Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
W kuchni polskiej znajdziemy wiele pysznych tradycyjnych i nowoczesnych dań. Te przepyszne zupy, drugie dania i inne przysmaki gwarantują to, że nasza kuchnia jest jedną z najlepszych na świecie. Jakie więc smaczne dania przyrządzić na niedzielny obiad i inne okazje? Poniżej kilka propozycji.
Przeważnie w każdym polskim domu tradycyjnym niedzielnym obiadem jest rosół z makaronem. Na drugie danie z reguły przewidziane są ziemniaki lub kluski. Jeśli chodzi o mięso na obiad niedzielny, to może to być kotlet schabowy, drobiowy czy rolada wołowa bądź wieprzowa. W kwestii dodatków, zazwyczaj stawiamy na surówki, sałatki i przeróżne sosy. Niedzielny obiad jest szczególnie ważny, ponieważ ten dzień całe rodziny zasiadają przy stole. W soboty z reguły odbywa się pieczenie ciast na niedzielne popołudnie.
Bitki wieprzowe lub wołowe to proste danie i idealny pomysł na szybki obiad. Jak je przygotować? 500 g, np. schabu umyj i pokrój na plastry. Poukładaj je na desce i rozklep przez folię spożywczą. Dopraw przyprawą do mięs oraz szczyptą soli i pieprzu. Na rozgrzanej głębokiej patelni podsmaż mięso z obydwóch stron. Nalej wrzątek żeby zakrywało schab i niech dusi się na wolnym ogniu przez około 3 godziny. Dodaj 2 ziela angielskie i 2 liście laurowe. Na koniec przygotuj zawiesinę z pozostałej mąki z panierki i zimnej wody. Wlej ją na patelnię, wymieszaj i doprowadź do zagotowania. Jeśli trzeba, to dopraw szczyptą soli i pieprzem. Idealnym dodatkiem do bitek będą kluski śląskie ze startymi burakami. Jeśli chcesz zgłębić wiedzę na temat schabu, to zajrzyj do tekstu o przepysznym schabie. Tajemnicy miękkości i aromatu mięsnego rarytasu.
Jeśli chcesz dla odmiany zrobić coś innego na niedzielny obiad, to polecamy ci pyszne podudzia z kurczaka z piekarnika. Przygotuj 6 podudzi z kurczaka, umyj je, a następnie osusz ręcznikiem. Ułóż je w wysokiej misce, a potem w małym naczyniu przygotuj marynatę. Będziesz potrzebować: 3 ząbków czosnku, łyżkę płynnego miodu, łyżeczkę słodkiej czerwonej papryki, 2 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki ketchupu oraz szczyptę soli i pieprzu. Ząbki czosnku obierz i przepuść przez praskę. Dodaj do przypraw, wszystko razem wymieszaj i wlej do podudzi. Dokładnie każde podudzie natrzyj marynatą, a potem przykryj folią. Najlepiej odstaw miskę z mięsem na całą noc. Jeśli jednak nie masz czasu, to daj na przynajmniej 2 godziny. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni z funkcją góra-dół, a kolejno wyłóż podudzia z kurczaka na blachę wyłożoną folią aluminiową z papierem. Przykryj je również folią aluminiową. Włóż do piekarnika i piecz około godziny. Sprawdzaj, co jakiś czas czy nie przypalają się i czy są już wystarczająco miękkie. Taki obiad na niedzielę z piekarnika podawaj z pieczonymi ziemniakami i z dodatkiem ulubionej surówki.
Zaskocz domowników i przygotuj pyszne danie na niedzielę. Na niedzielny obiad postaw na pieczony schab pod pierzynką z majonezu. Będziesz potrzebować pół kg schabu, który umyjesz pod bieżącą wodą. Dodaj do tego 6 umytych, obranych i pokrojonych pieczarek, obrany i posiekany ząbek czosnku, 15 dag startego sera żółtego, 2 łyżki oleju, 2 czubate łyżki majonezu, a także szczypta soli i pieprzu. Pokrojone pieczarki podsmaż na oleju z dodatkiem czosnku. W przygotowanej misce wymieszaj starty ser z majonezem, ale zostaw w osobnym naczyniu tak około 2 łyżki sera. Schab dopraw solą i pieprzem oraz ułóż go w posmarowanym olejem naczyniu żaroodpornym. Na schab nałożyć pieczarki, a następnie po łyżce majonezu z serem. Górę posypać resztą startego sera. Zamknięte naczynie piecz w 180 stopniach przez około 50 minut. 15 minut przez końcem zdejmij pokrywę naczynia. Ten pomysł na niedzielny obiad ze schabu serwuj z ziemniakami i dowolną sałatką. Jeśli jednak wolisz inny pomysł, to polecamy przepis na soczysty schab w sosie chrzanowym.
