Leśne smaki na talerzu. Roladki drobiowe nadziewane żurawiną, bryndzą i podgrzybkiem

Leśne smaki na talerzu. Roladki drobiowe nadziewane żurawiną, bryndzą i podgrzybkiem

Czy da się przenieść las do domu? Jasne, że tak! Najłatwiej zrobić to za pomocą smaku i aromatu. Potrzebujemy garści podgrzybków, suszonej żurawiny, trochę owczej bryndzy i oczywiście delikatnego mięsa z kurczaka – oto składniki na soczyste i pyszne nadziewane roladki drobiowe.

Danie idealne na każdą okazję!

Szukasz pomysłu na szybki i smaczny obiad? Wypróbuj roladki drobiowe z żurawiną, bryndzą i podgrzybkami. Planujesz uroczysty obiad w gronie rodziny lub spotkanie z przyjaciółmi? Zaskocz ich tymi soczystymi roladkami. A może chcesz rozbudzić apetyt na więcej podczas romantycznej kolacji we dwoje? To również świetna opcja. Słowem: roladki drobiowe z aromatycznym nadzieniem są zawsze dobrym wyborem.

Roladki drobiowe nadziewane żurawiną, bryndzą i podgrzybkiem

Połączenie delikatnego mięsa drobiowego ze słodko-kwaśną żurawiną, wyrazistym owczym serem i pachnącymi lasem podgrzybkami to kombinacja godna najlepszych szefów kuchni. Zaskocz swoich bliskich i zaserwuj ich kubkom smakowym prawdziwą leśną ucztę, za którą z pewnością docenią Twoje kulinarne zdolności. Jak przygotować drobiowe roladki w tej wersji? To naprawdę nic trudnego.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 35 minut
Gotowe w 50 minut
Poziom trudności Średnie

Składniki

2 podwójne piersi z kurczaka Hańderek
200 g świeżych podgrzybków
100 g bryndzy
pół szklanki suszonej żurawiny
łyżeczka oleju
łyżka masła
sól i pieprz
1 jajko
mąka do panierowania

Sposób przygotowania

  1. Filet z kurczaka oczyść i rozbij delikatnie tłuczkiem.
  2. Oprósz mięso solą i pieprzem, a potem odłóż na bok.
  3. Żurawinę zalej ciepłą (nie gorącą) wodą na ok. 15 minut.
  4. W międzyczasie rozgrzej masło na patelni, a następnie przesmaż na nim podgrzybki (większe pokrój na kawałki).
  5. Smaż przez 10 minut, a następnie dodaj żurawinę i dopraw solą oraz pieprzem.
  6. Całość podlej niewielką ilością wodą i duś pod przykryciem aż grzyby i żurawina będą miękkie.
  7. Ostudzony farsz nakładaj na plastry kurczaka i zwijaj ciasno w roladki.
  8. Rolady panieruj w roztrzepanym jajku i mące.
  9. Smaż na oleju na złoty kolor przed 8-10 minut, obracając co jakiś czas, aby roladki z kurczaka równomiernie zarumieniły się z każdej strony.

Dodatkowe wskazówki

Najlepsze dodatki do roladek drobiowych

Oczywiście roladki drobione nadziewane żurawiną, bryndzą i podgrzybkiem same w sobie nie stanowią pełnego dania. Trzeba je z czymś skomponować. Z czym? Na przykład ze zdrową sałatą ze świeżych warzyw doprawioną vinegretem albo klasycznym purée ziemniaczanym. Możesz zestawić je też z chrupiącymi ziemniakami z piekarnika, gotowaną kaszą czy rozpływającym się w ustach gnocchi. Ty decydujesz, z czym podasz roladki. My gwarantujemy, że w każdej wersji będą smakowały wyśmienicie.

Panierowane, w szynce czy sauté?

Jeśli nie lubisz panierowanego mięsa, roladki drobiowe nadziewane podgrzybkami, żurawiną i bryndzą możesz zawinąć też w szynkę długo dojrzewającą lub cienkie plastry boczku Hańderek. Spięte wykałaczkami roladki możesz smażyć też bezpośrednio na rozgrzanym oleju, ale nie zapomnij o tym, żeby nie przeciągnąć mięsa – drób ma to do siebie, że smażony o kilka minut za długo staje się suchy. Panierowanie lub owijanie w mięso o większej zawartości tłuszczu gwarantuje, że roladki będą soczyste.