ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM
SKŁADNIKI:
– 1 kurczak,
– 1 – 1,5 litra ciepłej wody,
– 40 g smalcu,
– 250 g kajmaku (wersja domowa to zmiksowany serek kremowy z masłem w proporcji pół na pół),
– 2 cebule,
– 20 g mąki,
– czerwona papryka,
– pieprz, sól,
– pół pęczka natki pietruszki.
Umyć kurczaka, pokroić na kawałki, osuszyć. Rozgrzać smalec i smażyć kurczaka na złoto. Wyjąć i trzymać w cieple. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę, dodać kajmak, czerwoną paprykę, pieprz. Wlać wodę, włożyć mięso, posolić, popieprzyć. Gotować aż mięso będzie miękkie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać cieplutkie.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.grumko.blox.pl