Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Pizza rustykalna sycylijska z kiełbasą z cielęciny

Składniki (na 2 pizze):

Ciasto:
–  150g mąki z pszenicy durum
–  7g świeżych drożdży
–  łyżeczka cukru
–  ok. 100 ml wody
–  oliwa z oliwek
 

Sos i dodatki:
–  pomidory z puszki
–  ser caciocavallo, ricotta (
–  pieprz czarny i oregano, oliwa z oliwek
–  kiełbasa z cielęciną (HAŃDEREK)
–  cebula (ilość wg uznania)
–  2 ząbki czosnku
–  suszone pomidory
–  natka pietruszki lub bazylia
 
W misce zalać mąkę wodą i za pomocą rąk zacząć rozpuszczać w niej drożdże. Międzyczasie podlać oliwą z oliwek, wyrabiać, dolewając wodę. Gdy ciasto zrobi się już dość mokre, ale będzie wyrabiać się, przełożyć je na stolnicę i dalej wyrabiać. Jeśli zacznie przyklejać się do rąk, podsypywać mąką i wyrabiać (im dłużej tym lepiej). Odłożyć na bok przykrywając ściereczką.

Formy do zapiekania natłuścić dobrze oliwą z oliwek i przenieść na nie ciasto, wylepić rękami formę, nie używać wałka.

Odłożyć w dość ciepłe miejsce na około pół godziny, gdyż ciasto rośnie w formach.

Po upływie pół godziny należy ponownie pognieść ciasto znajdujące się w foremkach.

I odstawić na następne pół godziny.

Rozgrzać piekarnik na 230 stopni.

Kiedy piekarnik osiągnie maksymalną temperaturę, dać mu się jeszcze nagrzewać około 10 minut “na pusto”.

Kiełbasę obrać ze skórki i podsmażyć na oliwie razem z cebulą i czosnkiem.

Napowietrzyć (nakłuwać) ciasto widelcem, lekko posmarować oliwą z oliwek i nałożyć pomidory. Dodać sól, pieprz, oregano. Dołożyć obficie kiełbasy z cebulą i czosnkiem, położyć suszone pomidory, posypać serem.

Piec w piekarniku do momentu ,kiedy ciasto nam ładnie podrośnie i nabierze barwy złotej.

Podawać na ciepło lub na zimno. Przed podaniem posypać natką  pietruszki lub listkami bazylii.

Smacznego!

 

 

 

 

*inspiracja zaczerpnięta z: http://www.zkuchnidokuchni.pl/2016/02/pizza-rustica-siciliana-rustykalna.html

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania