CIORBA DE BURTA

CIORBA DE BURTA

CIORBA DE BURTA

(Czyli flaczki po rumuńsku)

 

Składniki:

–  1 kg flaków wołowych, sparzonych, niedoprawianych
–  2 kostki rosołowe
–  1,5 l wody
–  0,5 l mleka
–  jedna  marchewka
–  1 cebula
–  mały kawałek selera korzeniowego
–  5-6 ząbków czosnku
–  pół kubka śmietany
–  biały ocet winny
–  liść laurowy
–  ziele angielskie
–  sól, pieprz

 Do podania:
–  pół kubka kwaśnej śmietany
–  ostre marynowane papryczki
–  chleb
–  5 ząbków czosnku
–  2 łyżki białego octu winnego
–  łyżka oleju
–  sól

Przygotowanie:
Flaki opłukać, gotować około pół godziny (do względnej miękkości), przecedzić, wymienić wodę. Dolać mleko, zagotować, dodać kostki rosołowe, liść laurowy i ziele angielskie. Marchewkę i seler zetrzeć na tarce o grubych oczkach, cebulę drobno posiekać i dorzucić do wywaru, gotować około 20 minut. Czosnek drobno posiekać i dorzucić pod koniec gotowania. Zaprawić octem do smaku, dodać sól i pieprz. W osobnym naczynku rozrobić śmietanę z gorącą zupą i dolać do zupy. Przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku zmieszać z octem, olejem i szczyptą soli w osobnym naczynku, tak, aby każdy mógł doprawić sobie swoją porcję według uznania. Podawać z papryczkami, śmietaną i chlebem

*Przepis pochodzi z: http://trojspojrzenie.blogspot.com

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Zupy
Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania