Kumpir - tureckie danie dla polskich smakoszy

Kumpir - tureckie danie dla polskich smakoszy

Kumpir to duży pieczony ziemniak, który słynie z połączenia różnorodnych składników i pysznych smaków. We wnętrzu kumpira mogą kryć się mięsa, warzywa, a także różne dodatki. W restauracjach w Turcji można samodzielnie dobrać ulubione składniki i stworzyć spersonalizowanego kumpira. My przedstawiamy przepis na pyszne tradycyjne danie tureckie z kurczakiem i warzywami.

Kumpir – tradycyjne danie tureckie

Kumpir to tureckie danie, które może występować w różnych wariacjach, natomiast jedno zawsze pozostaje niezmienne – bazą potrawy jest pieczony ziemniak z odrobiną masła. Obecnie dużą popularnością cieszą się miejsca w Turcji, gdzie można samodzielnie dobrać konkretne składniki do tego dania. Niektórzy decydują się na mięsną wersję, a inni na wegetariańską. Najczęściej kumpir składa się z mięsa (kurczaka, jagnięciny, baraniny), różnych warzyw, a także serów. Czasami w środku znajduje się sałatka rybna lub inne rzadziej spotykane dodatki. Warto pamiętać o tym, że kumpir pochodzi tak naprawdę z byłej Jugosławii, jednak w Turcji stał się daniem narodowym.

Przepis na kumpir z kurczakiem, serem i warzywami

Kumpir jest dosyć prosty do przygotowania i nie wymaga ogromnych zdolności kulinarnych. Wybierając się do sklepu lub na targ, warto jednak pamiętać o tym, aby kupić duże ziemniaki, ponieważ tylko w takich zmieści się spora ilość składników.

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 50 minut
Gotowe w 60 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

Do przygotowania kumpira z kurczakiem, serem i warzywami, potrzebujesz:
5 dużych ziemniaków,
50 g startego sera mozzarella, chociaż może być także ser żółty lub cheddar,
5 łyżek masła,
sól,
2 filety z kurczaka od marki Hańderek,
50 g papryki,
50 g kukurydzy z puszki
50 g ogórka konserwowego lub świeżego,
przyprawa do kurczaka - świetnie sprawdza się tutaj gyros.

Sposób przygotowania

  1. Rozgrzej piekarnik do 220 stopni.
  2. Umyj ziemniaki i wytrzyj, ale nie obieraj ich. Następnie nakłuj je widelcem z różnych stron.
  3. Włóż ziemniaki do piekarnika i piecz przez około 60 minut. Najlepiej, jeśli na zewnątrz mają chrupiącą skórkę, ale w środku są miękkie.
  4. W czasie, gdy ziemniaki się pieką, możesz przygotować farsz.
  5. Pokrój paprykę i ogórka w kostkę, zetrzyj ser, a także odsącz kukurydzę.
  6. Pokrój filety z kurczaka w kostkę, posyp wybraną przyprawą (na przykład gyros) i wstaw do lodówki.
  7. Pod koniec pieczenia ziemniaków, wyjmij filety z lodówki, a następnie podsmaż je.
  8. Wyciągnij ziemniaki z piekarnika, każdego przetnij na pół.
  9. Najpierw włóż do każdego z ziemniaków po łyżce masła, a póżniej dodaj ser i rozgnieć widelcem. Najlepiej, jeśli ziemniak wciąż jest gorący, ponieważ dzięki temu składniki się delikatnie rozpuszczą.
  10. Następnie włóż do ziemniaka pozostałe, pokrojone składniki.
  11. Całość możesz polać ketchupem lub sosem.

Dodatkowe wskazówki

Smacznego!

Kiedy zaserwować to danie?

Kumpir to danie bardzo smaczne i sycące, które możesz zaserwować w różnych okolicznościach. Przede wszystkim ta potrawa doskonale nadaje się na spotkania ze znajomymi. Wystarczy tylko chwilę wcześniej przygotować farsz, włożyć ziemniaki do piekarnika i opuścić kuchnię na około 50 minut. W tym czasie można spędzić czas ze znajomymi, a później wrócić i szybko przygotować resztę dania. Świetną opcją jest wyłożenie składników na stół i podanie gorących ziemniaków tylko z serem i masłem. Każdy gość może samodzielnie przygotować swojego kumpira. Danie to doskonale pasuje na grill, spotkanie w domu lub ogrodzie. Taka potrawa może się także sprawdzić na rodzinny obiad lub kolację. Oczywiście możesz przygotować kilka wersji tego dania, aby pasowały wszystkim domownikom. Do kumpira możesz także podać różne sosy, na przykład ketchup, majonez, sos czosnkowy, musztardowy. Danie to najczęściej podawane jest jako obiad lub lunch, jednak na imprezach sprawdzi się także jako ciepły element kolacji. Potrawę można także podać z różnymi sałatkami, aby wzbogacić smak i sprawić, że goście będą zachwyceni różnorodnością produktów.