Jak zrobić najlepsze na świecie kotlety mielone? - 5 przepisów na chrupiące i soczyste kotlety mielone

Jak zrobić najlepsze na świecie kotlety mielone? - 5 przepisów na chrupiące i soczyste kotlety mielone

Kotlety mielone to jedno z najbardziej lubianych i najczęściej przygotowywanych dań w polskich domach. Taka potrawa jest dosyć prosta do przygotowania, a jednocześnie bardzo smaczna. Kotlety idealnie pasują do ziemniaków, ryżu oraz kaszy z sosem, a także sałatek. Jak zrobić najlepsze na świecie kotlety mielone? Sprawdź naszych pięć przepisów.

Mięso do kotletów to podstawa

Na wstępie warto zaznaczyć, że w przypadku kotletów mielonych najważniejsze jest wykorzystanie wysokiej jakości mięsa na przykład marki Hańderek, słynącej z tradycyjnych receptur, wysokiej jakości i najlepszych składników. Dobrym rozwiązaniem jest samodzielne zmielenie mięsa na przykład z łopatki. Można także poprosić o to w sklepie. Lepiej nie kupować gotowego mielonego mięsa w paczce, tylko zdecydować się na wysokiej jakości składniki od lokalnych dostawców, słynących z tradycji takich jak Hańderek. Dokładne przygotowanie kotletów zostało zaprezentowane w pierwszym przepisie na klasyczne kotlety mielone, natomiast w kolejnych przedstawiono możliwe pomysły na smaczne połączenia smakowe i ciekawe dodatki.

Klasyczne kotlety mielone

Klasyczny przepis na kotlety mielone jest prosty do przygotowania, a jednocześnie niezwykle smaczny. Do zrobienia takich kotletów potrzebne są następujące składniki:

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 20 minut
Gotowe w 30 minut
Danie dla osób 5
Poziom trudności Łatwe

Składniki

500 g łopatki wieprzowej
pół czerstwej kajzerki
1 średnie lub małe jajko
1 średnia cebula
1 ząbek czosnku
2 łyżki bułki tartej
przyprawy zgodnie z własnym uznaniem, na przykład sól, pieprz, papryka ostra lub słodka
olej lub smalec do smażenia

Sposób przygotowania

  1. Zmiel mięso w maszynce. Ten krok oczywiście możesz pominąć, jeśli twoje mięso jest już zmielone.
  2. Posiekaj cebulę, a następnie podsmaż ją na oleju lub smalcu.
  3. W czasie, gdy cebula będzie się podsmażać na patelni, zamocz czerstwą bułkę w wodzie lub mleku i pozostaw ją tam na kilka minut, a następnie odciśnij ją z nadmiaru płynu.
  4. Do miski ze zmielonym mięsem dodaj pół bułki. Wbij także jajko.
  5. Zdejmij cebulę z patelni i dodaj do reszty składników.
  6. Dodaj przyprawy.
  7. Wyrabiaj masę dłońmi przez około 5 minut lub do momentu, gdy masa jest jednolita.
  8. Na koniec dodaj dwie łyżki bułki tartej i znowu wymieszaj całość.
  9. Uformuj kotlety z masy w dłoni, a następnie każdego obtocz w bułce tartej.
  10. Rozgrzej patelnię i dodaj na nią oliwę lub smalec.
  11. Kładź kotlety na patelni i smaż przez kilka minut. Dokładny czas smażenia zależy od grubości kotletów, a także mocy danego palnika.

Dodatkowe wskazówki

Tak przygotowane kotlety możesz podać z ziemniakami i sałatką.

Kotlety mielone z kapustą

Ciekawym rozwiązaniem jest połączenie mięsa mielonego z kapustą. Wystarczy tylko dodać kapustę do całości masy, a więc połączyć ją z mięsem, jajkiem i cebulą. W ten sposób kotlety nabiorą zupełnie innego smaku.

Kotlety z kaszą i pieczarkami

W tym przypadku cebulę należy podsmażyć na patelni z pieczarkami, a w tym czasie trzeba ugotować kaszę. Później mięso mielone należy połączyć z kaszą, cebulą, pieczarkami, jajkiem i namoczoną w wodzie bułką. W tym wypadku całość masy trzeba ugniatać nieco dłużej, aby wszystkie składniki dobrze się ze sobą połączyły. Kotlety z kaszą i pieczarkami to smaczny pomysł na obiad dla całej rodziny.

Kotlety mielone z serem

Przygotowanie kotletów wygląda tak samo jak w pierwszym przepisie aż do momentu formowania masy. Ser żółty należy pokroić na kawałki o długości około 5 centymetrów. Następnie masę należy uformować na płaskie elementy, a w każdym z nich umieścić po kawałku sera żółtego i całość zawinąć. Należy uważać na to, aby sera nie było za dużo, ponieważ może on wypłynąć w czasie smażenia. Tak przygotowane kotlety świetnie sprawdzą się dla dzieci i dorosłych.

Kotlety z cukinią

W tym wypadku przygotowanie jest bardzo proste i nie wymaga dużo więcej pracy. Wystarczy tylko zetrzeć cukinię na tarce o grubych oczkach, a następnie dodać do cebuli na patelnię. Później można połączyć wszystkie składniki i wyrobić masę na kotlety.