Pieczeń rzymska w świątecznym wydaniu – jajko zapiekane w mięsnej masie

Pieczeń rzymska w świątecznym wydaniu – jajko zapiekane w mięsnej masie

Pieczeń rzymska to pyszne danie mięsne, które pięknie prezentuje się na świątecznym stole i to podawane na różne sposoby. Pieczeń świetnie sprawdza się jako danie obiadowe podawane wraz z ziemniakami i surówką. Z drugiej strony może ona także stać się pysznym dodatkiem kanapek, jeśli tylko pokroi się ją na cienkie plastry już po ostudzeniu. Charakterystyczne w tej pieczeni jest przede wszystkim jajko zapiekane w mięsnej masie widoczne po jej rozkrojeniu. Co jest potrzebne do przygotowania pieczeni rzymskiej? Oto prosty i sprawdzony przepis razem z listą składników i propozycją podania.

 

Kategoria przepisów Obiad Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 1:00 minut
Gotowe w 1:20 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Średnie

Składniki

Podstawowe składniki konieczne do przygotowania pieczeni rzymskiej to:
0,5 kg mięsa mielonego, najlepiej łopatki wieprzowej;
1 duża cebula;
2 ząbki czosnku;
1 jajko surowe;
4 jajka ugotowane na twardo;
1 bułka kajzerka, najlepiej czerstwa;
olej;
masło;
bułka tarta;
sól i pieprz;
tymianek;
majeranek;
słodka papryka.

Sposób przygotowania

  1. Przed rozpoczęciem gotowania warto namoczyć kajzerkę w wodzie i porządnie wycisnąć, żeby później nie musieć czekać, aż zmięknie.
  2. Warto także przygotować foremkę do pieczenia.
  3. Przy podanej ilości składników najlepiej sprawdzi się forma w rozmiarze 20 na 7 cm.

Dodatkowe wskazówki

Pieczeń rzymską można doprawiać przyprawami komponowanymi według gustu i własnego wyczucia smaku. W jej składzie mogą także pojawić się opcjonalne składniki takie jak marchewka, która może zostać dodana do mięsnej masy po starciu na tarce o drobnych oczkach. Niezależnie od wybieranych kompozycji przypraw czy dodatków, przy doborze składników warto pamiętać, że najważniejsza jest przede wszystkim jakość mięsa. To ono w daniach mięsnych odpowiada w dużej mierze za końcowy smak i pełnię aromatów gotowych potraw. Szukając mięsa odpowiedniego do dań świątecznych, warto sprawdzić ofertę Hańderka. To polski producent mięs surowych i produktów mięsnych, który słynie z tradycyjnych przetworów, wędlin, czy wędzonek.

Przepis na świąteczną pieczeń rzymską

Przygotowanie pieczeni rzymskiej rozpoczyna się od drobnego posiekania cebuli i podsmażenia jej na rozgrzanym oleju do zeszklenia. Na patelnię dorzuca się także przepuszczone przez praskę ząbki czosnku, smaży jeszcze przez chwilę, po czym ściąga z palnika.

Do głębokiego naczynia należy przełożyć mięso mielone, wbić do niego surowe jajko, dodać namoczoną wcześniej kajzerkę i wszystkie przyprawy. Na pół kilograma mięsa wystarczy płaska łyżeczka soli i po pół łyżeczki innych przypraw. Do mieszanki dodaje się także podsmażoną wcześniej cebulę z czosnkiem, po czym dokładnie miesza. Masę mięsną należy wyrabiać dłońmi podobnie jak przy przygotowaniu kotletów mielonych.

Formę do pieczenia należy wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Następnie przełożyć do niej połowę mięsnej masy i wyrównać wierzch, po czym ułożyć na nim obrane i ugotowane na twardo jajka, jedno za drugim. Później przestrzeń między jajkami wypełnić masą z mięsa, przełożyć ją całą do formy, znów wyrównać wierzch i obsypać go bułką tartą. Tak przygotowana pieczeń rzymska powinna piec się w temperaturze 180 stopni Celsjusza przez około godzinę.

Jak podawać pieczeń rzymską? Są różne możliwości!

Pieczeń rzymska jest gotowa do podania już w momencie wyjęcia z piekarnika. Podczas pieczenia w kuchni czuć bogate aromaty przyprawionego mięsa, które zaostrzą apetyt wszystkim domownikom. Pieczeń rzymska na ciepło najlepiej smakuje z pure ziemniaczanym i surówką lub klasyczną świąteczną sałatką.

Jeśli po upieczeniu ostudzi się pieczeń jeszcze przed jej rozkrojeniem, nabierze ona odrobinę bardziej zwartej konsystencji, która pozwoli na krojenie jej w cienkie plastry idealne na kanapki. W ten sposób pieczeń może stać się szybką przekąską podawaną choćby na śniadanie lub kolację. Na święta świetnie sprawdzi się również jako element deski mięs i wędlin, wśród których z pewnością wyróżni się przez widoczne w plastrach pieczeni jajko.