Kategorie przepisów: Zupy

Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Zupa porowa z szynka i pieczarkami

Składniki:-  
-  około 1,5 litra bulionu 
-  2 pory
-  1 duża cebula
-  2 ząbki czosnku
-  2 łyżki masła klarowanego
-  150 g Szynka Polska (Hańderek)
-  100 g pieczarek
-  100 g serka topionego
-  2 łyżki jogurtu greckiego
-  ser żółty
-  sól, pieprz
-  gałka muszkatołowa.

 
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki a czosnek w plasterki.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem, dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com

Łatwe
Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

Krem brokułowo-szpinakowy z kiełbasą

 
Składniki:

-  1 świeży brokuł
-  20 dag kiełbasy Bekonowej (Hańderek)
-  30 dag świeżego szpinaku baby
-  2 łyżki klarowanego masła
-  1,5 litra domowego bulionu warzywnego lub rosołu
-  1 marchewka
-  1 pietruszka
-  4 ziemniaki
-  2 szalotki
-  2 liście laurowe
-  150 ml słodkiej śmietanki 18%
-  Jarzynka lub sól do smaku
-  świeżo mielony czarny pieprz do smaku
-  natka pietruszki do posypania.

 
Wykonanie:
Warzywa obieramy, brokuł dzielimy na mniejsze różyczki, resztę kroimy w kostkę.
W garnku rozgrzewamy klarowane masło, dodajemy wszystkie warzywa, podsmażamy 5 minut, mieszając a następnie zalewamy gorącym bulionem. Doprawiamy do smaku jarzynką lub solą, dodajemy liście laurowe i gotujemy do miękkości około 25-30 minut.
Po tym czasie liście wyjmujemy, zupę zabielamy śmietanką, miksujemy blenderem na gładki aksamitny krem. Gdyby zupa okazała się za gęsta dolewamy więcej bulionu.
Smacznego

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Łatwe
Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką

Zupa o dwu smakach z karmelizowaną szynką

Składniki:
-  2 litry rosołu z kaczki lub kury
-  szynka Od Dziedzica (Hańderek) pokrojona w cienkie plastry
-  łyżka miodu
-  grzanki

 

zupa czerwona:
-  1 papryka czerwona
-  2 marchewki z rosołu
-  2 łyżki koncentratu pomidorowego
-  sól, pieprz
-  2 łyżeczki cukru
-  szczypta chili
-  oregano

 

zupa zielona:
-  450 g bobu (mrożony)
-  1 cebula
-  1 pietruszka z rosołu
-  sól, pieprz
-  szczypta imbiru.

 

 

Paprykę kroimy na mniejsze kawałki, i smażymy na odrobinie tłuszczu aż miejscami się przyrumieni. Rosół dzielimy do dwóch garnków, do jednego wrzucamy warzywa czerwone i koncentrat, a następnie przyprawiamy do smaku. Do drugiego wsypujemy bób, cebulę i pietruszkę.

Obydwie zupy gotujemy ok. 30 minut a następnie miksujemy blenderem w osobnych garnkach. W razie potrzeby zupy zagęszczamy mąką kukurydzianą (ale tylko wtedy gdyby były zbyt rzadkie)  lub dolewamy rosołu gdyby były za gęste.

Nalewamy przy pomocy foremki lub na przemian by zupy były jak zebra.

Szynkę smarujemy lekko miodem i na patelni przysmażamy tak by pięknie mam się zrumieniła i lekko wyschła, rozkładamy na chwilę na ręczniku papierowym.

Dekorujemy zupę i podajemy ciepłą z grzankami.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Łatwe
Zupa meksykańska z szynką

Zupa meksykańska z szynką

Składniki:
-  300g szynki upieczonej (Hańderek)
-  200g pieczarek
-  połowę brokułu
-  puszka czerwonej fasoli
-  pół puszki kukurydzy
-  czerwona papryka
-  cebula
-  ząbek czosnku
-  puszka pomidorów
-  kawałek pora
-  2 marchewki
-  sól, pieprz
-  liść laurowy i kilka ziaren pieprzu
-  łyżka sosu sojowego
-  pół łyżeczki ostrej pasty chili
-  4 łyżki mleka
-  4 ziemniaki (średniej wielkości)
-  1 - 1,5 l wody w zależności od tego jaką chcemy gęstość

 

Wykonanie:
Do garnka wlewamy najpierw litr wody (w razie potrzeby dodajcie jej więcej). Dodajemy pokrojone marchewki, liść laurowy, kilka ziarenek pieprzu. Zagotowujemy i zostawiamy na 10 minut pod przykryciem, aby marchewka się podgotowała.

