Grochówka z kociołka z boczkiem i kiełbasą

Grochówka z kociołka z boczkiem i kiełbasą

Teraz kiedy jest sezon na jedzenie w ogrodzie i gotowanie w kociołkach postaram się Wam podrzucić parę sprawdzonych prostych dań które zrobią prawdziwą furorę na spotkaniach z rodziną i znajomymi.

W zależności od wielkości Waszych kociołków powiększacie ilość składników, zasada jest tylko jedna tyle samo żółtego grochu co boczku i kiełbasy, a ilość przypraw dozujcie według Waszych upodobań.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 40 minut
Gotowe w 50 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

50 dag grochu żółtego, połówek
50 dag wędzonego boczku (Hańderek)
50 dag kiełbasy Dymionej (Hańderek)
2 duże cebule
5 liści laurowych, 10 ziaren ziela angielskiego i pieprzu
papryka wędzona słodka i ostra
olej
woda lub bulion ok. 3 litrów

Sposób przygotowania

  1. W dużym rondlu lub w kociołku rozgrzewamy tłuszcz i blanszujemy drobno pokrojoną cebulę, obsmażamy pokrojony boczek oraz kiełbasę, dodajemy wszystkie przyprawy, mieszamy i razem smażymy przez minutę, a następnie podlewamy wodą i dodajemy groch.
  2. Grochówkę gotujemy przez ok. 40 minut do godziny, aż groch się częściowo rozpadnie i zagęści zupę. Podczas gotowania mieszamy od czasu do czasu aby nic nie przywarło do dna, ewentualnie uzupełniamy wodę jeśli za dużo jej odparuje, wszystko zależy od tego jak gęsty efekt chcemy otrzymać. Gorącą grochówkę podajemy z chlebem.

Dodatkowe wskazówki