Składniki

paczka lasagne ( ilość użytych płatów zależy od wielkości formy do zapiekania)
szynka Włoska (HAŃDEREK)
2 butelki sosu pomidorowego typu Passata Rustica
500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
1 czerwona cebula
garść suszonych śliwek
1 średnia marchewka
kawałek selera naciowego (należy go obrać z łyka)
pół szklanki wytrawnego czerwonego lub różowego wina oliwa z oliwek i masło do smażenia
sól i pieprz
tarta mozzarella (+ np. tarte Pecorino)
opcjonalnie dwa jaja ugotowane na twardo
natka pietruszki do posypania lub bazylia.

Sposób przygotowania

  1. Beszamel : masło, mąka, mleko, gałka muszkatołowa.
  2. Masło roztop w rondelku, dodaj mąki i podsmaż, mieszając uzyskasz taką jakby pastę, ale uwaga: nie ma powstać klucha. Dolej mleko – u mnie pół litra i ciągle mieszając doprowadź do zgęstnienia, Następnie posól, dodaj gałki muszkatołowej oraz garść startego sera typu mozzarella.
    1. Mieszając mikserem doprowadź do zgęstnienia. Beszamel należy zrobić w ostatniej.
    Sos najlepiej przygotować wieczór wcześniej.
    1. Marchewkę zetrzeć na dużych oczkach. Seler i cebulę pokroić w drobna kostkę. W dużym rondlu o grubym dnie rozgrzać trochę oliwy z oliwek z dodatkiem masła. Wrzucić cebulę i seler, podsmażyć, a następnie dodać marchewkę, posolić, popieprzyć, przemieszać i zamknąć- niech się smaży na średnim ogniu. Kiedy seler zmięknie wrzucić mięso, podsycić nieco ogień, smażyć, a następnie dodać wino. Dusić , niech alkohol wyparuje.
    2. Dodać pomidory, można listki bazylii ,przemieszać, a następnie dodać suszone śliwki, mogą być całe, gdyż i tak się rozpadną na mniejsze kawałki.
    3. Przykryć, dać gaz na minimum i najlepiej wyjść z kuchni. Nastawić minutnik na godzinę , po godzinie przemieszać, nastawić na godzinę. Po tym czasie znów przemieszać i nastawić jeszcze na minimum pół godziny. Po tym czasie wyłączyć gaz i tyle. Niech sos „odpocznie”.
    4. Jak sprawdzić czy nasz sos jest idealny i czy niczego mu nie brakuje? W bardzo prosty sposób, na 10 minut przed zakończeniem gotowania ukroić sobie piętkę włoskiej bagietki lub kawałek chleba i po prostu nabrać tym chlebkiem sosu i spróbować. Włoski niezawodny sposób każdej gospodyni.
    5. Na drugi dzień lekko podgrzać sos. Ugotowane jaja zetrzeć, ser mozzarella zetrzeć i wymieszać z pecorino, wysmarować formę do lasagne ,najlepiej masłem.
    6. Szynkę pokroić w plasterki. A na samym końcu przygotować beszamel według przepisu powyżej.
    7. Na dno wylać trochę sosu i rozprowadzić równomiernie.
    8. Dodać beszamel i przykryć pierwszą warstwą płatów makaronu. Pokryć płaty sosem, można posypać serem i położyć szynkę, a na to, kolejną warstwę płatów. Beszamel, ser i płaty. Jedną warstwę możecie posypać tartym jajem. Którą chcecie. Na ostatnich płatach rozprowadzić sos, beszamel oraz ser.