Kategorie przepisów: Wszystkie przepisy

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Składniki: 0,5 szklanki kaszy jaglanej 1,5 szklanki bulionu 30 dag baleronu (Hańderek) 20 dag sera żółtego 3 ogórki konserwowe 1/2 czerwonej papryki 1 łyżka bułki tartej pieprz, sól. Kaszę jaglaną przepłukać dobrze w zimnej wodzie, a następnie wsypać do garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitego wsiąknięcia płynu . Po ugotowaniu pozostawić do przestudzenia. Baleron, ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kaszę, baleron, ogórki, paprykę, bułkę tartą oraz połowę żółtego sera wymieszać razem, doprawiając do smaku pieprzem i solą. Przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać resztą sera żółtego i piec w temp. 180oC przez 20 minut. Smacznego!       https://kuchniaipodroze.blogspot.com

Panierowane roladki z szynką

Panierowane roladki z szynką

SKŁADNIKI: · 1 duży filet z kurczaka · 3-4 pieczarki · kilka plasterków polędwicy Dymionej (HAŃDEREK) · sól, pieprz · zioła prowansalskie · mąka pszenna · bułka tarta · olej do smażenia · 2-3 jajka.     WYKONANIE: 1. Filet z kurczaka pokroić w grubsze plastry, rozbić tłuczkiem. 2. Przyprawić solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi. 3. Pieczarki pokroić w plastry, i delikatnie przysmażyć. 4. Na każdym rozbitym Filecie ułożyć plasterek szynki i po 2-3 plasterki pieczarek. 5. Zwinąć na roladki. 6. Roladki oprószyć mąką zmieszaną z bułką, roztrzepanym jajkiem, i ponownie mąką zmieszana z bułką. 7. Smażyć na oleju z każdej strony. Podawać z ryżem lub kaszą. Smacznego!     http://www.dzisjagotuje.pl  

Zapiekanka z makaronu, warzyw i szynki

Zapiekanka z makaronu, warzyw i szynki

Składniki: - opakowanie makaronu rurki (500 g) - 200 g szynki Tradycyjnej (Hańderek) - 300 ml śmietany 18% - 200 g sera mozzarella - 1 brokuł - 300 g pieczarek - 500 g mrożonych warzyw (np. marchewka, groszek, cukinia i fasolka) - sól, pieprz - zioła - suszona bazylia, oregano, majeranek - kilka pomidorków koktajlowych. Pieczarki kroimy na kawałki, brokuł dzielimy na małe różyczki. Ser mozzarella ścieramy na tarce (możecie dać ser jaki macie), pomidorki kroimy na ćwiartki. Szynkę kroimy w kostkę. Na patelnię wrzucamy pieczarki, dodajemy odrobinę soli i je dusimy. Następnie dodajemy odrobinę oleju i je podsmażamy na rumiano. Przekładamy je do miski. Tak samo postępujemy z szynką - lekko ją podsmażamy na tej samej patelni. Mrożone warzywa razem z brokułem przekładamy na patelnię i dodajemy odrobinę wody, chwilkę je dusimy, aż lekko zmiękną. Przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami. Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie all dente. Warzywa przekładamy do miski, dodajemy makaron, szynkę, pieczarki i mieszamy. Próbujemy jak smakują i w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Do śmietany dodajemy pieprz i odrobinę soli. Dodajemy do makaronu i mieszamy. Na koniec dodajemy połowę sera i mieszamy. Makaron z warzywami przekładamy do naczynia żaroodpornego. Układamy pomidorki i posypujemy resztą sera. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 30 minut. Smacznego! http://www.kulinarnamaniusia.pl

Sałatka bawarska

Sałatka bawarska

- 6 parówek z szynki (Hańderek) - 2 ogórki konserwowe - 10 dag sera żółtego - 1 cebula - 2 łyżki oliwy - 1 łyżka octu jabłkowego - pieprz, sól.       Parówki przekroić wzdłuż na połówki i pokroić w półplasterki, ogórki również pokroić w półplasterki, a ser żółty w paseczki. Cebulę obrać i pokroić w piórka. Wszystko razem wymieszać, dodać oliwę, ocet oraz przyprawy, dokładnie wymieszać i przed podaniem schłodzić w lodówce. Podawać z pieczywem lub jako dodatek do dań z grilla lub patelni.   Smacznego!       https://kuchniaipodroze.blogspot.com

