Filety kurczaka w sosie kurkowym z koperkiem

Filety kurczaka w sosie kurkowym z koperkiem

W okresie jesiennym idealnie sprawdzają się różne potrawy z grzybami. Dzisiaj zajmiemy się przygotowaniem smacznych filetów z indyka z kurkami. Takie danie bardzo dobrze pasuje na rodzinny obiad, ale można podać je także na kolację z przyjaciółmi lub przyjęcie na tarasie. Podpowiadamy, jak przygotować indyka z kurkami, a także wskazujemy, dlaczego warto jeść drób i grzyby.

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 35 minut
Gotowe w 55 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Do przygotowania indyka z kurkami potrzebujesz:
po 1/2 łyżeczki kurkumy, słodkiej papryki
150 g kurek
1/2 cebuli
1/2 szklanki bulionu drobiowego
2 łyżki posiekanego koperku
1/2 szklanki śmietanki 30%
olej roślinny lub oliwa, mąka pszenna.

Sposób przygotowania

  1. Oczyść indyka i pokrój go na mniejsze kawałki. Całość rozbij tłuczkiem.
  2. Następnie przygotuj zalewę do mięsa w miseczce: olej lub oliwa, sól, pieprz, papryka i kurkuma.
  3. Włóż do miseczki mięso z indyka i posmaruj je dokładnie zalewą. Jeśli masz czas, możesz odstawić mięso na kilka godzin, a jeśli nie, to dokładnie pokryj całość indyka oliwą z przyprawami.
  4. Umyj i osusz kurki, pozostaw tylko kapelusze.
  5. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
  6. Obtocz filety w mące.
  7. Rozgrzej patelnię z oliwą i podsmaż na niej filety z indyka, po około 2 minuty z każdej strony.
  8. Zdejmij indyka z patelni, a na nią przełóż cebulę i kurki. Smaż przez około 3 minuty, mieszając przez cały czas.
  9. Włóż mięso na patelnię. Postaraj się, aby kawałki kurczaka znajdowały się między kurkami.
  10. Na patelnie, cały czas trzymaną na ciepłym palniku, wlej bulion, dodaj koperek i zagotuj.
  11. Następnie dodaj śmietankę 30% i gotuj przez około 2 minuty, aby sos zgęstniał.

Dodatkowe wskazówki

Do indyka z kurkami pasują różne dodatki, na przykład puree ziemniaczane lub podsmażane ziemniaczki, kasza pęczak. Idealnie sprawdzą się także smaczne sałatki i surówki.

Kiedy zaserwować to danie?

Indyk z kurkami to potrawa typowo jesienna – w końcu to właśnie wtedy jest sezon na grzyby. Takie danie można jednak podać także o innej porze roku. Potrawę warto zaserwować na obiad lub na kolację.

Dlaczego warto jeść mięso z indyka?

Mięso z indyka uznawane jest za zdrowe, pełne cennych witamin i minerałów. Warto wiedzieć o tym, że indyk nie jest naszpikowany antybiotykami (w przeciwieństwie do kurczaka), a dodatkowo ma mało kalorii i jest dosyć lekkostrawne. Białko w mięsie z indyka jest pełnowartościowe, dlatego też warto je spożywać. Dodatkowo takie mięso posiada w sobie witaminy z grupy B, żelazo, potas, sód, miedź, selen. Warto wybrać wysokiej jakości mięso z indyka, na przykład marki Hańderek. W naszym asortymencie znajduje się szeroki wybór mięs przygotowywanych wedle tradycyjnych receptur. Nasze produkty drobiowe zachwycają konsumentów, nawet tych najbardziej wybrednych.

Czy kurki są zdrowe?

Kurki to grzyby bardzo zdrowe i lubiane, jednak niestety niezbyt często spożywane. Dzieje się tak ze względu na dosyć wysoką cenę (dochodzącą powyżej 60 złotych za kilogram) i niską dostępność. Nie wszyscy grzybiarze zbierają kurki, ponieważ przypominają one swoim wyglądem grzyby trujące, przez co trudno je odróżnić. Warto jednak wiedzieć o tym, że kurki są źródłem witamin z grupy B oraz D, a także takich minerałów jak żelazo, wapń, magnez, sód, potas, fosfor. Dodatkowo to właśnie kurki są w stanie zahamować zatrucia pokarmowe i mają właściwości antybakteryjne, działające szczególnie na gronkowca. Kurki to zdrowe grzyby, a indyk to wysokiej jakości mięso. Właśnie dlatego warto połączyć te dwa składniki i przygotować pyszne danie obiadowe.