Co dobrego na obiad w niedzielę? Polecamy obiad z mięsa mielonego, a dokładniej kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem. Umyj, obierz i pokrój 0,5 kg pieczarek. Podsmaż je na patelni, a następnie odstaw na później. Dodaj do nich 200g startego sera. Dwie dowolne bułki, np. kajzerki namocz w mleku lub w wodzie. Umyj mięso mielone i przełóż je do miski. Dodaj do niego namoczone bułki, jedno surowe jajko, przyprawę do mięs oraz szczyptę soli i pieprzu. Wszystko razem wymieszaj i wyrób rękami. Uformuj kółka z mięsa i układaj na nich pieczarki. Zawiń mięso mielone, aby pieczarki nie wypadały ze środka. Obtocz je w bułce tartej oraz smaż po ok. 8 minut na złoty kolor z obu stron. To danie nakładaj z ziemniakami wraz z surówką z kiszonego ogórka i cebuli.
Jeśli wolisz tradycyjne kotlety mielone, to zapoznaj się z artykułem: Jak zrobić najlepsze na świecie kotlety mielone. 5 przepisów na chrupiące i soczyste kotlety mielone.
Dla fanów dań z fileta z kurczaka proponujemy chrupiącego kurczaka w pikantnej panierce. Zaopatrz się w 4 piersi kurczaka, które musisz umyć pod bieżącą wodą oraz pokrój na kawałki. Możesz fileta zastąpić skrzydełkami, podudziami lub udkami. Wcześniej kup litr maślanki i pęczek szczypiorku. Umyj pęczek i posiekaj szczypiorek, przełóż go do miski i wlej maślankę. Włóż fileta do wspomnianej miski, wymieszaj i odstaw na 30 minut. W osobnym naczyniu przygotuj panierkę, do której będziesz potrzebować: 2 szklanki mąki krupczatki, 2 łyżeczki proszku do pieczenia, 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej, łyżeczka pieprzu cayenne, 2 łyżeczki czosnku granulowanego, łyżeczka pieprzu czarnego mielonego, 2 łyżeczki suszonej cebuli oraz 2 łyżeczki soli ziołowej. Wszystko razem wymieszaj, a następnie opanieruj kawałki mięsa. Włącz piekarnik i ustaw na nim 200 stopni. W międzyczasie na blasze wyłożonej papierem poukładaj mięso, a kolejno włóż do nagrzanego pieca. Po 20 minutach fileta wysmarowuj olejem. Gotowy będzie po około 45 minutach aż uzyska jasnozłoty kolor. Stawiać na stole w towarzystwie frytek i ulubioną sałatką z sosem czosnkowym.
Dla dzieci najlepiej przygotować inne dania z fileta z kurczaka, np. nuggetsy. Więcej przeczytasz o nich w artykule Domowe nuggetsy dla dzieci w 3 smakach. Chrupiące kąski z kurczaka.
Najlepszym rozwiązaniem jest domowe gotowanie, więc zdradzimy ci przepis na pysznego indyka w sosie pomidorowym. Kup 500 g fileta z indyka, umyj go i pokrój na kawałki. Dopraw solą i pieprzem i podsmaż na oleju. Przełóż go do innego naczynia. Umyj, obierz, pokrój w kostkę 2 ząbki czosnku i cebulę, a następnie podsmaż na patelni. Umyj i pokrój paprykę, dodaj je do cebuli i czosnku. Wlej 400 g pomidorów w puszce, a także wsyp oregano, bazylię oraz szczyptę soli i pieprzu. Gotuj sos przez 10 minut, a potem dodaj do niego mięso. Ten pyszny indyk będzie idealnie komponował się z ryżem i grillowanymi warzywami.