Danie na kolację walentynkową w domu - dobierzesz do niego tylko wino i sukces murowany

Danie na kolację walentynkową w domu - dobierzesz do niego tylko wino i sukces murowany

Wino, kobiety, śpiew… Tym razem to nie opis rzymskiej uczty, ale zapowiedź zbliżających się Walentynek. Chcemy dzielić z Wami radości w tym czasie, dlatego przedstawiamy naszą propozycję walentynkowego dania.

Wiedząc, że w natłoku zajęć łatwo zapomnieć o ważnych datach i za niektóre rzeczy przychodzi zabrać się w ostatniej chwili, postanowiliśmy pomóc przygotować kolację. Wybraliśmy proste produkty Hańderka z linii Premium i świetne czerwone wino. Jesteście ciekawi, co polecają nasi szefowie kuchni na walentynkową kolację?

Czerwone wino pasujące do wytrawnej kolacji

Swojej lubej z pewnością nie chcesz upoić, ale kolacja przy świecach i lampce wina, z pewnością ma w sobie sporo romantyzmu. Przy doborze wina warto kierować się kilkoma zasadami:

  • Ostre smaki neutralizujemy łagodnymi winami
  • Tłuste potrawy równoważymy winami musującymi
  • Kolor wina dobieramy do rodzaju potrawy.

Do przygotowanej przez nas kolacji mamy dla Was 2 rodzaje wina do wyboru – białe, wytrawne wino o cytrusowym aromocie i umiarkowanej miękkości tj. Taburno Falanghina, albo lekkie owocowe wino musujące, np.: Prosecco.

Kolacja przy świecach – zadbaj o nastrój

Bez jedzenia kolacja nie istnieje, ale dużo ważniejszy jest nastrój. Nawet jeśli tegoroczne Walentynki spędzicie w domu, postaraj się zorganizować kwiaty, które nie zasłonią Tobie ukochanej, biały obrus, świeczki, czyste kieliszki i butelkę schłodzonego wina. Wówczas możesz przystąpić do przygotowywania przystawki w iście francuskim stylu – deski wędlin i serów, przy której miło spędzicie czas wspominając wspólne, radosne chwile.

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 5 minut
Czas gotowania 05:00 minut
Gotowe w 05:00 minut
Danie dla osób 2
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Hańderek poleca – francuską kolację we dwoje
Czy przypadkiem deska serów i wędlin nie brzmi banalnie? Nie, jeśli przygotujecie je według naszej propozycji. Będziecie potrzebować:
Bagietkę lub dobry, wiejski chleb, pieczony na naturalnym zakwasie
Kiełbasę cygańską
Krakowską suchą
Schab jak z wioski
Kiełbasę ze wsi Buczkowice
Duży ser Camembert w drewnianym opakowaniu
Świeży tymianek
Ząbek czosnku
Oliwki marynowane
Konfitura z żurawiny
Chrzan

Sposób przygotowania

Dodatkowe wskazówki

Jak przygotować deskę serów i wędlin na Walentynkową kolację?

Przygotowanie deski z delikatesami odbywa się w 3 etapach – stworzenie deski wędlin, zapieczenie sera i opieczenie chleba lub bagietki.

Układanie wędlin na desce:

Wędliny pokrójcie tak, aby przyjemnie się je jadło – kiełbasy nieco grubiej, schab cieniutko. Układajcie według asortymentu na desce lub półmisku, eksponując mięso tak, aby nie leżało płasko na talerzu.

Zapiekanie camemberta:

  1. Ząbek czosnku zmiel za pomocą blendera z odrobiną oleju
  2. Camembert odwiń z papierka, ale go nie usuwaj i nie wyjmuj z dolnej części drewnianego opakowania. Ponakłuwaj od góry, posmaruj oliwą czosnkową i posyp listkami tymianku.
  3. Zapiecz w temperaturze 180 stopni przez ok 5 min.

Opiekanie chleba:

  1. Bagietkę pokrój na skośne kromki i posmaruj odrobiną oliwy czosnkowej – nie przesadzaj! Jesteś na randce…
  2. Zapiecz 2 min razem z Camembertem.

Jak podać deskę serów?

Centralnie na środku połóż tymiankowy Camembert – będziecie w nim maczać grzanki. Na talerzu powykładaj marynowane oliwki luźno wkomponowane wśród wybornych wędlin od Hańderka. W małych sosjerkach lub miseczkach podaj chrzan, który nada pikanterii i konfiturę żurawinową, która wprowadzi nutkę słodyczy. Udekoruj całość aromatycznym, świeżym tymiankiem. W koszyczku podaj zapieczone kromki chleba. Życzymy udanego święta!