Zapiekanka makaronowa

Zapiekanka makaronowa

 - 20 dag ugotowanego makaronu - 1 laska kiełbasy wiejskiej tradycyjnej (Hańderek) - 10 szt. pieczarek - 20 dag sera żółtego - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 2 łyżki koncentratu pomidorowego. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać i podsmażyć razem na niewielkiej ilości oleju. Pieczarki pokroić w plasterki, kiełbasę w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Do zeszklonej cebuli dodać kiełbasę i podsmażać, następnie dodać pieczarki i również nadal podsmażać. Dodać ugotowany makaron, koncentrat pomidorowy, całość wymieszać i nadal podsmażać. Na koniec doprawić do smaku pieprzem i solą, dodać połowę startego sera, wymieszać i przełożyć do naczynia żaroodpornego. Wierzch zapiekanki posypać resztą startego żółtego sera i piec w temp. 180oC przez około 20 min. Zapiekankę podawać od razu po upieczeniu np. z ketchupem. Smacznego!         https://kuchniaipodroze.blogspot.com/

Boulangere z ziemniaków.

Boulangere z ziemniaków.

Składniki: - 500 g cebuli - paróweczki z szynki (Hańderek) - 50 g masła - 1 łyżka oleju +olej do wysmarowania formy (np. olej kokosowy) - 2 łyżeczki brązowego cukru - 2 łyżeczki tymianku - 3 kg ziemniaków pokrojonych w cienkie plastry - sól i pieprz - 500 ml bulionu drobiowego - dodatkowo 30 g masła - opcjonalnie ser żółty, grube plastry do położenia obok parówek na grillu. Poszatkuj cebulę na plasterki lub jeśli masz tarczę do malaksera użyj tej z małymi otworami. Ziemniaki poszatkuj w cienkie plastry. Parówki pokrój w plasterki lub zetrzyj na dużych oczkach. Przygotuj naczynie żaroodporne, wysmaruj je olejem kokosowym. Rozpuść masło i olej , dodaj cukier i tymianek. Wymieszaj, a następnie wrzuć cebulę, duś do chwili, aż uzyska złoty kolor. Przełóż do miseczki. Ułóż plasterki ziemniaków równymi warstwami w naczyniu żaroodpornym. Możesz spryskać oliwą z oliwek, ale nie jest to konieczne. Każdą warstwę przekładaj cebulą nakładaną łyżką, posypuj startymi parówkami- przynajmniej jedną warstwę. Co kilka warstw dopraw solą i pieprzem. Bardzo ostrożnie wlej bulion. Na górną warstwę połóż kilka kawałków masła. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni piecz potrawę przez 40-60 minut. Podaj dodatkowo z grillowanymi parówkami.     http://www.zkuchnidokuchni.pl

Pieczarki faszerowane szynką i serem

Pieczarki faszerowane szynką i serem

Składniki : - 8 dużych pieczarek - 150 g szynki tradycyjnej z tłuszczykiem (HAŃDEREK) - 1 jajko - 150 g ostrego, żółtego sera - 1 łyżka kwaśnej śmietany - 2 ząbki czosnku - 1 papryczka chili - 5 cm białego pora - 2 łyżki bułki tartej - sól i pieprz i suszone oregano do smaku - 2-3 łyżki oleju. Pieczarki obrać ze skórki, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Szynkę pokroić w kosteczkę, pora i chili drobno posiekać, ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach, korzonki grzybów obrać ze skórki i również drobno pokroić. Wszystkie składniki przełożyć do miski, dodać jajko, śmietanę, bułkę tartą, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy. Dobrze wymieszać i tak przygotowanym farszem nadziewać grzyby. Farsz ma być położony obficie, z tzw. ” górką”, bo podczas zapiekania opadnie. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem i przełożyć na nie grzyby, wstawić do piekarnika z termoobiegiem i opcją grill i piec 20-25 minut. Podawać zaraz po przygotowaniu. Smacznego!   https://gosiazwrocka.blogspot.com  

