Przepis na Wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i ziemniakami

Przepis na Wielkanocny żurek na zakwasie z białą kiełbasą i ziemniakami

Wielkanocny stół bez udanego żurku byłby niepełny. Uwielbiamy tą zupę i na święta znajdzie się ona w wielu polskich domach. Oczywiście sekret jej udanego wykonania tkwi w dwóch elementach. Pierwszy to znakomita zupa na bazie zakwasu. Drugi to świetnej jakości kiełbasa i ew. inne dodatki dodane do środka. Macie szczęście, bo poniżej zdradzamy zarówno przepis na najsmaczniejszy żurek na Świecie jak i podpowiadamy jaka kiełbasa z oferty Hańderka najlepiej się z nim skomponuje.

Jaka kiełbasa będzie idealna do żurku

Klasyczne świąteczne połączenie to oczywiście żurek i kiełbasa biała. To rodzaj świeżej kiełbasy, surowej lub parzonej i średnio rozdrobnionej. Wykonana jest z mięsa wieprzowego czasami z dodatkiem mięsa wołowego. To właśnie jej skład i sposób przygotowania sprawia, iż jest idealna do gotowania i jako dodatek do zup. Podczas gotowania mięso staje się dodatkowo miękkie i wydobywa jeszcze pełniej cały swój smak i aromat.

Od Hańderka najlepsza będzie oczywiście z oferty premium klasyczna Kiełbasa Biała. To bardzo delikatny wyrób, a przy tym wspaniale doprawiony, pełen smaku i aromatu. W połączeniu z żurkiem nada mu stylu, jakości i na świątecznym stole zachwyci każdego.

Baza – czyli zestaw składników na żurek idealny

Do naszego żurku idealnego będziemy potrzebowali ok 4 kawałki właśnie Kiełbasy Białej od Hańderka. Do tego koniecznie 400 ml. Zakwasu na żurek. Do środka także ok 6 dużych ziemniaków, 2 marchewki, ziele angielskie, 1 duża cebula, kilka ząbków czosnku oraz opcjonalnie kilka suszonych grzybów.

Nie możemy też zapomnieć o dodatkowych przyprawach, które nie jako podkręcą smak naszego żurku. Tutaj przygotujmy 2 łyżki chrzanu, łyżkę majeranku, łyżkę oliwy z oliwek oraz oczywiście sól i pieprz do smaku. Jeśli te składniki mamy już na stole razem z Kiełbasą Białą od Hańderka możemy przystąpić do dzieła.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 45 minut
Gotowe w 60 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Sposób przygotowania

Dodatkowe wskazówki

Niezapomniany smak – czyli jak to wszystko połączyć

Zacznijmy od tego, że pokrojoną kiełbasę, marchewki i ziemniaki zalejemy ok 2 l zimnej wody. Dorzucamy potem liście laurowe i ziele angielskie. Jeśli zdecydowaliśmy się na suszone grzyby to również dodajmy je w tym momencie pokrojone w kawałki. Całość gotujemy aż do miękkości warzyw. Potem wyjmujemy kiełbasę a do  wywaru dodajemy zakwas na żurek. Całość razem z zakwasem gotujemy jeszcze na małym ogniu przez kilka minut ciągle mieszając.

W tym samym czasie naszą wyjętą kiełbasę możemy podsmażyć na patelni na oliwie z oliwek z dodatkiem drobno pokojonej cebuli i czosnku. Po kilku minutach wrzucamy je wprost z patelni do gotowej już prawie zupy. Całość doprawiamy do smaku oczywiście chrzanem, majerankiem, pieprzem i solą.

Nasz żurek idealny jest już prawie gotowy. Podawać możemy go razem z ugotowanym na twardo jajkiem. Ciekawym dodatkiem będą też ugotowane małe jajka przepiórcze.

Żurek na zakwasie z białą kiełbasą i ziemniakami z pewnością zachwyci naszą rodzinę i gości. Jest bardzo smaczny, aromatyczny i wyjątkowy. A wspaniałą, delikatna Biała Kiełbasa od Hańderka tylko podkreśla jego smak i tworzy kompozycję idealną.