Tatar – wołowy rarytas w klasycznym wydaniu

Tatar – wołowy rarytas w klasycznym wydaniu

Tatar to ciekawe danie, w którym odpowiednio przygotowane, doprawione i podane z innymi składnikami mięso jest serwowane na surowo. Potrawa ta ma wielu wielbicieli z różnych stron świata. Jak przygotować ją we własnym domu? Nie jest to ani trudne, ani czasochłonne!

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

250 g świeżej wołowiny, najlepiej polędwicy lub ligawy;
2 surowe żółtka jaj;
1 mała cebula;
2 ogórki kiszone;
garść marynowanych grzybów;
2 łyżeczki musztardy;
1 łyżka oliwy lub roślinnego oleju;
2 łyżki zimnej przegotowanej wody;
sól i pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Przełóż mięso do zamrażalnika na kilkanaście minut, po czym dokładnie je posiekaj na drobne kawałki, używając do tego dużego i ostrego noża. Jeśli masz do dyspozycji maszynkę do mielenia, możesz również zmielić mięso.
  2. Posiekaj bardzo drobno i dokładnie cebulę, grzyby i kiszone ogórki.
  3. Do naczynia przełóż posiekane mięso, cebulę, ogórki i grzyby. Dodaj łyżkę oliwy lub oleju i 2 łyżki zimnej wody, po czym dopraw solą i pieprzem.
  4. Dokładnie wyrób rękami mięsną masę z dodatkami, uformuj z niej dwie okrągłe porcje i wyłóż na talerze.
  5. Sparz skorupki jaj wrzątkiem i oddziel żółtka od białek.
  6. W porcjach mięsa zrób lekkie wgłębienie i wyłóż w nie surowe żółtka jaj.
  7. Na talerze wyłóż obok mięsa po łyżeczce musztardy. Możesz także położyć na nich dodatkowe porcje cebuli, grzybków i kiszonych ogórków.
  8. Gotowy tatar podawaj od razu ze świeżym pieczywem posmarowanym masłem.

Dodatkowe wskazówki

Wybierz wysokiej jakości mięso gotowe do spożycia na surowo

Tatar to nietypowe danie mięsne pod tym kątem, że wołowina jest w nim podawana na surowo. Z tego powodu zwróć szczególną uwagę na jakość dobieranego mięsa. Wybieraj jedynie sprawdzone produkty najwyższej jakości, selekcjonowane pod kątem świeżości i idealnych ilości tłuszczu. Polecamy przede wszystkim mięsa Hańderka, które nie tylko dobrze sprawdzają się w tym daniu, ale i nadają mu pełni smaku.

Wybierając mięso do tatara, unikaj produktów mrożonych oraz wołowiny z dużą ilością tłuszczu. Świeża polędwica lub ligawa wołowa to najlepszy wybór, ponieważ mięsa te pozbawione są białej tkanki łącznej.

Składniki opcjonalne – czym można wzbogacić smak tatara?

Klasycznie tatar podaje się z białą cebulą, kiszonymi ogórkami i marynowanymi grzybkami. Przepis można znaleźć jednak w wielu ciekawych odsłonach i interpretacjach. Chcesz przygotować tatar w ciekawej i niespotykanej formie? Śmiało sięgnij więc po dodatkowe składniki, z którymi podasz to danie.

Smaku doda przede wszystkim odrobina posiekanego szczypiorku lub natki pietruszki, którymi obsypiesz gotowy tatar. Szukasz bardziej wyrazistych dodatków? Podaj mięso z posiekanymi kaparami albo filecikami anchois. Aromat tatara możesz także wzbogacić przez dodanie łyżki brandy do mięsnej masy przed jej wyrobieniem.

Na jakie okazje tatar będzie odpowiednim daniem?

Tatar najczęściej podaje się jako przystawkę. Możesz przygotować go właśnie w tej formie na okazje takie jak święta, imprezy i spotkania rodzinne albo odwiedziny gości. Zwykle serwuje się go w porcjach, podając każdemu jedną na niewielkim talerzyku wypełnionym dodatkami. Możesz również wyłożyć kilka porcji na duże naczynie, żeby Twoi goście częstowali się samodzielnie.

Jeśli jesteś wielbicielem tatara, pamiętaj, że nie potrzebujesz specjalnej okazji na jego przygotowanie. Można go podawać nie tylko w formie przystawki, ale także przekąski, podwieczorku lub smacznej kolacji dla całej rodziny.