MUSAKA (Moussaka) - Smaki greckich wysp!

MUSAKA (Moussaka) - Smaki greckich wysp!

SKŁADNIKI:

  • Bakłażan (2 sztuki)
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

 

Sos mięsno-pomidorowy:

  • olej roślinny (1 łyżka)
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 500 g chudego mielonego mięsa (wołowiny, jagnięciny lub mieszanego)
  • 1/4 szklanki białego wina
  • 1 puszka pomidorów (obranych)
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • szczypta chili
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • sól morska i pieprz

 

Sos beszamelowy:

  • 30 g masła
  • 2 płaskie łyżki mąki (25 g)
  • 300 ml mleka
  • sól morska
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • 1/2 szklanki tartego parmezanu

 

PRZYGOTOWANIE:

• Bakłażany: Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plasterki ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 – 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 – 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.

 

• Sos mięsno-pomidorowy: Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.

 

• Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.

 

• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.

 

 

Kali orexi ! (Smacznego – po grecku J)

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania