Wołowina na ostro po tajsku - jak przygotować ją smacznie?

Wołowina na ostro po tajsku - jak przygotować ją smacznie?

Kategoria przepisów Obiad Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 15 minut
Czas gotowania 20 minut
Gotowe w 35 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

500 g wołowiny bez kości,
cebula,
2 ząbki czosnku,
2 cm korzenia imbiru,
2 łyżki soku z limonki,
papryka zielona,
papryka czerwona,
300 g ryżu,
olej do smażenia,
sól, pieprz do smaku.

Sposób przygotowania

  1. Na początek przygotuj sobie ryż i ugotuj go.
  2. Później wyciągnij wołowinę i pokrój ją w cienkie słupki. Obierz cebulę, a następnie pokrój ją w piórka.
  3. Obie papryki zieloną i czerwoną oczyść z pestek i pokrój w paski. Korzeń imbiru oraz ząbki czosnku zetrzyj na tarce.
  4. Do woka nalej olej, rozgrzej go, a potem dodaj czosnek. Kolejno włóż wołowinę, którą musisz cały czas mieszać. Te i inne wyśmienite mięsa znajdziesz u Hańderka.
  5. Dołóż imbir i dopraw solą oraz pieprzem. Podsmażaj mięso do miękkości, gdy już będzie gotowe, to przełóż go do innego naczynia.
  6. Podsmaż w woku cebulę oraz papryki.
  7. Po około 2 minutach wrzuć ponownie naszą wołowinę oraz wlej 2 łyżki soku z limonki. Wszystko razem wymieszaj.
  8. Podanie: pyszną wołowinę po tajsku podawaj z wcześniej ugotowanym ryżem. Smacznego!

Dodatkowe wskazówki

Z czego słynie kuchnia tajska?

Kuchnia tajska jest słynna na całym świecie z powodu swoich pysznych potraw. Ważną rolę odgrywają tutaj również przyprawy, które nadają wyrazisty smak każdego dania. Kuchnia ta jest także specyficzna, ponieważ wiele potraw jest ostrych. Do najbardziej znanych dań możemy zaliczyć, m.in. zupę tajską z kurczakiem i makaronem, kurczak curry z warzywami i ryżem lub wołowinę na ostro po tajsku. Ważnym elementem tejże kuchni jest ryż jaśminowy. Kuchnia tajska stała się znana i można znaleźć wiele przepisów na konkretne jedzenie. Coraz więcej pojawia się również barów i restauracji serwujących specjały tajskie.

Czy kuchnia tajska jest zdrowa?

Kuchnia tajska ma coraz więcej zwolenników Wszystko dzięki jej właściwościom zdrowotnym, a na to wpływ ma: świeżość warzyw, owoców i ziół. Zawdzięczamy to także świeżym mięsom, rybom oraz owocom morza. Ważnym elementem jest także ryż. Kolejnym najbardziej znanym składnikiem jest mleczko kokosowe, które używane jest do wielu potraw. Kuchnia tajska jest bardzo smaczna. Możesz także spróbować coś przygotować w domu z jej zakresu.

Jak zrobić wołowinę na ostro po tajsku?

Zaskocz gości i przygotuj pyszną wołowinę na ostro po tajsku. Ta azjatycka potrawa zaskoczy niejedno podniebienie. Jak przygotować ją? Nasz najlepszy pomysł znajdziesz niżej.

Wołowina po tajsku z zielonym curry z makaronem ryżowym – smaczny pomysł na obiad

Mamy kolejny pyszny przepis tym razem na wołowinę po tajsku z curry. Jak ją przyrządzić w domowych warunkach?

Składniki:

  • 300 g wołowiny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200 ml mleczka kokosowego,
  • 250 g makaronu ryżowego,
  • 2 łyżeczki zielonej pasty curry,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 cm korzenia imbiru,
  • 2 łyżki limonki,
  • sól oraz pieprz do smaku.

Przygotowanie:

Na początek przygotuj garnek z osoloną wodą i ugotuj makaron ryżowy. Wlej oliwę do woka, podsmaż starty czosnek i imbir. Dodaj wołowinę, podsmażaj przez kilka minut, co chwilę mieszając, aby się nie przypaliła. Dołóż zieloną pastę curry do mięsa. Następnie posól i popieprz do smaku oraz smaż wszystko razem przez 5 minut. Ostrożnie wlej mleczko kokosowe i wymieszaj całość.

Podanie:

Na ułożony wcześniej makaron ryżowy nałóż wołowinę i skrop ją sokiem z limonki. Danie gotowe. Smacznego!