Pierogi z mięsem. Jak przygotować najlepszy farsz na pierogi i z czym je podawać?

Pierogi z mięsem. Jak przygotować najlepszy farsz na pierogi i z czym je podawać?

Pierogi z mięsem to pyszne i tradycyjne polskie danie, które najlepiej smakuje, jeśli jest przygotowywane samodzielnie. W ten sposób można wybrać najwyższej jakości mięso, a także zrobić smakowite ciasto, dopasowane do własnych upodobań. Przedstawiamy przepis na pierogi z mięsem i podpowiadamy, jak zrobić najlepszy farsz.

Pierogi z mięsem – tradycyjne polskie danie

Legendy głoszą, że pierogi przywędrowały do Polski w XIII wieku z Rosji i od tego czasu stały się jednym z ulubionych dań narodowych. Początkowo nadziewano je kaszą, kapustą lub owocami, jednak później coraz większą popularnością zaczęły cieszyć się także pierogi z mięsem. Marka Hańderek wierzy w to, że tradycyjne polskie smaki mogą pojawiać się także współcześnie na naszych stołach. Naszym zdaniem smak i wysoka jakość to najważniejsze cechy pysznych potraw. Właśnie dlatego na rodzinny obiad lub spotkanie ze znajomymi doskonale sprawdzą się pierogi z mięsem, przygotowane samodzielnie, zgodnie z naszym przepisem.

Przepis na pierogi z mięsem

Przygotowanie pierogów z mięsem nie jest bardzo trudne, ale dosyć czasochłonne. Właśnie dlatego najlepiej przygotować sporo ciasta i farszu, aby mieć obiad na dwa lub nawet trzy dni, dla całej rodziny. Zdecydowanie najlepiej smakuje mięso, które wcześniej służyło jako element bulionu do rosołu. Oznacza to, że jednego dnia można zrobić rosół z warzywami, a następnego dnia przygotować pierogi. Taka metoda jest najbardziej tradycyjna i sprawdza się naprawdę doskonale.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 35 minut
Gotowe w 35 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Średnie

Składniki

Do przygotowania pierogów z mięsem potrzebujesz:
Ciasto:
1 kg mąki pszennej 500, a dodatkowo mąkę do podsypywania stolnicy, dlatego lepiej kupić od razu 2 kilogramy,
1 łyżeczka soli,
120 ml oleju,
około 400 ml bardzo gorącej wody
Farsz:
500 g mięsa wołowego od marki Hańderek, wcześniej ugotowanego w rosole,
warzywa z rosołu, na przykład 2 marchewki, 2 pietruszki,
300 g pieczarek,
1 duża cebula,
1 łyżka masła,
przyprawy do smaku,
opcjonalnie jajko.

Sposób przygotowania

  1. Połącz mąkę z olejem i solą, w mikserze i dodawaj gorącej wody bardzo powoli. Wyrabiaj ciasto przez kilka minut, a następnie przykryj ściereczką i odstaw na około 15 minut.
  2. Oczyść pieczarki, podziel na mniejsze części.
  3. Obierz cebulę i pokrój w kostkę.
  4. Wrzuć pieczarki i cebulę na rozgrzaną masłem patelnię i podsmaż.
  5. Mięso i warzywa z rosołu, podsmażone pieczarki i cebulę, wymieszaj w misce, a następnie zmiel na maszynce do mięsa. W ten sposób powstanie wyjątkowo smaczny farsz. Przypraw mieszankę składników ulubionymi przyprawami, na przykład solą, pieprzem, papryką ostrą lub słodką. Możesz także dodać jedno jajko, aby farsz stał się bardziej gęsty i treściwy.
  6. Rozwałkuj swoje ciasto, a następnie szklanką wycinaj z niego pierogi. Na środek takiego kawałka, nakładaj po jednej łyżce farszu. Złóż każdy kawałek ciasta na pół i zlep ze sobą dokładnie rogi. Możesz także wyciąć widelcem zdobienia na pierogach.
  7. Zagotuj w dużym garnku osoloną wodę aż do momentu wrzenia.
  8. Wrzucaj pierogi partiami do garnka aż do osiągnięcia miękkości.
  9. Wyławiaj pierogi łyżką cedzakową i układaj je na talerzach.

Dodatkowe wskazówki

Smacznego!

Hańderek – najwyższa jakość mięs i wędlin

Marka Hańderek słynie z wysokiej jakości mięs, wędlin i szynek, a także szerokiego asortymentu smacznych produktów. Szczególne znaczenie ma dla nas dostarczanie pysznych mięs i wędlin, przygotowywanych zgodnie z tradycyjnymi recepturami. Nasze produkty możesz znaleźć w sklepach firmowych, a także w innych miejscach, na przykład u detalistów, hurtowników i w restauracjach. Przygotowując smaczne pierogi z mięsem, możesz skorzystać z naszych produktów. Wystarczy, że kupisz pyszne mięso wołowe wysokiej jakości i będziesz cieszyć się doskonałym smakiem całego dania.