbasy z warzywami

Składniki:
-  450 g kiełbasy Z Dymnej Chaty (Hańderek)
-  2 łyżki oleju kokosowego
-  1 cebula
-  2 ząbki czosnku
-  0,5 czerwonej papryki
-  1 marchewka
-  1 mała pietruszka
-  300 g pieczarek
-  3 średnie ziemniaki 
-  1 szklanki passaty pomidorowej
-  1 szklanki bulionu warzywnego 
-  2 łyżki ketchupu
-  1 łyżeczka suszonych pomidorów
-  1 łyżeczka papryki słodkiej
-  0,5 łyżeczki przyprawy do gulaszu
-  sól, pieprz kolorowy, pieprz ziołowy, szczypta ostrej papryki.

 
Przygotowanie:
Marchewkę i pietruszkę pokroić w cienkie półplasterki. Cebulę i czosnek w drobną kostkę. Paprykę i ziemniaki w większą kostkę. Pieczarki pokroić na 4 lub 6 części jak są duże.
Kiełbasę pokroić w plasterki i podsmażyć na oleju kokosowym. Przełożyć na talerz pozostawiając tłuszcz na patelni. 
Na tej samej patelni podsmażyć cebulę po chwili dodać czosnek i chwilkę podsmażać aż cebulka się lekko zrumieni. Dodać marchew, pietruszkę, paprykę, pieczarki i dalej podsmażać około 8-10 minut by wszystkie warzywa ładnie się podsmażyły. Wlać bulion, passatę pomidorową, dodać ketchup, suszone pomidory, paprykę słodką, przyprawę do gulaszu i pod przykryciem gotować do momentu aż ziemniaki i warzywa będą miękkie od czasu do czasu mieszając. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu.
Doprawić do smaku. Podawać gorące z pieczywem, kaszą gryczaną lub ryżem.
Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.ala-piecze.blogspot.com

Ciecierzyca w pomidorach

Ciecierzyca w pomidorach

Składniki:
- 400 g ciecierzycy
- 300 g kiełbasy kiełbasa Dymiona (Hańderek)
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka żółta
- 3 ząbki czosnku
- 2 pieczarki
- 1 łyżka octu balsamicznego
- sól, pieprz
- łyżka sosu sojowego
- szczypta chilli
- 500 ml sosu pomidorowego 
- opcjonalnie ryż do gotowego już dania.
 
Wykonanie:
Ciecierzyce zalewamy na noc zimną wodą, zostawiamy aby napęczniała. Następnie przepłukujemy ją na sitku pod wodą i przekładamy do garnka. Zalewamy ją wodą - 1 porcja ciecierzycy i 4 porcje wody. Wodę solimy. Gotujemy 40 minut, czas zawsze jest podany na opakowaniu.
Paprykę kroimy w większą kostkę, czosnek także, pieczarki w plasterki. Kiełbasę kroimy na pół i na plasterki. 
Rozgrzewamy patelnię i wrzucamy pieczarki, podsmażamy je z odrobiną soli, jak już będą gotowe dodajemy paprykę i czosnek. Wlewamy ocet balsamiczny i sos pomidorowy. Przykrywamy pokrywką i dusimy chwilkę, następnie dodajemy ugotowaną ciecierzycę i jeszcze wszystko razem dusimy 20 minut.
Kiełbasę podsmażamy na patelni i na koniec dodajemy do ciecierzycy, przyprawiamy do smaku, dodajemy sos sojowy, chilli, sól, pieprz. Można podawać z ryżem.
Smacznego!
 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.kulinarnamaniusia.pl

 

Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Składniki:-  
-  około 1,5 litra bulionu 
-  2 pory
-  1 duża cebula
-  2 ząbki czosnku
-  2 łyżki masła klarowanego
-  150 g Szynka Polska (Hańderek)
-  100 g pieczarek
-  100 g serka topionego
-  2 łyżki jogurtu greckiego
-  ser żółty
-  sól, pieprz
-  gałka muszkatołowa.

 
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki a czosnek w plasterki.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem, dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com

Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

 
Składniki:

-  1 świeży brokuł
-  20 dag kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
-  30 dag świeżego szpinaku baby
-  2 łyżki klarowanego masła
-  1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
-  1 marchewka
-  1 pietruszka
-  4 ziemniaki
-  2 szalotki
-  2 liście laurowe
-  150 ml słodkiej śmietanki 18%
-  Jarzynka lub sól do smaku
-  świeżo mielony czarny pieprz do smaku
-  natka pietruszki do posypania.

 
Wykonanie:
Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając a następnie zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
Smacznego

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

1 2 3 4 5 9