Pyzy z mięsem – ziemniaczane knedle jak u babci

Pyzy z mięsem – ziemniaczane knedle jak u babci

Pyzy ziemniaczane nadziewane mięsem, a czasem nawet owocami, były kiedyś bardzo często przygotowywanym domowym daniem obiadowym. Choć dziś przygotowuje się je nieco rzadziej, nie brakuje osób, które wciąż się nimi zajadają. Pyzy z mięsem, szczególnie podane wraz z kawałkami podsmażonego boczku i cebulki, to prawdziwy tradycyjny polski przysmak, którego nikt nie potrafi przygotować tak dobrze, jak nasze babcie. Jak one to robią, że knedle zawsze smakują tak samo, ich ciasto ma idealną konsystencję, a farsz idealną kompozycję przypraw? Oto pełen przepis na tradycyjne knedle wraz ze wskazówkami, które mogą pomóc rozwiązać te wątpliwości.

 

Kategoria przepisów Obiad Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 35 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Danie dla osób 3
Poziom trudności Średnie

Składniki

Składniki potrzebne do przygotowania farszu to:
400 - 600 g łopatki wieprzowej, innego wybranego mięsa, lub ich mieszanki;
1 cebula;
1 jajko;
odrobina masła;
bułka tarta;
sól;
pieprz;
majeranek i/lub tymianek do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Ciasto na pyzy ziemniaczane – tradycyjny polski przepis
  2. W czym tkwi sekret konsystencji ciasta tradycyjnych polskich pyz ziemniaczanych? Najważniejsze, to aby użyć ziemniaków surowych i gotowanych w równych proporcjach. Tworząc ciasto wyłącznie z ziemniaków gotowanych, będzie ono przypominać konsystencją bardziej miękkie kopytka czy kluski. Dodatek surowych ziemniaków sprawi, że pyzy będą bardziej jędrne.

Dodatkowe wskazówki

Mięso należy ugotować i zmielić. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na patelni, po czym dorzucić do niej zmielone już mięso i smażyć jeszcze przez kilka minut, a następnie ostudzić. Gdy mięso z cebulą będzie zimne, dodaje się do niego jajko, 2 łyżki bułki tartej i dokładnie miesza. Następny krok to doprawianie farszu solą, pieprzem, majerankiem, czy tymiankiem. Po dokładnym wymieszaniu farsz jest gotowy.

Formowanie pyz ziemniaczanych z farszem

Kiedy zarówno ciasto, jak i farsz, jest już gotowe, cza uformować pyzy. Kawałki ciasta troszkę mniejsze od docelowego rozmiaru gotowej pyzy spłaszcza się na blacie obsypanym mąką ziemniaczaną, a na nie wykłada po łyżeczce mięsnego farszu. Następnie brzegi zlepia ku górze i w dłoniach formuje okrągłą pyzę.

Tak przygotowane pyzy należy wrzucić do osolonego wrzątku i gotować jeszcze przez co najmniej 5 minut od ich wypłynięcia na powierzchnię wody. W przypadku dużych pyz czas ten może być nieco dłuższy, dlatego przed wyciągnięciem wszystkich radzi się spróbować jednej z nich, żeby ocenić, czy są gotowe.

Pyzy z mięsem podaje się na ciepło, najlepiej z dodatkiem drobnych kawałków smażonego boczku, podsmażanej cebulki i polane masłem.