Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym

Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym to proste w przygotowaniu danie, które na pewno urozmaici codzienne obiady. Ziemniaki faszerowane mięsem mielonym mogą być samodzielnym daniem obiadowym lub niedużą przystawką. Można też serwować je na kolację.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 15 minut
Gotowe w 30 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Do przyrządzenia aromatycznych ziemniaków faszerowanych mięsem mielonym potrzebne będą:
4 duże ziemniaki – porcja na dwie osoby,
1 duża papryka czerwona lub zielona,
1 duża cebula,
250 g mielonego mięsa wieprzowego lub wołowego,
pęczek koperku lub pietruszki,
100 g sera mozzarella,
przyprawy: sól, pieprz, czosnek granulowany, słodka lub ostra papryka, ewentualnie oregano lub zioła prowansalskie,
olej.

Sposób przygotowania

  1. Ziemniaki ugotuj w mundurkach. Wybierz szeroki garnek i gotuj na niewielkim ogniu. Duże ziemniaki gotują się około 30 minut.
  2. Na patelni rozgrzej olej, podduś na nim posiekaną cebulę. Powinna być szklista.
  3. Dodaj mięso mielone i duś pod przykryciem kilka minut. Jeśli patelnia będzie zbyt sucha i mięso będzie przywierało, dodaj pół szklanki wody lub bulionu.
  4. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę.
  5. Dodaj posiekany koperek lub pietruszkę i przyprawy. Wymieszaj wszystko. Duś jeszcze pół godziny. W tym czasie ziemniaki powinny się ugotować.
  6. Przełóż mięso z warzywami do miski i przestudź.
  7. Ugotowane ziemniaki także przestudź. Nie obieraj. Ostrym nożem przekrój wzdłuż na połówki.
  8. Wydrąż środek ziemniaków tak, by zrobić miejsce na farsz. Najlepiej nadaje się do tego łyżka do lodów, ale możesz użyć też małej łyżeczki do herbaty.
  9. Wyjęte części ziemniaków możesz dodać do mięsa i warzyw lub wykorzystać w inny sposób.
  10. Ziemniaki ułóż w naczyniu żaroodpornym. Włóż do nich farsz. Na dno wlej około 2 cm wody lub bulionu.
  11. Posyp gotowe ziemniaki faszerowane mięsem mielonym serem mozzarella. Możesz też wymieszać ser z farszem.
  12. Rozgrzej piekarnik do 200°C.
  13. Zapiekaj potrawę przez około 15 minut. Ser powinien się dokładnie stopić.

Dodatkowe wskazówki

Jak wybrać ziemniaki do zapiekania

Ziemniaki do zapiekania powinny być podobnej wielkości i kształtu. Dzięki temu czas gotowania i pieczenia będzie jednakowy. Ważne, by kształt był regularny – bez wypustek i nieregularnych narośli.

Do przygotowania ziemniaków faszerowanych mięsem mielonym najlepiej wybrać ziemniaki oznaczone jako dobre do smażenia i pieczenia.

Jak wybrać mięso mielone na farsz do ziemniaków

Ideałem byłoby kupno świeżego mięsa i własnoręczne zmielenie go. Jeśli jednak nie masz tyle czasu, postaraj się zrobić zakupy dobrym sklepie mięsnym.

Mięso mielone na kotlety lub farsze to tradycyjnie wołowe albo wieprzowe, ale nie musi to być regułą. Jeśli jesteś fanem indyka lub kaczki, to mięso także nadaje się do zmielenia i nafaszerowania nim ziemniaków.

Czym jeszcze można nafaszerować ziemniaki?

Faszerowane ziemniaki to prosta i bardzo efektowna potrawa, a jej największą zaletą jest możliwość swobodnego doboru składników na farsz. Może to być mięso mielone z cebulą lub papryką, ale nie jest to obowiązkowe.

Równie dobrze możesz przygotować farsz do ziemniaków z pieczarek, brokułów i pomidorów. W innej wersji można połączyć brokuły z rybą. Dobrym pomysłem będzie też nafaszerowanie ziemniaków szpinakiem połączonym z pomidorami i serem feta. W wersji chłopskiej podaje się ziemniaki faszerowane cebulą i boczkiem.