Chłopski Garnek

Chłopski Garnek

Składniki: 1 średnia kapusta 4 laski kiełbasy dymionej (HAŃDEREK) 4 ziemniaki 2 cebule 2 marchewki 2 łyżki natki pietruszki sól, pieprz 6 łyżek wody. WYKONANIE: 1. Kapustę zetrzeć na tarce. 2. Ziemniaki i kiełbasę pokroić w talarki. 3. Cebulę i marchew zetrzeć na tarce na grubych oczkach. 4. Całość przełożyć do garnka dodać pietruszkę, sól, pieprz. 5. Dokładnie wymieszać, podlać odrobiną wody, przykryć pokrywką. 6. Zapiec w piekarniku w temp.180* około godziny       Inspiracja: http://www.dzisjagotuje.pl  

Sałatka z szynką i kokardkami

Sałatka z szynką i kokardkami

SKŁADNIKI: 300g szynki tradycyjnej (Hańderek) 100g sera żółtego pół puszki kukurydzy puszka czerwonego grochu 2 papryki czerwone 1 łyżka natki pietruszki 180g makaronu kokardki 1 łyżeczka musztardy 3-4 łyżki jogurtu naturalnego 4 jajka 5-6 łyżek majonezu 1/4 łyżeczki kurkumy sól, pieprz WYKONANIE: 1.Szynkę tradycyjną firmy Hańderek, ser żółty, jajka, paprykę pokroić w kostkę. Przełożyć do miski. 2.Dodać kukurydzę, groch czerwony, natkę pietruszki, ugotowany makaron, kurkumę, jogurt, majonez, musztardę. Doprawić solą i pieprzem.     http://www.dzisjagotuje.pl

Schabowe roladki z kiełbasą

Schabowe roladki z kiełbasą

Składniki: - 8 plastrów schabu - 2 ogórki konserwowe - 1 cebula (pokrojona w ósemki) - kiełbasa Ze Wsi Buczkowice (Hańderek) - sól, pieprz - musztarda - 2 łyżki masła. Schab rozbić tłuczkiem. Posypać solą i pieprzem. Ogórki i kiełbasę pokroić w ćwiartki. Na każdym plastrze schabu rozsmarować około pół łyżeczki musztardy. Ułożyć cebulę, ogórka oraz kiełbasę firmy Hańderek. Zwinąć w roladki. Obsmażyć na patelni z każdej strony. Podlewać delikatnie wodą. Następnie dusić pod przykryciem do miękkości. Podawać z ziemniakami, kaszą lub ryżem.   http://www.dzisjagotuje.pl/2018/01/roladki-wieprzowe-z-pyszna-szynka.html  

Kiełbasa z fasolką, kukurydzą i czarną marchewką

Kiełbasa z fasolką, kukurydzą i czarną marchewką

 

Składniki:
-  500 g kiełbasy wiejskiej tradycyjnej Hańderek
-  1 łyżka masła klarowanego
-  1 średnia cebula
-  1 średnia cebula czerwona
-  3 ząbki czosnku
-  2 czarne marchewki
-  4 łyżki kukurydzy z puszki
-  200 fasolki zielonej mrożonej
-  2 łyżki suszonych pomidorów
-  1 płaska łyżeczka ziół dalmatyńskich
-  0,5 łyżeczki pieprzu ziołowego
-  1 litr bulionu mięsno warzywnego
-  3 łyżki ketchupu łagodnego
-  szczypta ostrej papryki
-  sól do smaku
Zasmażka:
-  1,5 łyżki masła
-  2 płaskie łyżki mąki pszennej
 
 
Przygotowanie:
Cebule i czosnek pokroić w kostkę. Marchewki pokroić w plasterki. Kiełbasę pokroić w półplasterki. Kukurydzę odsączyć z zalewy.
Fasolkę szparagową ugotować w osolonej wodzie al dente i odcedzić.
Na patelni rozgrzać masło dodać cebule i lekko zrumienić. Dodać czosnek, marchewki i całość podsmażać około 4-5 minut od czasu do czasu mieszając. Dodać kiełbasę i dalej podsmażać kolejne 5-8 minut. Zalać bulionem dodać suszone pomidory, ketchup i resztę przypraw. Gotować na średnim ogniu do miękkości marchewki. Gdy marchewka będzie miękka dodać fasolkę szparagową, Zasmażka:
Na patelni roztopić masło wsypać mąkę energicznie mieszać by nie powstały grudki i smażyć 2-3 minuty.
Podawać ze świeżą bagietką lub chlebem.
Smacznego.

 


Inspiracja: https://ala-piecze.blogspot.com/

Zupa z brukselki z żurawiną i filetem dymionym

Zupa z brukselki z żurawiną i filetem dymionym

 

 

 

  • 500 g brukselki
  • 200 g filetu dymionego (Hańderek)
  • 2 garście suszonej żurawiny
  • 100 ml mleka kokosowego
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • liście pora
  • 1 łyżka oleju
  • sól, pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • papryka słodka
  • 800 ml wody.

 

Marchew i pietruszkę obrać i umyć.

Umyć liście pora.

Gotować warzywa w wodzie przez ok. 20 minut, wyjąć je z wywaru.

dodać do gotującego się bulionu umytą i oczyszczoną brukselkę,

Gotować 10 minut, po tym czasie dodać żurawinę i gotować jeszcze 5 minut.

Następnie dolać mleko kokosowe i doprawić do smaku.

Wędlinę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju do zrumienieniu, a nastepnie

dodać do zupy i jeszcze chwilę gotować. Podawać ciepłe.

Smacznego!

Szynka w galarecie

Szynka w galarecie

 

 

Składniki:                           
- 250 g szynki Białej (Hańderek)
- 100 g mrożonego  groszku
- 100 g mrożonej marchewki
- 3 jajka

 

Składniki na wywar:
- 0,5 kg kurzych łapek
- 2 marchewki / 1 pietruszka
- 1 łyżka żelatyny
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka octu
- 1 płaska łyżeczka cukru
- sól i pieprz do smaku

 

Łapki umyć, obciąć pazurki, wrzucić do garnka. Dodać obrane warzywa i czosnek, zalać wodą. Zagotować i łyżką cedzakową, zdjąć ewentualny osad na powierzchni. Gotować na malutkim ogniu, tak aby galaretka tylko delikatnie bulgotała (podobnie jak rosół), aż do momentu, aż łapki będą miękkie. Po tym czasie przelać galaretkę przez sitko wyłożone gazą. Ponownie przelać do garnka, odlewając 1/2 szklanki na rozpuszczenie żelatyny. Dodać sól, pieprz, cukier i ocet. Wymieszać i spróbować, jeśli smak jest dobry, dodać rozpuszczoną żelatynę. Marchewkę i groszek wrzucić do gotującej się wody i gotować około 3 minut, odcedzić. Jajka ugotować na twardo, obrać i przekroić na pół w poprzek. Szynkę pokroić w kostkę 1x1 cm. Przygotować 6  niedużych naczyń, na dno każdego wlać po 1 łyżce galarety i wstawić do lodówki do zastygnięcia. Na zastygniętą galaretkę ułożyć połówki jajek, groszek z marchewką i szynkę. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Moja galaretka, dzięki dodaniu żelatyny, już po 1 godzinie była twarda.

Smacznego.

Lasagne z suszonymi śliwkami

Lasagne z suszonymi śliwkami

 

 

Składniki:
-  paczka lasagne ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania)
-  szynka Włoska (HAŃDEREK)
-  2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica
-  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
-  1 czerwona cebula
-  garść suszonych śliwek
-  1 średnia marchewka
-  kawałek selera naciowego (należy go obrać z łyka)
-  pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina     oliwa z oliwek i masło do smażenia
-  sól i pieprz
-  tarta mozzarella (+ np. tarte Pecorino)
-  opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo
-  natka pietruszki do posypania lub bazylia.
 
Beszamel : masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa.
Masło roztop w rondelku, dodaj mąki i podsmaż, mieszając uzyskasz taką jakby pastę, ale uwaga: nie ma powstać klucha. Dolej mleko - u mnie pół litra i ciągle mieszając doprowadź do zgęstnienia, Następnie posól, dodaj gałki muszkatołowej oraz garść startego sera typu mozzarella.
Mieszając mikserem doprowadź do zgęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej.
 
Sos najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Seler i cebulę pokroić w drobna kostkę. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać trochę oliwy z oliwek z dodatkiem masła. Wrzucić cebulę i seler, podsmażyć, a następnie dodać marchewkę, posolić, popieprzyć, przemieszać i zamknąć- niech się smaży na średnim ogniu. Kiedy seler zmięknie wrzucić mięso, podsycić nieco ogień, smażyć, a następnie dodać wino. Dusić , niech alkohol wyparuje.
Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się rozpadną na mniejsze kawałki.
Przykryć, dać gaz na minimum i najlepiej wyjść z kuchni. Nastawić minutnik na godzinę , po godzinie przemieszać, nastawić na godzinę. Po tym czasie znów przemieszać i nastawić jeszcze na minimum pół godziny. Po tym czasie wyłączyć gaz i tyle. Niech sos „odpocznie”.
Jak sprawdzić czy nasz sos jest idealny i czy niczego mu nie brakuje? W bardzo prosty sposób, na 10 minut przed zakończeniem gotowania ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni.
Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem.
Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu powyżej.
Na dno wylać trochę sosu i rozprowadzić równomiernie.
Dodać beszamel i przykryć pierwszą warstwą płatów makaronu. Pokryć płaty sosem, można posypać serem i położyć szynkę, a na to, kolejną warstwę płatów.
Beszamel, ser i płaty.
Jedną warstwę możecie posypać tartym jajem. Którą chcecie.
Na ostatnich płatach rozprowadzić sos, beszamel oraz ser.
 
Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec lasagne ok.40 minut, bez przykrywania.
Podawać z natka pietruszki lub bazylią.
Nie należy zabierać się od razu do rozkrojenia, ale pozostawić w piekarniku, niech odpocznie przez ok.10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć.
Najlepiej smakuje z kieliszkiem wina. Smacznego!
 

 

 

 

http://www.zkuchnidokuchni.pl/

 

Fasolka z cukinią w pomidorach

Fasolka z cukinią w pomidorach

 

 

Składniki:
- 3 puszki białej fasoli
- 1 puszka czerwonej fasoli
- 300 g kiełbasy podwawelskiej (Hańderek)
- 150 g szynki spod powału (Hańderek)
- 2 małe cukinie
- 3 pomidory
- pomidory z puszki
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz
- łyżka oleju
- 200 ml wody.
 
Fasolę opłukać pod wodą i przełożyć do miski. Pomidory pokroić w kostkę. Szynkę i kiełbasę pokroić w kostkę.
Rozgrzać patelnię z łyżką oleju, wrzucić kiełbasę z szynką i chwilkę podsmażyć. Dodać cukinię i pomidory. Następnie dodać pomidory z puszki i 250 ml wody. Przykryć patelnię pokrywką i dusić 20 minut.
Dodać fasolę i koncentrat pomidorowy, w razie potrzeby dolać wody. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Można podawać z chrupiącą bagietka lub chlebem.
Smacznego!

Kanie smażone z szynką.

Kanie smażone z szynką.

Składniki:
- 4 kanie
- 4 grubsze plastry szynki Białej (Hańderek)
- sól, pieprz
- 2 jajka
- 1 szklanki bułki tartej
- ser żółty - wedle uznania
- olej.
 
Przygotowanie :
 
Kanie oczyszczamy, myjemy i delikatnie osuszamy.
Oprószamy solą i pieprzem.
Na każdą kanię układamy po jednym grubszym plastrze szynki.
Jajko rozbijamy widelcem w jednej miseczce zaś w drugiej umieszczamy bułkę tartą.
Kanię złączoną z szynką zanurzamy z obu stron w jajku, a następnie w bułce.
Smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu posypujemy każdy kotlecik startym na tarce żółtym serem ( ilość sera wedle naszych preferencji smakowych).
Całość zapiekamy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180st.C do momentu aż ser się roztopi.
Podajemy na ciepło.
Smacznego.

 

 

 

http://www.smaczneprzepisy.com.pl/kania-smazona-z-szynka/

Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach

Grillowane warzywa z kiełbasą wiejską w pomidorach

Składniki

  • około 3 lasek kiełbasy wiejskiej tradycyjnej  Hańderek
  • puszka pomidorów krojonych w zalewie
  • 500 g passaty pomidorowej z kartonu lub 750 g z butelki
  • (ale nie mniej niż 500 g)
  • 2 cukinie baby
  • 3 czerwone papryki
  • 1 żółta papryka
  • 2 zielona papryki
  • 1 duży bakłażan
  • kawałek jakiejkolwiek dyni,  z Hokkaido nie ściągamy skóry
  • dwie lub trzy garście świeżychlistków bazylii
  • łyżeczka kurkumy
  • pół łyżeczki mielonej kolendry
  • sól morska lub różowa himalajska do smaku
  • oliwa z oliwek
  • duża czerwona cebula
  • opcjonalnie bułka do grzanek
  • czosnek ile chcesz

