Roladki z indyka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. To jest pyszne!

Roladki z indyka ze szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym. To jest pyszne!

Myślał indyk o niedzieli? Tak, bo to danie to idealny pomysł właśnie na niedzielny obiad! Zdrowe, pełne smaku i aromatu. Jesteśmy pewni, że soczyste roladki z medalionów z indyka nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym to kulinarny strzał w dziesiątkę.

Dlaczego warto jeść indyka?

Mięso z indyka to jeden z lepszych i bardziej wartościowych rodzajów mięsa drobiowego. Warto je jeść, ponieważ – poza dostarczaniem nam cennego białka – jest źródłem wielu witamin, zwłaszcza tych z grupy B. Każdy kęs indyka to również składniki mineralne, których potrzebujemy: cynk, selen, potas, żelazo i magnez. Dietetycy polecają dania z indyka takie jak nadziewane medaliony również ze względu na ich mniejszą zawartość kalorii i większą ilość białka niż w przypadku kurczaka. Indyk jest też zdrowszy, ponieważ nie podaje mu się antybiotyków, więc jego mięso jest nie tylko smaczne, ale też wolne od chemii.

Pomysł na indyka nadziewanego szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym

Wiele osób stroni od indyka, bo nadal żywy jest mit, że przyrządzenie tego mięsa jest trudne. Nic bardziej mylnego! Wypróbuj przepis na medaliony z indyka nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i pleśniowym serem. Przekonaj się, że smaczne danie z indyka możesz przyrządzić w mniej niż pół godziny.

 

Czas przygotowania 25 minut
Czas gotowania 35 minut
Gotowe w 60 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Średnie

Składniki

1 kg świeżych medalionów z indyka Hańderek
3 garści świeżego szpinaku
5-6 pomidorów suszonych z oleju
100 g sera pleśniowego
2 ząbki czosnku
łyżka masła
łyżeczka słodkiej papryki
sól i pieprz
olej do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Zacznij od rozgrzania masła na patelni i przesmażenia na nim świeżego szpinaku.
  2. Kiedy woda odparuje, dodaj przeciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, dopraw solą oraz pieprzem i smaż jeszcze chwilę.
  3. Zdejmij szpinak z patelni i wymieszaj go z pokrojonymi w paseczki suszonymi pomidorami oraz porwanym na drobne kawałki serem pleśniowym.
  4. Przygotuj mięso: medaliony z indyka oczyść i rozbij delikatnie na cienkie plastry.
  5. Oprósz mięso z obu stron papryką, solą i pieprzem.
  6. Na każdy kawałek mięsa nałóż porcję przygotowanego nadzienia (mniej więcej łyżkę lub tyle, żeby mięso dało się zwinąć).
  7. Zwiń indyka w roladki, które zabezpiecz wykałaczkami lub bawełnianym sznurkiem.
  8. Roladki smaż na rozgrzanym oleju przez 10-15 minut, obracając raz na jakiś czas tak, aby zarumienić każdą ze stron.

Dodatkowe wskazówki

Z czym podawać nadziewane medaliony z indyka?

Indyk smakuje doskonale z tradycyjnym dodatkiem, jakim są ziemniaki – to zdrowsza i bogatsza w witaminy alternatywa dla kotleta. Można też podawać go z purée np. z zielonego groszku, selera, batatów czy kalafiora. Medaliony z indyka nadziewane szpinakiem, suszonymi pomidorami i serem pleśniowym świetnie skomponują się też kaszami np. jaglaną, gryczaną białą czy pęczakiem. Opcji są dziesiątki.

Medaliony z indyka w innych wersjach

Medaliony z indyka nadziewane (czy to suszonymi pomidorami, szpinakiem i serem pleśniowym, czy każdym innym wypełnieniem) można smażyć bezpośrednio na rozgrzanym oleju, ale można też przygotować je w wersjach alternatywnych np. zawinięte w szynkę parmeńską albo aromatyczne plastry boczku wędzonego od Hańderka, a także w wersji ukochanej przez Polaków, czyli panierowane w mące, jajku i bułce tartej. Którą wersję wybierzesz na swój obiad?