Najlepsze halloweenowe przekąski i dania

Najlepsze halloweenowe przekąski i dania

Halloween to święto, które na całym świecie jest uwielbiane. W Polsce Halloween nie jest bardzo popularne, jednak od kilku lat staje się coraz bardziej powszechne. Co przygotować na Święto Duchów? Jak zadbać o odpowiednią atmosferę, dzięki smacznym daniom i strrrrasznym przekąskom? Podpowiadamy.

Halloween, czyli Święto Duchów

Halloween we współczesnej formie pojawiło się w XIX wieku w Stanach Zjednoczonych, a kilka dekad później zaczęło stawać się popularne także w Europie. Tradycje Halloween związane są przede wszystkim z celtyckimi obrządkami, gdy wierzono, że w jeden dzień w roku zacierają się granice między światem żywych i zmarłych. W Polsce Halloween pojawiło się w latach 90. XX wieku, a wraz z popularnością popkultury na początku XXI wieku na dobre zagościło w naszym kraju. Obecnie na Święto Duchów w niektórych domach organizowane są imprezy z pysznymi smakołykami, przede wszystkim dla dzieci i młodzieży, jednak dorośli czasami też biorą udział w zabawach.

Smaczne dania halloweenowe

Menu halloweenowe może opierać się zarówno na daniach słonych, jak i słodkich. Zwykle jako ciepłe potrawy dobrze sprawdzają się te na słono.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 15 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Parówki - mumie w cieście francuskim

Do przygotowania tego dania potrzebujesz:
arkusz ciasta francuskiego,
jajko,
trochę białego serka,
kilka ziarenek pieprzu.

Sposób przygotowania

Przygotowanie dania jest naprawdę proste:
  1. Ciasto francuskie potnij na paski.
  2. Każdy pasek owiń spiralnie wokół parówki.
  3. Następnie posmaruj tak przygotowane ciasto francuskie na parówkach roztrzepanym jajkiem.
  4. Włóż parówki owinięte ciastem do pieca, nagrzanego do około 180 stopni.
  5. Piecz parówki - mumie przez 15 minut.
  6. Po wyjęciu z piekarnika udekoruj je. Biały serek świetnie sprawdzi się jako usta, a ziarenka pieprzu jako oczy.

Dodatkowe wskazówki

Kanapki z szynką i guacamole

Kolejny świetny pomysł to kanapki z szynką i guacamole. Do przygotowania potrzebne są następujące składniki:

  • kromki chleba,
  • szynka marki Hańderek,
  • czarne oliwki,
  • jajko,
  • czerwona papryka,
  • gotowa pasta guacamole lub samodzielnie przygotowana pasta z awokado.

Przygotowanie krok po kroku:

  1. Na kanapki połóż szynkę, a następnie przykryj ją pastą guacamole.
  2. Ugotuj jajka i pokrój je w taki sposób, aby z białek powstały oczy.
  3. Pokrój oliwki i na każdym białku połóż kawałek oliwki w taki sposób, aby powstały gałki oczne.
  4. Przekrój paprykę i uformuj ją jako usta.

W ten sposób przygotowana potrawa na pewno zachwyci dzieci.

Propozycje przekąsek na Halloween

W trakcie zabawy halloweenowej nie może zabraknąć pysznych przekąsek. Poza paluszkami, chrupkami i ciasteczkami, warto podać coś naprawdę specjalnego.

Jajeczne oczy

Jajeczne oczy są wyjątkowo proste do przygotowania i wymagają tylko kilku składników:

  • jajka – ilość dobierz do liczby osób zaproszonych,
  • kilka oliwek – na każde jajko wystarczy jedna oliwka,
  • ketchup.

Najpierw ugotuj jajka, a później je przekrój wzdłuż. Udekoruj je w taki sposób, że połówka oliwki będzie gałką oczną. Ketchup rozsmaruj tak, aby przypominał krew.

Krwawe jabłka

Ostatnia przekąska to coś na słodko. Do przygotowania potrzebujesz jabłek i białej czekolady oraz czerwonego syropu lub musu. Najpierw rozpuść czekoladę, a w tym czasie obierz jabłka. Następnie każde jabłko obtocz w białek czekoladzie. Udekoruj je żelem do dekoracji w kolorze czerwonym lub musem z truskawek. Dobrze może sprawdzić się także czerwony dżem.