
Zupa porowa z szynka i pieczarkami
SkÅ‚adniki:- Â
–  okoÅ‚o 1,5 litra bulionuÂ
– Â 2 pory
–  1 duża cebula
– Â 2 zÄ…bki czosnku
–  2 Å‚yżki masÅ‚a klarowanego
–  150 g Szynka Polska (HaÅ„derek)
– Â 100 g pieczarek
– Â 100 g serka topionego
–  2 Å‚yżki jogurtu greckiego
–  ser żółty
–  sól, pieprz
–  gaÅ‚ka muszkatoÅ‚owa.
Â
Przygotowanie:
Pieczarki pokroić w plasterki i podsmażyć na pól łyżce masła klarowanego.
Cebulę pokroić w kostkę, por w półplasterki a czosnek w plasterki.
Szynkę pokroić w słupki.
Rozgrzać w garnku 1,5 łyżki masła klarowanego dodać por, czosnek cebulę i podsmażać około 10 minut. Zalać bulionem, dodać pokrojony w mniejszą kostkę serek topiony i gotować do miękkości. Pod koniec dodać podsmażone pieczarki, szynkę i ponownie zagotować. Do jogurtu wlać 2-3 łyżki płynu z zupy, rozmieszać i mieszając wlać do zupy. Zupę zagotować. Doprawić do smaku.
Podawać posypaną na górze startym żółtym serem i słupkami z szynki.
Smacznego!
Â
Â
Â
*Inspiracja zaczerpnięta z http://ala-piecze.blogspot.com