W tym czasie pieczarki kroimy na plasterki i podsmażamy na łyżce oleju, na koniec wrzucamy posiekaną cebulę i por oraz pokrojoną paprykę (w kostkę), wyciśnięty ząbek czosnku, chwilę podsmażamy i dodajemy do zupy. Na tej samej patelni podsmażamy pokrojoną w kostkę szynkę. Następnie ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, brokuł dzielimy na małe różyczki.

Do gotującej się zupy wrzucamy ziemniaki i brokuły, czekamy aż zmiękną. Na koniec dodajemy kukurydzę, fasolę, sos sojowy, pastę chili (można dodać chili w proszku lub ostrą paprykę). Pomidory w puszce przekładamy do miski i rozdrabniamy je tłuczkiem do ziemniaków lub miksujemy za pomocą blendera. Wlewamy pomidory do zupy, mleko i podsmażoną szynkę, doprawiamy solą i pieprzem.

Zupa ma mieć zdecydowany smak, być aromatyczna i wyrazista. Jeżeli będzie taka potrzeba to teraz dodajemy wody.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kulinarnamaniusia.pl

Łatwe
Rozgrzewająca zupa minestrone

Rozgrzewająca zupa minestrone

Składniki:
-  3 łyżki oliwy z oliwek
-  1 mała cebula (pokroić drobno)
-  1⁄2 niedużego kabaczka (pokroić w kostkę)
-  1⁄2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
-  1⁄4 szklanki posiekanego  korzenia selera
-  4  ząbki czosnku (posiekać drobno)
-  2 szklanki bulionu warzywnego
-  2 małe puszki czerwonej fasolki
-  2 małe puszki białej fasolki
-  1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
-  1⁄2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
-  2  łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
-  1 1⁄2 łyżeczki oregano
-  1 1⁄2 łyżeczki  soli
-  1⁄2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
-  1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
-  1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
-  3  szklanki gorącej wody
-  4  szklanki świeżych listków szpinaku Baby
-  1⁄2 szklanki makaronu (małe muszelki).

 

 

Podgrzej oliwę w sporej wielkości garnku. Dodaj cebulę, seler, czosnek, zieloną fasolkę, kabaczek i delikatnie podduś przez około 5 minut, aż cebula zacznie być przeźroczysta. Nie przypal.

Dodaj bulion, pomidory, fasolkę z puszek, gorącą wodę oraz przyprawy.

Doprowadź od czasu do czasu mieszając do wrzenia a następnie zredukuj płomień i gotuj ok. 20 minut.

Dodaj szpinak, makaron i gotuj kolejne 20 minut (na minimalnym ogniu). Jeżeli twardość warzyw jest odpowiednia odstaw z ognia. Nie rozgotuj!.

Podając, można zupę już na talerzu „przystroić” w łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.food.com

Łatwe
Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Składniki:

-  1,5 l bulionu drobiowego
-  2 ziemniaki
-  60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)
-  8-10 średnich ząbków czosnku
-  1 cebula
-  1 łyżka masła
-  1 łyżeczka majeranku
-  sól,
-  pieprz
-  szczypta zmielonego kminku
-  grzanki (plastry np. weka a nie kostki)
-  100g sera cheddar

 

Przygotowanie:
Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.
Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.
Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.
Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.

Łatwe
CIORBA DE BURTA
Łatwe
Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

Zupa czosnkowa z szynką i grzanką

 

 

Składniki:

·         1,5 l bulionu drobiowego

·         2 ziemniaki

·         60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)

·         8-10 średnich ząbków czosnku

·         1 cebula

·         1 łyżka masła

·         1 łyżeczka majeranku

·         sól,

·         pieprz

·         szczypta zmielonego kminku

·         grzanki (plastry np. weka a nie kostki)

·         100g sera cheddar

 

Przygotowanie:

Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.

Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.

Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.

Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.

Łatwe
Pikantna zupa gulaszowa

Pikantna zupa gulaszowa

 

Składniki:

  • ½ papryczki chilli
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • 150 g ryżu basmati
  • 2 czerwone cebule
  • 2 marchewki
  • 100 g szpinaku
  • 4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
  • 60 g polędwicy wołowej cienko pokrojonej w paski
  • 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
  • 100 ml bulionu

Przygotowanie:

Ugotuj ryż. W garnku podsmaż posiekaną cebulę, chilli, przyprawy oraz marchewkę. Następnie dodaj pokrojone mięso i smaż około 10 minut. Dodaj sos sojowy Kikkoman oraz pół szklanki bulionu, kolejno posiekany szpinak i gotuj około 30 minut. Podawaj z ryżem oraz posiekaną natką pietruszki.

Łatwe
Zupa gulaszowa z kiełbasą

Zupa gulaszowa z kiełbasą

- fasola Jaś - 1 szklanka
- mięso wołowe bez kości - 40 dag
- kiełbasa Od Dziedzica (Hańderek) – 10 dag
- papryka czerwona - 1 szt.
- papryka zielona -1 szt.
- cebula - 1 szt.
- czosnek - 1 ząbek
- dynia  - 3 dag
- koncentrat pomidorowy - 4 łyżki
- liść laurowy - 1 szt.
- ziele angielskie
- sól i pieprz - do smaku
- papryczka chili – do smaku
- smalec - 2 łyżki
- mąka - 1 łyżka

 

Fasolę wymocz co najmniej kilka godzin w wodzie. Na rozgrzanym smalcu, podsmaż drobno posiekaną cebulę, czosnek, pokrojoną w kostkę paprykę i dynię.

Mięso i kiełbasę umyj, pokrój w kostkę, lekko podsmaż na smalcu.

Zrumienione mięso i kiełbasę przełóż do garnka, wlej 2 szklanki wody, dodaj ziele angielskie, liść laurowy, szczyptę soli i pieprzu, i podduś całość pod przykryciem do miękkości.

Pod koniec dodaj cebulę z papryką, ugotowaną fasolę, koncentrat pomidorowy, mąkę wymieszaną z odrobiną wody, paprykę chili - zagotuj wszystko.

Dopraw do smaku solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Można podawać ze świeżą bagietką i odrobiną świeżej natki pietruszki.

Smacznego!

Łatwe
Zupa z porów i sera

Zupa z porów i sera

SKŁADNIKI:
-   700 g oczyszczonych i umytych porów,
-   225 g cebuli,
-   225 g cheddara,
-   50 g masła,
-   15 ml mąki,
-   1,4 litra wywaru drobiowego lub warzywnego
-   142 ml śmietany 18%,
-   10 ml ziarnistej musztardy,
-   sól i czarny pieprz.

 

 
Posiekać pory i cebulę. Ser pokroić na małe kawałki. Rozgrzać masło i smażyć cebulę przez 5 minut. Dodać pory i dusić przez 15 minut mieszając od czasu do czasu. Dodać mąkę. Dokładnie wymieszać i zalać bulionem. Gotować kolejne 15 minut. Dodać musztardę i śmietanę. Wmieszać żółty ser. Można podawać z grzankami.
Smacznego! 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl

 

Łatwe
ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

ZUPA Z KURCZAKA Z KAJMAKIEM

SKŁADNIKI:
-  1 kurczak,
-  1 - 1,5 litra ciepłej wody,
-  40 g smalcu,
-  250 g kajmaku (wersja domowa to zmiksowany serek kremowy z masłem w proporcji pół na pół),
-  2 cebule,
-  20 g mąki,
-  czerwona papryka,
-  pieprz, sól,
-  pół pęczka natki pietruszki.

