Przepis na domowy kebab
Kebab to tureckie danie, które jest popularne na całym świecie. Jak wykonać doskonałego kebaba w warunkach domowych? Podpowiadamy!
Składniki
Sposób przygotowania
- Najpierw mięso z udka z kurczaka umyj i osusz. Po osuszeniu pokrój je w cienkie płaty.
- Przygotuj miskę, wlej do niej jogurt naturalny z wszystkimi przyprawami: papryką słodką mieloną, solą, przyprawą do kebaba, czosnkiem granulowanym oraz pieprzem czarnym mielonym. Wszystko dokładnie wymieszaj i włóż do tego pokrojone wcześniej mięso. Ponownie zamieszaj i nakryj folią spożywczą. Włóż do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc, aby wszystko się przegryzło.
- Umyj, obierz i przekrój na pół ziemniaka i cebulę. Wykorzystaj tylko jedną połowę ziemniaka i owiń go folią aluminiową. Wbij w niego 3 patyczki do szaszłyków.
- Następnie wyciągnij zamarynowane mięso z lodówki i kolejno nabijaj na szpikulce. Postaraj się tak wbijać, aby powstał z tego stożek. Jak już nadziejesz całe mięso, to na samą górę wbij połowę obranej cebuli zawiniętej w folię aluminiową tak, aby była nadziana na 3 patyczkach do szaszłyków. Weź folię spożywczą i owiń całość. Włóż na 30 minut do zamrażarki.
- W międzyczasie przygotuj blachę z piekarnika i włącz piec żeby nagrzał się do temperatury 180 stopni. Wyciągnij z zamrażarki kebaba i ściągnij z niego folię. Ułóż na blaszce, włóż do zagrzanego piekarnika i trzymaj przez 1,5 godziny. Najlepiej, aby grzanie było ustawione na funkcję góra-dół, a nie z termoobiegiem. To zagwarantuje, że mięso nie będzie przesuszone.
- Gdy mięso będzie się przyrządzać, przygotuj sos czosnkowy. Umyj, obierz i przepuść przez praskę ząbki czosnku. Przełóż do małej miseczki z jogurtem naturalnym. Dopraw solą i pieprzem do smaku, a potem wszystko razem wymieszaj. Mięso z kurczaka wyciągnij po upieczeniu z piekarnika. Gotowe mięso z kebaba pokrój w paski.
Dodatkowe wskazówki
Domowy kebab z mięsa z kurczaka z dodatkami
W internecie znajdziesz wiele inspirujących przepisów na kebaba. W restauracjach czy innych punktach gastronomicznych zjesz kebaby z różnym mięsem i dodatkami. Najczęściej spotkasz się z kebabami z mięsa:
- wołowego,
- jagnięcego,
- drobiowego,
- baraniego.
Jeśli jednak chcesz zrobić swojego pysznego, domowego kebaba z dowolnymi dodatkami, stwórz to danie tak, jak lubisz. Powyżej przedstawiamy ci przepis na domowego kebaba z kurczaka. Wszystko, czego będziesz potrzebować, znajdziesz w rozpisce ze składnikami.
Składniki do przygotowania sosu czosnkowego:
- 2-3 ząbki czosnku,
- 180 ml jogurtu naturalnego,
- sól, pieprz do smaku.
Podanie
To pyszne danie smaczny domowy kebab drobiowy podawaj z twoimi ulubionymi dodatkami. Możesz zaserwować je z frytkami, z surówkami lub sałatkami z sosem czosnkowym. Kebaba możesz także zawinąć w tortillę, bułkę do kebaba lub chlebka pitę. Smacznego!