Schab gotowany w mleku (wersja fit dla sportowców)

Schab gotowany w mleku (wersja fit dla sportowców)

Czy są wśród nas sportowcy? Lub mięsożerni miłośnicy zdrowej żywności? Przygotowaliśmy dla was coś nie tylko pysznego i fit, ale też prostego w przygotowaniu. Bo kto chciałby po treningu czekać długo na gotowe danie? Przepis na schab gotowany w mleku ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala przygotować posiłek z wyprzedzeniem. To nie tylko oszczędność czasu, ale też pieniędzy. A jeśli nie wiecie, skąd wziąć świeże mięso, podpowiadamy… Z czystym sumieniem możemy polecić świeże mięso wieprzowe sprzedawane w sklepach stacjonarnych „Hańderek”. Niech moc będzie z Wami!

Czy są wśród nas sportowcy? Lub mięsożerni miłośnicy zdrowej żywności? Przygotowaliśmy dla was coś nie tylko pysznego i fit, ale też prostego w przygotowaniu. Bo kto chciałby po treningu czekać długo na gotowe danie? Przepis na schab gotowany w mleku ma jeszcze jedną zaletę. Pozwala przygotować posiłek z wyprzedzeniem. To nie tylko oszczędność czasu, ale też pieniędzy.

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 0 minut
Czas gotowania 0 minut
Gotowe w 0 minut
Danie dla osób 6
Poziom trudności Średnie

Składniki

Jak ugotować schab w mleku?
Nie jesteś wirtuozem kulinarnym? Nic strasznego. Do przygotowania soczystego schabu potrzebujesz jedynie:
1 kg schabu
1 litr mleka
1/3 czosnku
liści laurowych
ziela angielskiego
łyżkę masła
oraz przypraw do zamarynowania mięsa:
1 łyżeczkę papryki słodkiej
2 łyżeczki majeranku
2 ząbki czosnku
1 łyżeczkę pieprzu
odrobinę oliwy.

Sposób przygotowania

No dobra… Masz składniki, czas na przygotowanie mięsa. Jak to zrobić?
    Sposób przygotowania:
    1. Zacznij od oczyszczenia mięsa z błony. Przyprawy połącz z oliwą tworząc mokrą marynatę. Posmaruj nią dokładnie mięso i odstaw je do lodówki na noc.
    2. Na drugi dzień do mleka dodaj rozduszone ząbki czosnku, ziele angielskie i ze 3 liście laurowe. Mięso włóż do gorącego mleka i gotuj przez godzinę pod przykryciem obracając w połowie gotowania.

    Dodatkowe wskazówki

    Szef kuchni radzi:

    Mięso przed gotowaniem dobrze jest krótko obsmażyć na ostrym ogniu. W ten sposób zetniesz białko i zamkniesz pory mięsa, a podczas gotowania smak pozostanie w nim, zamiast przedostawać się do wywaru. Metody tej nie używa się w dietach lekkostrawnych, które zalecają gotowanie lub nawet przecieranie dań.

    Jak podać schab gotowany na mleku?

    Tradycyjnym sposobem wykorzystania tak przyrządzonego schabu w wersji fit jest spożywanie go jako gotowanej wędliny. Jest ona nie tylko smaczna, ale też zdrowa, ponieważ zawiera dużo mniej soli niż większość kupnych wyrobów.

    Równie dobrze smakuje jednak jako danie na gorąco. Wówczas możemy go podać z buraczkami lub duszoną kapustą. Jako sos można wykorzystać zimne dipy tj.: chrzanowy czy musztardowy. Sprawdzą się też lekkie sosy np.: żurawinowy, śliwkowy oraz na czerwonym winie. Aby sosy pozostały lekko strawne, można wykorzystać do zagęszczenia xantanę zamiast mąki lub inny naturalny produkt o podobnych właściwościach.

    Jako dodatek skrobiowy polecamy ryż lub ziemniaki. Z mniej dietetycznych, możesz też wypróbować połączenie mięsa z kluskami śląskimi czy gnocchi.

    Schab jako danie potreningowe lub kolacja z rodziną

    Schab jako produkt wybitnie białkowy dobrze sprawdza się jako danie potreningowe. W 100 gramach mięsa znajdziesz aż 30g białka. Jednak danie to możesz spokojnie podać na rodzinnej kolacji. Wieloporcjowa formuła przygotowywanego dania upraszcza proces jego przygotowania i podania.

    Z pewnością ucieszy Cię fakt, że świeży schab możesz kupić w naszych sklepach stacjonarnych oznaczonych logiem „Hańderek”.  Dla osób wolących gotowe wędliny, polecamy również nasze wyroby z szerokiej gamy gotowanych, wędzonych lub pieczonych produktów. Tak czy inaczej życzymy smacznego!