Smażony stek z karkówki w domowych warunkach

Smażony stek z karkówki w domowych warunkach

Jak przygotować chrupiąca i soczysta potrawę jak z grilla?

Karkówka to jedno z popularnych dań, zwłaszcza w sezonie letnim, gdy znajomi spotykają się na grilla. Czasami zdarza się, że karkówka nie wychodzi tak smaczna jak powinna. Co zrobić, aby ta potrawa była soczysta i pyszna? Jak przygotować ją w domowych warunkach w formie steku?

Zakup dobrego mięsa to podstawa

Karkówka to mięso bogate w smaku i bardzo aromatyczne, jednak tylko wtedy, gdy zostanie zakupione w odpowiednim miejscu. Chodzi o to, aby karkówka cechowała się wysoką jakością i doskonałym smakiem. Hańderek to marka dostarczająca przepyszne mięsa, wędliny i szynki, dlatego jeśli zależy ci na zakupie naprawdę smacznej karkówki, szukaj jej w naszych sklepach firmowych, sklepach detalicznych i hurtowniach. Wybierając karkówkę w sklepie kieruj się jej wyglądem i smakiem, a także pamiętaj o tym, że mięso po przekrojeniu powinno mieć jednolity kolor. Wybierając naszą karkówkę, możesz mieć pewność, że mięso będzie nie tylko smaczne, ale także wysokie jakościowo i przygotowane zgodnie z tradycyjnymi recepturami.

Smażony stek z karkówki – przepis

Smażony stek z karkówki to doskonałe danie, które można podać rodzinie i znajomym. Przygotowanie takiej potrawy nie jest trudne i bardzo czasochłonne, a efekty zwykle są naprawdę znakomite.

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Gotowe w 35 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Do przygotowania soczystego i smacznego steku z karkówki potrzebujesz:
1 kg karkówki wieprzowej
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka mieszanki ulubionych ziół
sól, pieprz
olej lub smalec
Jeśli chcesz przygotować karkówkę w formie pikantnej, to dodatkowo możesz użyć ostrej pasty z papryki.

Sposób przygotowania

  1. Pokrój karkówkę na plastry o grubości około 4 centymetrów. Włóż do zamrażarki na około 20 minut, a po tym czasie wyjmij mięso i rozbij tłuczkiem.
  2. Na patelni rozgrzej olej lub smalec.
  3. Mięso natrzyj olejem oraz przyprawami, możesz także użyć ostrej pasty z papryki.
  4. Połóż steki na patelni i smaż z każdej strony po około 3 minuty, a następnie przełóż do naczynia żaroodpornego i włóż do piekarnika o temperaturze 180 stopni na około 10 minut.
  5. Zamiast smażenia na patelni i pieczenia w piekarniku, możesz przyrządzić steki na grillu - piecz je po 5 minut z każdej strony, a później zawiń w folię aluminiową i przytrzymaj na ruszcie jeszcze przez około 10 minut.
  6. Po przygotowaniu steki możesz jeszcze dodatkowo posolić i popieprzyć.

Dodatkowe wskazówki

Z czym podawać stek z karkówki?

Steki z karkówki kojarzą się ze smakami amerykańskimi, dlatego warto zaszaleć i dodać do tej potrawy frytki lub pieczone ziemniaki. Świetnym rozwiązaniem jest także przygotowanie smacznego sosu, na przykład czosnkowego. Do zrobienia takiego sosu potrzebujesz 4 łyżki majonezu, 4 łyżki śmietany 18% i 4 ząbki czosnku. Przeciśnij ząbki przez praskę, a następnie wymieszaj z majonezem i śmietaną. Zamiast sosu czosnkowego możesz także przygotować sos barbecue lub podać musztardę i chrzan. Poza frytkami i sosem, możesz także przygotować sałatkę. Świetnie sprawdzi się tu sałatka coleslaw lub buraczki na ciepło. Stek z karkówki świetnie sprawdzi się na rodzinne spotkanie przy grillu, obiad w gronie znajomych lub imprezę. Wybierz smaczne i aromatyczne mięso Hańderek i ciesz się doskonałymi stekami z karkówki.