Grochówka z kociołka z boczkiem i kiełbasą

Grochówka z kociołka z boczkiem i kiełbasą

Teraz kiedy jest sezon na jedzenie w ogrodzie i gotowanie w kociołkach postaram się Wam podrzucić parę sprawdzonych prostych dań które zrobią prawdziwą furorę na spotkaniach z rodziną i znajomymi.

W zależności od wielkości Waszych kociołków powiększacie ilość składników, zasada jest tylko jedna tyle samo żółtego grochu co boczku i kiełbasy, a ilość przypraw dozujcie według Waszych upodobań.

Grochówka kojarzy Ci się tylko z wojskową racją żywnościową serwowaną na poligonie? Czas ją odczarować! Przygotuj klasyczną grochówkę na boczku i kiełbasie z naszego przepisu i zachwyć swoich najbliższych smakiem tradycyjnej, staropolskiej kuchni. Nie pożałujesz!

Tradycyjna polska zupa z grochem

Grochówka to tradycyjna polska zupa, której każdy powinien spróbować choć raz w życiu. Do historii przeszła jako zupa dla wojaków, bo to właśnie im serwowano ją najczęściej z uwagi na jej wartość kaloryczną. Porcja gęstej grochówki na boczku i kiełbasie potrafi nasycić na cały dzień i dodać mnóstwo energii. Zwłaszcza gdy – w myśl powiedzenia, że w grochówce „łyżka stać powinna” – będzie na tyle gęsta, że będziemy najedzeni już po kilku łyżkach.

W czym tkwi sekret grochówki?

Choć grochówka jest u nas znana już od wieków, pierwszy przepis na nią pojawił się dopiero w książce „Kuchnia Polska” z 1972 roku. Według niego powinna być przygotowywana na bazie wędzonki, z łupanego grochu, z dodatkiem ziemniaków, czosnku i majeranku – wtedy smakuje najlepiej. Wcześniej występowała głównie w wersji jarskiej, czyli (jak byśmy powiedzieli to teraz) wegetariańskiej. Dziś wiemy, że sekret dobrej grochówki tkwi właśnie w tym aromatycznym wędzonym dodatku. To jedna z najprostszych, a jednocześnie najbardziej charakterystycznych zup.

Grochówka z boczkiem i kiełbasą

Jak przyrządzić grochówkę z boczkiem i kiełbasą? Zaczynamy od dobrej jakości składników, aromatycznych mięs i dużej ilości warzyw, które powinny wylądować w kociołku – dalej będzie już z górki, bo zupa grochowa robi się praktycznie sama. Trzeba jej tylko dać czas.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 40 minut
Gotowe w 50 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

50 dag grochu żółtego, połówek
50 dag wędzonego boczku (Hańderek)
50 dag kiełbasy Dymionej (Hańderek)
2 duże cebule
5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
papryka wędzona słodka i ostra
olej
woda lub bulion ok. 3 litrów

Sposób przygotowania

  1. Cebulę posiekaj w kostkę, boczek pokrój na kawałki, kiełbasę w półplasterki, a ziemniaki w równą kostkę.
  2. Rozgrzej olej w dużym rondlu lub kociołku, a następnie zblanszuj na nim cebulę do momentu aż będzie rumiana.
  3. Dodaj kiełbasę, boczek i przyprawy, smaż wszystko przez minutę.
  4. W międzyczasie przepłucz groch pod bieżącą wodą do momentu, aż będzie całkowicie czysta, nie mętna.
  5. Wsyp groch i wlej wodę lub bulion, a następnie gotuj grochówkę przez co najmniej 20-25 minut, mieszając co jakiś czas, aż do częściowego rozpadnięcia się grochu.
  6. Dodaj ziemniaki i gotuj jeszcze przez 15-20 minut aż do miękkości.
  7. Jeśli woda za bardzo odparuje, dodaj tyle, aby grochówka nie przywarła do dna i nie przypaliła się, ale była odpowiednio gęsta.

Dodatkowe wskazówki


Prosty trik: jeśli chcesz uniknąć niechcianych i kłopotliwych dolegliwości po grochów, dodaj do niej trochę kminku, który skutecznie poprawia trawienie.

Z czym podawać grochówkę?

Grochówka z boczkiem i kiełbasą najlepiej smakuje podawana z pieczywem – tradycyjnie białym chlebem, ale w wersji nowoczesnej możemy wykorzystać chleb pełnoziarnisty albo chrupiące grzanki. Spokojnie można ją jednak jeść także samą, bo ze względu na ilość dodatków (ziemniaki, groch i mięso) jest wyjątkowo sycąca.

Grochówka – idealna na zimę

Zupa grochowa, zwłaszcza pełna aromatu grochówka z boczkiem i kiełbasą z kociołka, to danie idealne na chłodne, zimowe dni. Nie tylko nasyci, ale też rozgrzeje! Warto jednak wiedzieć, że grochówka najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy damy jej kilka (a nawet kilkanaście) godzin na wymieszanie się wszystkich smaków. Gorąca, gęsta i pachnąca będzie kusiła każdego, kto tylko poczuje jej zapach.