Prosty przepis na jaja faszerowane w skorupkach w 3 kolorach
Jajka znane były już w starożytności, ale prawdziwą popularność w całej Europie zdobyły w średniowieczu. Klasycznie kojarzone są z Wielkanocą, ale tak naprawdę jest wiele fantastycznych przepisów na nie na cały rok. Są też pełne witamin, białka i wielu innych substancji odżywczych. Ciekawie podane będą ozdobą stołu i oryginalną przekąską. I właśnie w takiej formie chcemy je dzisiaj zaproponować. Oto nasz prosty przepis na jaja faszerowane w skorupkach w trzech kolorach. Koniecznie musicie spróbować.
Jaka – trzy powody dla których warto je jeść
Są prawdziwą bombą substancji odżywczych, których potrzebuje cały nasz organizm. Zacznijmy od mózgu. Zawarte w nich witaminy B12, oraz lecytyna i cholina pozytywnie wpływają na jego pracę i są budulcem komórek nerwowych. Ich regularne spożywania poprawia pamięć i podnosi wydajność umysłową.
Także nasz wzrok nie może się bez nich obyć. Jajka zawierają luteiną, a to niezwykle istotna substancja chroniąca nasze oczy przed zaćmą i szkodliwym promieniowaniem słonecznym. Idąc dalej potrzebuje ich nasz cały układ kostny. Zawierają bardzo duże dawki witaminy D, a ta pomaga wchłaniać wapń z innych pokarmów oraz wzmacnia tkankę kostną. I na dodatek jajka wcale nie są aż tak kaloryczne. W wielu dietach, takich jak dieta wysokobiałkowa, są podstawowym składnikiem jadłospisu.
Nasz przepis na jajka faszerowane w 3 kolorach
Jeśli przekonały Was te argumenty sięgnijcie po nasz kolorowy przepis w trzech wersjach: żółtej, różowej i zielonej. Do każdej będziecie potrzebowali 6 dużych jaj ugotowanych na twardo. Potem przekrójcie je na pół, wyjmijcie nich żółtka i dodajcie do farszu. Kolorowym farszem wypełnijcie oczywiście połówki jajek.
Do żółtego nadzienia warto użyć 2 łyżek twarogu, 1 łyżki startego żółtego sera, 1 łyżki jogurtu, połowy posiekanej cebuli, pół łyżeczki curry i odrobiny soli do smaku.
Bardzo oryginalna i pożywna jest wersja różowa. Tutaj podstawą jest Szynka Domowa od Hańderka drobno posiekana. Ponadto dodajmy 1 łyżkę czerwonej papryki, 1 łyżkę majonezu, posiekaną natkę Mocno wiosenna z kolei jest w końcu wersja zielona. Tutaj podstawę farszu stanowią oczywiście żółtka, oraz 2 łyżki twarogu i 3 łyżki miąższu z dojrzałego avocado, z odrobiną soku z cytryny.
Można by rzec, że do wyboru i do koloru. Ale taki właśnie jest przepis Hańderka na jajka faszerowane w skorupkach.
Składniki
Sposób przygotowania
Dodatkowe wskazówki
Przystawka, która zaskoczy gości
Jak podać takie kolorowe przysmaki ? Nic trudnego. Będą świetną przekąską. Nie tylko na wielkanocnym stole ale przez cały rok. Idealnie skomponuje się z nimi świeże i chrupkie pieczywo. Nie może też zabraknąć którejś z kruchych i wspaniałych wędlin od Hańderka. Idealna będzie wybrana szynka z ich kolekcji lub też pierś pieczona z indyka czy też polędwica z kurczaka.
Taką przystawkę z dodatkiem ewentualnie świeżych warzyw możemy sami zjeść ze smakiem w trakcie rodzinnej kolacji ale podać także gdy odwiedzą nas przyjaciele. Z pewnością zaskoczy ona wszystkich kolorem i oczywiście niezapomnianym smakiem kolorowych jajek i wędlin od Hańderka. Zresztą z tymi ostatnimi jako dodatkiem do faszerowanych i kolorowych jajek warto eksperymentować. W końcu w kolekcji Hańderka skrywa się wiele przysmaków.