Rozgrzej patelnię do grilla. Pokrój umyte warzywa - bakłażana oraz cukinię- w plastry.
Zacznij grillować. Gotowe-odłóż na bok. Zrób to samo z kiełbasą, ja ze swojej ściągnęłam skórkę. 
Międzyczasie ,rozgrzej duży garnek z grubym dnem, wlej trochę oliwy z oliwek i podsmaż na złoto czerwoną cebulę pokrojoną w pióra.
Dodaj sporo czosnku jeśli lubisz.
Wrzuć paprykę pokrojoną w paski. Zamknij pokrywę duś chwilkę.
Po około 10 minutach wlej pomidory.
Dosmacz solą, kurkumą, kolendrą. Wsyp sporo bazylii.
U mnie trzy garstki świeżych liści.
Do gotujących się pomidorów wsyp dynię pokrojona w kostkę, jej ilość zależy od Twoich przyzwyczajeń i upodobań smakowych. U mnie jest zazwyczaj wszystko na oko.
Zamknij pokrywką garnek, gotuj na najmniejszym ogniu, aż dynia zmięknie.
Ugrillowane warzywa potnij na mniejsze kawałki.
Do gotujących się dyni i papryki wrzuć pozostałe grillowane warzywa oraz kiełbasę, zamieszaj, dopraw w razie potrzeby i gotuj tylko jakieś 5 minut, aby nie straciły na chrupkości.
Na petelni, na której grillowałam warzywa, a następnie kiełbasę, położyłam kromeczki bułki i zrobiłam z nich aromatyczne, lekko wędzone grzanki.
Podawać ze świeżą bazylią. Chrupać na zdrowie!

Smacznego!
 

 

 

 

http://www.zkuchnidokuchni.pl/2017/10/grillowane-warzywa-z-kiebasa-wiejska-w.html

Śniadaniowe roladki z papryką

Śniadaniowe roladki z papryką

Składniki:
 
-  12 cienkich plasterków pieczonej piersi z indyka (Hańderek)
-  25 dag twarożku kanapkowego o smaku prażonej cebulki
-  1 czerwona papryka
-  1 czerwona cebula
-  10 dag  mix sałat
-  sól i pieprz
-  natka pietruszki.
 
Cienkie plastry wędliny ułożyć na desce, posmarować cienko kanapkowym serkiem, oprószyć do smaku solą oraz pieprzem.
Paprykę umyć wydrążyć nasiona, pokroić na słupki, cebulę posiekać drobno w kostkę. Posypać cebulą i sałatą na serek, ułożyć po jednym kawałku papryki, zawinąć w rulon, ułożyć na półmisku, posypać posiekaną natką pietruszki, włożyć na 30 minut do lodówki, schłodzić i podawać. Smacznego.
 
 

 

 

*Przepis pochodzi z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Babka ziemniaczana z boczkiem

Babka ziemniaczana z boczkiem

Składniki na małą keksówkę 25x12,5 cm:
 
- 1,5 kg ziemniaków
- 25 dag boczku parzonego (Hańderek)
- 2 cebule
- 3 jajka
- 6 łyżek mąki pszennej
- sól i pieprz.
 
1. Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na 15-20 minut aby puściły soki. W tym czasie na patelni obsmażamy boczek pokrojony w kostkę, gdy się zarumieni przekładamy go do miseczki, a na wytopionym tłuszczy smażymy na złoto drobno pokrojoną cebulę.
 
2. Starte ziemniaki lekko odciskamy z soków, dodajemy ok. 2 płaskich łyżeczek soli i pół łyżeczki pieprzu, jaja oraz mąkę, dokładnie mieszamy a następnie łączymy z boczkiem i cebulą. Powstałą masę przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia.
 
3. Czas pieczenia ok. 90 minut w tem. 200 C. Po upieczeniu babkę zostawiam w uchylonym piekarniku na kilka minut, a następnie przekładam na kratkę kuchenną aby odparowała. Smakuje wybornie zarówno na zimno jak i na gorąco.
 