 

Umyć kurczaka, pokroić na kawałki, osuszyć. Rozgrzać smalec i smażyć kurczaka na złoto. Wyjąć i trzymać w cieple. Na pozostałym tłuszczu smażyć cebulę, dodać kajmak, czerwoną paprykę, pieprz. Wlać wodę, włożyć mięso, posolić, popieprzyć. Gotować aż mięso będzie miękkie. Posypać posiekaną natką pietruszki. Podawać cieplutkie.

Smacznego!

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.grumko.blox.pl

 

Łatwe

Klasyka polskiej kuchni, którą jada się zarówno na co dzień, jak i podczas specjalnych okazji i bogatych dwudaniowych obiadów, czyli zupy przygotowywane na całą masę sposobów. Znajdziesz tu różnorodne przepisy na pyszne zupy z makaronem, kluskami, warzywami czy mięsem. Wiele z nich z łatwością przygotujesz nawet wtedy, gdy masz na to niewiele czasu!

Zupy – przepisy w tradycyjnym i nowoczesnym wydaniu

Pyszne, rozgrzewające domowe zupy pojawiają się praktycznie w każdym polskim domu. Nie sposób znaleźć kogoś, kto nie zna tradycyjnego rosołu, pomidorowej bądź ogórkowej i nie ma wśród nich swojej ulubionej propozycji. Proponujemy różnorodne przepisy na tradycyjne zupy, dzięki którym możesz udoskonalić własne receptury, zainspirować się do kulinarnych eksperymentów, a nawet poszerzyć domowe menu o nowe pozycje.

Nasze przepisy na zupy to bardzo wiele różnego rodzaju propozycji, od zup z kluskami czy makaronem, przez gęste gulasze, pomysły na zupy rozgrzewające, aromatyczne kremy o gładkiej konsystencji, a nawet zupy podawane ze smażonymi pulpetami. Co więcej, wiele przepisów to nowoczesne wersje tradycyjnych receptur, w których przez dobór nieco innych składników lub delikatnie inny sposób przygotowania dobrze znane danie nabiera ciekawych aromatów.

Przepisy na zupy krem – zdrowo, pysznie i aromatycznie

Masz ochotę na pyszny i aromatyczny krem? Takie propozycje również znajdziesz wśród naszych przepisów! Kremy cieszą się dużym zainteresowaniem nie tylko ze względu na bogaty smak i ciekawą konsystencję, ale również fakt, że elegancko się prezentują, przez co idealnie pasują na ważne okazje jak na przykład różnego rodzaju przyjęcia.

Bogactwo smaku wprost od Hańderka

Odkryj bogactwo klasycznych smaków polskiej kuchni poprzez różnorodne przepisy na zupy, które zasmakują zarówno na co dzień, jak i podczas wyjątkowych okazji. Znajdziesz tu tradycyjne dania, takie jak rosołek czy pomidorowa, ale także nowoczesne wersje, które dodadzą ciekawych akcentów do kulinarnych doświadczeń.

Nasze przepisy na zupy obejmują szeroką gamę propozycji – od zup z kluskami, makaronem, warzywami po gęste gulasze i aromatyczne kremy. Bez względu na Twoje preferencje, znajdziesz inspiracje do udoskonalenia swoich ulubionych receptur lub do eksperymentowania z zupełnie nowymi smakami.

Poszerz swoje kulinarnie horyzonty, odkrywając przepisy na zupy krem, które nie tylko zachwycają smakiem, ale także prezentują się elegancko na specjalne okazje. Wzbogać swoje menu o zdrowe, pyszne i aromatyczne kremy z warzyw, które dostarczą organizmowi cennych składników odżywczych.

Przygotuj się na kulinarne odkrycia i stwórz zupy, które będą delektacją dla zmysłów – od tradycji po nowoczesność, nasze przepisy zaspokoją każdy gust.

Przepisy na zupy krem to głównie propozycje potraw z kompozycji warzyw zblendowanych z bulionem, w których czasem pojawiają się również dodatki mięsne, przynajmniej jako baza do bulionu. Przez dużą zawartość warzyw takie zupy potrafią dostarczyć do organizmu sporą ilość cennych składników i minerałów. Jeśli chcesz zachować ich niską kaloryczność, możesz ugotować bulion na chudym mięsie drobiowym, a do gotowej zupy nie dodawać śmietany.