Surówka wiosenna z polędwicą z kurczaka

Surówka wiosenna z polędwicą z kurczaka

Czy zauważyliście, że wielkimi krokami przybliża się wiosna? Wraz z promieniami słońca możecie liczyć na bogactwo świeżych warzyw, które pomogą przygotować przepyszne sałatki. Z myślą o Was przygotowaliśmy przepis na sałatkę wiosenną z polędwicą z kurczaka.

Od razy uprzedzamy, że nazwa sałatka wiosenna nie jest zastrzeżona do jednej potrawy. Mimo to uważamy, że zobowiązuje do korzystania z darów natury i sezonowych warzyw.

Jakie warzywa sezonowe można wykorzystać wiosną do sałatki?

Sezonowe warzywa po które warto sięgnąć wiosną, to w pierwszej kolejności sałaty – w szczególności lodowa. Wraz ze szpinakiem i innymi nowalijkami zabarwionymi chlorofilem, wyrastają szybko, ale ich okres wegetacyjny jest krótki. Rolnicy często sadzą te rośliny jako pierwsze, przed roślinami, które dojrzewają w późniejszym okresie, np. papryką. Dlatego w marcu i kwietniu istnieje większe prawdopodobieństwo otrzymać warzywa, które czerpały energię z wiosennego słońca.

Inne warzywa, dostępne wiosną.

Ale sałata to nie jedyne wiosenne warzywa. Wraz z odejściem mrozów, w marcu i kwietniu, pojawiają się również:

  • warzywa korzenne: marchewka, pietruszka, buraki czy seler
  • młode ziemniaki
  • brokuły
  • szparagi
  • kalafior
  • rzodkiewka
  • czosnek
  • i inne.

Wiele z nich można spokojnie spożywać na surowo, inne trzeba poddać obróbce termicznej.

Sałatka wiosenna z kurczakiem od Hańderka

W naszej surówce wiosennej wykorzystaliśmy w pierwszej kolejności świeże sałaty, młode, zielone szparagi i polędwiczki z piersi kurczaka, które dostaniecie w naszych sklepach firmowych, a także sos czosnkowy zrobiony z polskiego czosnku.

Surówka czy sałatka?

Co do zasady surówka z kurczakiem nigdy nie będzie się składała jedynie z surowych składników. Takie potrawy częściej nazywa się więc sałatkami. Jedną z najbardziej znanych sałatek z kurczakiem jest sałatka Cezar. Przyjmując zatem, że nie możemy stworzyć surówki z kurczakiem pozwoliliśmy sobie sprofanować jeszcze bardziej surówkę i poddać obróbce termicznej niektóre z warzyw, aby uzyskać możliwie najlepszy efekt.

Przepis na sałatkę wiosenną z kurczakiem

W przepisie na sałatkę wiosenną znajdują się polędwiczki z kurczaka. To część piersi, którą odcina się, aby filet miał jednolitą strukturę. Nie oznacza to bynajmniej, że jest gorszym jakościowo mięsem. Przeciwnie – świetnie nadaje się do sałatki ze względu grubość, wielkości i tym samym szybkość smażenia.

Składniki: – garść roszponki – rzodkiewki – polędwica z kurczaka (Hańderek) – zielony ogórek – por – pomidorki koktajlowe – natka pietruszki – krem balsamiczny o smaku figowym. Przygotowanie: Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę

Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 15 minut
Danie dla osób 2
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Potrzebne składniki:
mix sałat sezonowych
200 g polędwiczek z kurczaka
przyprawa do kurczaka
1 pomidor
100g fety
pół pęczka szparagów
oliwa czosnkowa
jogurt naturalny lub oliwa
łyżka majonezu
ząbek polskiego czosnku
sól, pieprz

Sposób przygotowania

  1. Kurczaka doprawiamy przyprawą do kurczaka i grillujemy.
  2. Warzywa myjemy, osuszamy, sałatę rwiemy na mniejsze kawałki, pomidora kroimy na ósemki lub ćwiartki, w zależności od wielkości.
  3. Odłamujemy zdrewniałe końcówki szparagów i krótko obsmażamy na patelni, na oliwie czosnkowej. Delikatnie solimy.
  4. Z jogurtu i czosnku, robimy sos czosnkowy, przeciskając czosnek przez praskę, dodając łyżkę majonezu i doprawiając całość solą i pieprzem.
  5. Fetę kroimy w kostkę.
  6. Na talerzu układamy sałatę, pomidora, pokrojone na 3 cm kawałki szparagi, kawałki grillowanego kurczaka i pokrojoną w kostkę fetę. Całość polewamy delikatnie czosnkowym dressingiem.

Dodatkowe wskazówki

Sałatka z polędwicy z kurczaka

Sałatka z polędwicy z kurczaka
Sałatka z polędwicy z kurczaka

Składniki:

  • garść roszponki
  • rzodkiewki
  • zielony ogórek
  • por
  • pomidorki koktajlowe
  • natka pietruszki
  •  polędwica z kurczaka Hańderek
  • krem balsamiczny o smaku figowym

Przygotowanie:
Roszponkę umyć i osuszyć na papierowym ręczniku. Ogórek, por i rzodkiewki pokroić w plasterki. Pomidorki przekroić na pół. Na dnie półmiska wyłożyć roszponkę, ułożyć zrolowaną polędwicę z kurczaka i dodać pozostałe warzywa. Przed samym podaniem skropić kremem balsamicznym. Podajemy bezpośrednio po przygotowaniu.