 

 

 

https://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2017/09/babka-ziemniaczana-z-boczkiem_26.html

Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową

Farfalle z warzywami i kiełbasą czosnkową

Przygotuj maszynkę do mielenia mięsa. Kiełbasę obierz ze skórki. Zmiel na grubych oczkach. To samo zrób z cebulą, paprykami i pomidorami.
Uzyskaną masę przełóż do miski. Odstaw na bok. Ugotuj różyczki brokuła.
Rozgrzej patelnię z niewielka ilością oleju kokosowego, podsmaż pokrojoną na kawałeczki cukinię.
Na drugiej, większej patelni podsmaż pokrojonego w paski pora oraz śliwkę. Możesz podlać rosołkiem z indyka
Pora ze śliwką przełóż na patelnię , na której lekko podsmażyliśmy ugotowanego brokuła.
Nastawiamy wodę na farfalle i gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Rozgrzewamy piekarnik -góra dół do temperatury około 160 stopni.
Na dużej patelni podsmażamy masę paprykowo-pomidorową z kiełbasą. Podlewamy rosołem z indyka.
Dosmaczamy pieprzem i solą. Gotujemy makaron i odcedzony wrzucamy na patelnię, mieszamy. Następnie dokładamy cukinię. Dno prostokątnej dużej blachy smarujemy opcjonalnie olejem kokosowym. Wykładamy najpierw brokuły ze śliwką i porem.  Na to kładziemy makaron z cukinią. Kładziemy plastry mozzarelli. Opcjonalnie kropimy oliwą z oliwek po wierzchu. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy do chwili aż mozzarella się rozpuści a wierzch zapiekanki nabierze koloru lekko „złotego”. Podajemy na ciepło ale również dobrze smakuje na zimno.
 
Składniki:
-  makaron farfalle
-  kiełbasa czosnkowa (Hańderek)
-  jasna część pora
-  kilka śliwek suszonych
-  olej kokosowy do smażenia
-  oliwa z oliwek extra virgin
-  brokuł
-  cukinia baby
-  kilka ząbków czosnku
-  sól i pieprz do smaku
-  papryka czerwona
-  papryka żółta
-  cebula czerwona
-  pomidory malinowe
-  około szklanki rosołu z indyka
-  mozzarella w plastrach 250 g.
 
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z:http://www.zkuchnidokuchni.pl/2017/09/farfalle-z-warzywami-i-kiebasa.html

Babka serowa z kiełbasą

Babka serowa z kiełbasą

Składniki:
-  3 jajka
-  1 szkl mleka
-  100 g kiełbasy krakowskiej suchej mini (Hańderek)
-  2 szkl mąki pszennej
-  100 ml oleju rzepakowego
-  1 płaska łyżeczka soli
-  1 łyżeczka cukru
-  1 łyżeczka proszku do pieczenia
-  130 g żółtego sera
-  100 g mozzarelli małe kulki
-  1 spora łyżka siekanej natki pietruszki
 
Przygotowanie:
Kiełbasę pokroić w kostkę a kulki mozzarelli przekroić na połówki.
Do miski wbić jajka, wlać mleko i olej, dodać mąkę, sól, cukier i proszek do pieczenia. Zmiksować na jednolite ciasto. Dodać starty na dużych oczkach ser i wymieszać.
Do formy z kominem wlać około 3/4 ciasta. Posypać kiełbasą, pietruszką i mozzarellą. Wylać resztę ciasta.
Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni z termoobiegiem i piec około 35-40 minut (do suchego patyczka).

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z https://ala-piecze.blogspot.com/2017/09/babka-serowa-z-kiebasa.html

Krem z selera z kiełbaską

Krem z selera z kiełbaską

Składniki:
-  1 duży seler
-  1 duży ziemniak lub kilka mniejszych
-  1 kiełbasa Tradycyjna (Hańderek)
-  1 jabłko
-  2 cebule
-  olej rzepakowy do smażenia
-  1,5 l bulionu warzywnego
-  1 szklanka mleka
-  szczypta gałki muszkatołowej
-  sól, pieprz
-  grzanki czosnkowe
-  olej rzepakowy tłoczony na zimno
-  natka pietruszki.
 
