Gruziński kurczak czkmeruli w sosie czosnkowo-śmietanowym

Gruziński kurczak czkmeruli w sosie czosnkowo-śmietanowym

Kurczak czkmeruli to tradycyjne danie kuchni gruzińskiej, które nie cieszy się zbyt dużą popularnością w Polsce. Niemniej w ojczystej Gruzji jest to potrawa często przygotowywana nie tylko w domach, ale także i w regionalnych restauracjach. Nietrudny przepis i składniki, w które można się zaopatrzyć w każdym sklepie, zachęcają do samodzielnego przygotowania tego ciekawego dania. To jedna z niewielu gruzińskich propozycji, w których w podstawowym przepisie nie pojawia się kolendra! Co jest potrzebne do przygotowania kurczaka czkmeruli i jak go podawać?

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 30 minut
Gotowe w 45 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

kurczak – górne części udek
2 łyżki masła klarowanego
150 ml gęstej śmietany 12%
kilka ząbków czosnku
2 czubate łyżki siekanego koperku
2 czubate łyżki siekanej pietruszki
1/2 łyżeczki świeżego rozmarynu
sól i pierz.

Sposób przygotowania

Jak przygotować kurczaka po gruzińsku?
  1. Przygotowanie kurczaka czkmeruli zajmuje zwykle około 45 minut. Najważniejszy składnik to oczywiście mięso z kurczaka – może to być cały kurczak lub jego części, szczególnie polecane są udka. Najlepiej, aby było to mięso niemrożone od producentów takich jak Hańderek, którzy przykładają dużą uwagę do jego jakości, odpowiedniego sposobu pakowania, czy proporcji ilości mięsa i tłuszczu.
  2. Pierwszy krok do gruzińskiego dania to natarcie kurczaka solą i pieprzem, najlepiej świeżo zmielonym. Mięso należy poddać obróbce cieplnej, co można zrobić na dwa sposoby. Jedne przepisy zakładają smażenie kurczaka na patelni, inne wstępne pieczenie go w piekarniku. Wybierając smażenie, warto sięgnąć po patelnię z nieprzywierającą powłoką i najpierw roztopić na niej 2 łyżki masła klarowanego. Piekąc kurczaka, należy wstawić go do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 30 minut.
  3. Jeśli kurczak jest w całości, po wstępnym pieczeniu lub smażeniu warto podzielić go na mniejsze części. Następny krok to przygotowanie sosu czosnkowo-śmietanowego, który końcowo doda się do mięsa.

Dodatkowe wskazówki

Przepis na tradycyjny sos czosnkowo-śmietanowy

Do przygotowania sosu do kurczaka czkmeruli niezbędne będą składniki takie jak śmietana, czosnek i przyprawy. Może to być śmietana 12% w ilości około 150 ml, albo 3 łyżki stołowe śmietany 20% uzupełnione o pół szklanki tłustego mleka. Do nabiału dodaje się 5 ząbków czosnku przepuszczonych przez praskę – po wyciśnięciu powinna wyjść około jedna pełna łyżka. Wymienione składniki należy wymieszać w osobnym naczyniu i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wedle uznania do sosu można dodać także nieco posiekanej natki pietruszki albo koperku.

Kiedy sos jest już gotowy, należy przelać go do naczynia, w którym piekł lub smażył się kurczak. Dla połączenia wszystkich aromatów całość zaleca się dusić jeszcze przez kilkanaście minut, najlepiej pod nakryciem, jednak nie doprowadzając do wrzenia.

Z czym podawać kurczaka czkmeruli?

Dania mięsne podawane są w Polsce najczęściej w towarzystwie ziemniaków i surówek. Choć takie rozwiązanie może się sprawdzić i w przypadku kurczaka czkmeruli, chcąc sprawić dobre wrażenie na gościach lub zaoferować bliskim w pełni tradycyjne danie, warto wybrać gruzińskie pieczywo i warzywne sałatki.

W Gruzji kurczaka czkmeruli często podaje się z pieczywem takim jak pita, lawasz przypominający podpłomyk lub tortillę, albo tonis puri, czyli gruzińskim rodzajem chleba wypiekanym w specjalnie przeznaczonym do tego piecu. Do kurczaka i pieczywa warto przygotować także orzeźwiającą sałatkę.

Idealna sałatka z kuchni gruzińskiej to propozycja, do której przygotowania potrzebne będą 2 pomidory, 1 ogórek, ząbek czosnku, 1 cebula dymka, garść kolendry i łyżka octu. Po pokrojeniu składników i wymieszaniu ich ze sobą całość doprawia się solą i pieprzem i podaje wraz z mięsem.