
Placki ziemniaczane z szynką
Składniki:
– 1 kg surowych ziemniaków
– 100 g szynki tradycyjnej, u mnie marki Hańderek
– 1 cebula
– 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki pszennej
– 2 jaja
– sól, pieprz
– 1 łyżka oleju kokosowego
Cebulę kroimy w talarki, a szynkę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i przesmażamy cebulę z szynką. Podsmażone mielimy.
Ziemniaki ścieramy na tarce na małych oczkach. Odciskamy przez tetrę, wodę odstawiamy, aby skrobia osiadła się na dnie. Następnie wodę delikatnie odlewamy, a skrobię dodajemy do ziemniaków. Dodajemy drobno posiekany czosnek i zmieloną szynkę z cebulą.
Następnie dodajemy jaja, mąkę, doprawiamy solą i pieprzem.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu z obydwu stron do zarumienienia.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z:http://www.mamakarmiaca.com.pl