Do garnka wlewamy odrobinę oleju rzepakowego. Rozgrzewamy garnek.
Cebulę kroimy w półplasterki i wrzucamy do garnka. Przesmażamy około 5 minut.
Seler kroimy w mniejszą kostkę i również dorzucamy do garnka. Co jakiś czas mieszając.
Ziemniaki również kroimy w kostkę, nieco większą niż seler, ponieważ ziemniaki ugotują się nieco wcześniej.
Jabłko kroimy wg uznania, ugotuje się bardzo szybko.
Przesmażone warzywa zalewamy bulionem i gotujemy około 20-30 minut. Warzywa muszą być miękkie, ponieważ zostaną zblendowane.
Zupę z miękkimi warzywami odstawiamy, dolewamy szklankę mleka i blendujemy na gładki krem.
 
Kiełbasę tradycyjną kroimy na plasterki, a każdy plasterek jeszcze na cztery części.
Kiełbasę smażymy na suchej patelni, aż zacznie chrupać.
Grzanki przygotowujemy samodzielnie krojąc czerstwy chleb w małe kawałeczki i przesmażając je na oliwie z czosnkiem lub dodajemy gotowe kupione w sklepie.
Natkę pietruszki siekamy drobno.
 
Na talerz wlewamy krem z selera, posypujemy chrupiącą kiełbasą, grzankami oraz natką pietruszki. Skrapiamy oliwą rzepakową i zajadamy.

 

 

 

 

http://www.mamakarmiaca.com.pl/2017/09/krem-z-selera-z-chrupiaca-kiebasa.html

Szakszuka z szynką

Szakszuka z szynką

Składniki:

  • 150 g szynki spod powału (Hańderek)
  • 3 jajka
  • 1 średnia czerwona papryka 
  • około 10 sztuk pomidorków koktajlowych (mogą być zwykłe lub passata)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała czerwona cebula
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • kurkuma (tak na czubek łyżeczki)
  • kmin rzymski mielony (tak na czubek łyżeczki)
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • natka pietruszki
  • listki bazylii.


1. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę, czosnek drobno siekamy, szynkę kroimy w kostkę, paprykę również. Pomidorki koktajlowe ja sparzyłam, obrałam ze skórki i okroiłam na ćwiartki. 
2. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek, podsmażamy chwilkę, dodajemy pokrojoną szynkę i paprykę i pomidorki. Dodajemy również przyprawy, mieszamy. Smażymy do momentu, aż odparuje nam troszkę woda z pomidorów.
3. Na patelni robimy trzy gniazda (to co jest już na patelni rozsuwamy, tak aby powstały trzy wgłębienia na jajka), do każdego gniazda wybijamy jedno jajko. Jajka oprószamy solą i pieprzem. Jeśli chcemy, aby żółtka jajek były ścięte całość nakrywamy przykrywką, jeśli nie, to nie ma takiej potrzeby, gotujemy około 8 - 10 minut (pod przykryciem szybciej). Białka jajek powinny nam się ściąć. Całość po ugotowaniu posypujemy natką pietruszki i bazylią. Podajemy z pieczywem

 

 

http://kruchebabeczki.blogspot.com/2017/09/szakszuka-shakshouka-z-szynka.html

Rozgrzewający bigos

Rozgrzewający bigos

Składniki:
-  1 większa główka kapusty
-  300 g kiełbasa wiejska tradycyjna (Hańderek)
-  300 g kiełbasy śląskiej (Hańderek)
-  2 łyżki oleju kokosowego lub smalcu
-  1 średnia cebula
-  1 łyżeczka słodkiej papryki
-  2 łyżeczki przyprawy do bigosu i kapusty
-  2 łyżeczki suszonych pomidorów
-  ok. 2 szklanki bulionu
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  1 łyżka ketchupu
 
Przygotowanie:
Kapustę grubo poszatkować. Cebulę pokroić w kostkę, kiełbasy w półplasterki. Na patelni rozgrzać olej lekko podsmażyć cebulę dodać kiełbasy i podsmażać do momentu aż kiełbasa lekko się zrumieni uważając by nie spalić cebuli. Do kiełbasy dodać kapustę wsypać przyprawy wymieszać i podlać połową bulionu. Poddusić i gdy kapusta będzie al dente dodać koncentrat i ketchup. Jeśli będzie zbyt mało płynu dolać bulionu. Całość podsmażać pod przykryciem jeszcze około 10 minut by kapusta nabrała koloru. Zdjąć z ognia i ewentualnie doprawić jeszcze do smaku.

 

 

 

http://ala-piecze.blogspot.com/2017/06/bigos-z-modej-kapusty.html

1 2 3 4 9