Świąteczne udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem

Świąteczne udka z kurczaka z cytryną i rozmarynem

Udka z kurczaka to smaczne i lubiane, a zarazem bardzo łatwe w przygotowaniu mięso. Wybierając je na święta, warto przygotować je w nieco ciekawszy sposób niż zwykle, dodając mu bogatych aromatów, które docenią Twoi bliscy. Świąteczna wersja z cytryną i rozmarynem efektownie się prezentuje, a jej wyjątkowy smak na długo zostaje w pamięci. Przepis nie jest wymagający ani trudny – znajdziesz go poniżej.

 

Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

1 kg udek z kurczaka;
3 cytryny;
duża gałązka świeżego rozmarynu;
3 łyżki oliwy;
1 łyżeczka soli;
pół łyżeczki pieprzu;
1 łyżeczka słodkiej sproszkowanej papryki;
pół łyżeczki ostrej sproszkowanej papryki.

Sposób przygotowania

  1. Dokładnie wyczyść cytryny, szorując ich skórkę z każdej strony miękką szczotką.
  2. Gałązkę rozmarynu przełam na pół, jedną część odłóż, drugą drobno posiekaj.
  3. Zetrzyj skórkę z jednej cytryny na tarce o drobnych oczkach i dodaj do posiekanego rozmarynu.
  4. Z jednej cytryny ze startą skórką wyciśnij sok i również dodaj do posiekanego rozmarynu.
  5. Do mieszanki dodaj 2 łyżki oliwy, słodką i ostrą paprykę w proszku, sól i pieprz, po czym dokładnie wymieszaj.
  6. Umyj i osusz udka z kurczaka, a następnie natrzyj je z każdej strony przygotowaną marynatą. Odstaw do lodówki na co najmniej kilka, a najlepiej kilkanaście godzin.
  7. Pozostałą łyżką oliwy wysmaruj naczynie żaroodporne i wyłóż do niego udka w marynacie wyjęte z lodówki.
  8. Pozostałą część rozmarynu połam na kilka mniejszych kawałków i ułóż w naczyniu razem z mięsem.
  9. 2 cytryny pokrój na grube plastry i również przełóż do naczynia żaroodpornego, układając równomiernie na udkach z kurczaka.
  10. Udka piecz w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 50 minut, aż skórka nabierze złotego koloru. Żeby mięso było bardziej soczyste, podczas pieczenia możesz kilka razy z pomocą łyżki polewać je wytopionym tłuszczem.

Dodatkowe wskazówki

Delikatne mięso z kurczaka to smaczny wybór dla całej rodziny
Mięso z kurczaka to jedne z najdelikatniejszych, jakie masz do wyboru. Udka z kurczaka są w dodatku uznawane za jego najsmaczniejszą część. Spodziewasz się dzieci przy świątecznym stole? Dla kilkulatków pieczony kurczak bywa idealnym i lubianym wyborem. Nawet jeśli przygotowujesz inne rodzaje mięsa na świąteczny stół, weź pod uwagę kurczaka jako propozycję dla najmłodszych. W ofercie Hańderka znajdziesz odpowiednie mięso, zawsze świeże i starannie selekcjonowane dla jakości odpowiedniej na świąteczne okazje.

Gotowe danie z cytryną i rozmarynem możesz podawać z wieloma dodatkami. Zwykle są to ziemniaki w formie purée lub opiekane w kawałkach i różnego rodzaju sałatki warzywne. Równie dobrym wyborem będzie ryż, kasza czy kwaśne surówki, które ciekawie skomponują się z aromatem cytryn. Pozwól swoim gościom samodzielnie wybrać dodatki, a każdy z nich niech stworzy własną kompozycję smaków na swoim talerzu.

Udka z kurczaka możesz podać na obiad lub jako przekąskę
Pieczone mięso z kurczaka to częsty wybór obiadowy podawany jako danie główne z ziemniakami i surówką. Warto jednak pamiętać, że udka z kurczaka mogą równie dobrze sprawdzić się w formie mięsnej przystawki lub przekąski, zwłaszcza jeśli są podzielone na mniejsze kawałki. Możesz podać je już po obiedzie, proponując do nich nie tylko ziemniaki czy ryż, ale także świeże pieczywo. Dobrze sprawdzą się też na świątecznej kolacji.

Jeżeli chcesz przygotować udka z kurczaka jako przekąskę, przed zamarynowaniem mięsa warto podzielić je na mniejsze kawałki. Jeśli wybierasz ćwiartki z kurczaka, oddziel tak zwaną pałkę, czyli część skrzydełka, żeby z każdej ćwiartki otrzymać dwa kawałki mięsa. Zamiast ćwiartek możesz również wybrać pałki z kurczaka, małe kawałki wprost idealne w formie przystawki, które można wygodnie zjeść nawet bez użycia sztućców.