Pasztet pieczony z dodatkiem warzyw

Pasztet pieczony z dodatkiem warzyw

Pasztet wieprzowy, pieczony z dodatkiem warzyw: marchewka, pietruszka, seler

Zgodzicie się, że pasztet z natury nie brzmi zbyt dumnie? Kryje jednak w sobie coś polskiego, takiego „naszego”. A dobry pasztet potrafią zrobić tylko najlepsze gospodynie. No i my…

Choć cenimy naszych drogich wegetarian, najlepiej znamy się na mięsach. I rozumiemy, że zrównoważona dieta, powinna zawierać zarówno warzywa, jak i produkty odzwierzęce. Nasz pasztet jest równie pojemny, jak nasze serca – pomieści marchewkę, pietruszkę czy seler, ale też wyborną wieprzowinę.

Najdroższy pasztet świata

Chociaż w wydaniu Hańderka pasztet zawsze oznacza mięsne przetwory spożywane na zimno, to danie to bywa podawane także na gorąco. Najbardziej znanym i najdroższym pasztetem serwowanym na gorąco jest foie gras – pasztet z gęsich i kaczych wątróbek. Ze względów humanitarnych, część krajów zakazała jednak hodowli ptactwa na wątróbki. Obecnie około 90% podrobów na tę przystawkę pochodzi z Francji.

Polskie odpowiedniki francuskich rarytasów

Niemniej w polskiej kulturze na stałe zagościły dania, które częściowo przypominają francuski ideał. Jednym z najbardziej znanych są klopsy i pieczenie rzymskie. Z kolei odpowiednikiem pâté en croûte, czyli masy mięsnej zapiekanej w cieście, są słynne paszteciki, tak chętnie spożywane wraz z czystym barszczem czerwonym.

Jakie mięso na pasztet – surowe czy gotowane?

Polskie przepisy na pasztet zazwyczaj zalecają w pierwszej kolejności ugotować mięso, a w drugiej zmielić. Można się jednak natknąć na takie, które odwracają kolejność. Często zawierają one sporo masła lub innego stałego tłuszczu, w miejsce jajek, oraz proponują gotowanie pasztetu, zamiast jego pieczenia. W ten sposób przygotowuje się rozmaite terriny mięsne.

Przepis na pasztet wieprzowy z warzywami

Aby zrobić pasztet z warzywami, potrzebujecie dwóch rodzajów mięsa – łopatkę wieprzową i wątrobę. Po odbiór oczywiście zapraszamy do naszych sklepów firmowych.

Zgodzicie się, że pasztet z natury nie brzmi zbyt dumnie? Kryje jednak w sobie coś polskiego, takiego „naszego”. A dobry pasztet potrafią zrobić tylko najlepsze gospodynie. No i my… Choć cenimy naszych drogich wegetarian, najlepiej znamy się na mięsach. I rozumiemy, że zrównoważona dieta, powinna zawierać zarówno warzywa, jak i produkty odzwierzęce. Nasz pasztet jest równie pojemny, jak nasze serca – pomieści marchewkę, pietruszkę czy seler, ale też wyborną wieprzowinę.

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 50 minut
Gotowe w 70 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Średnie

Składniki

Składniki na pasztet
1 kg łopatki
0,4 kg wątroby wieprzowej
2 duże cebule
2 marchewki
2 pietruszki
1/4 selera
garść papryki słodkiej lub ostrej, grubo mielonej
utarta gałka muszkatołowa
garść majeranku
3 jajka
półtorej czerstwej bułki
sól, pieprz.

Sposób przygotowania

  1. Mięso oczyszczamy z chrząstek i ścięgien i kroimy na grube kawałki. Szybko obsmażamy i dusimy w małej ilości wody (takiej, jakiej potrzeba do przykrycia mięsa).
  2. Po 20 minutach dorzucamy warzywa i gotujemy do miękkości.
  3. Wątróbkę oczyszczamy i kroimy w grubą kostkę, obsmażamy wraz z cebulą, ale tak, aby pozostała różowa w środku.
  4. Wątróbkę i mięso studzimy, wywaru nie wylewamy.
  5. Bułki moczymy w wywarze, a następnie wszystko trzykrotnie mielimy za pomocą maszynki do mielenia mięsa, na końcu dorzucając do zmielenia rozmoknięte pieczywo.
  6. Do powstałej masy dodajemy jajka, pozostały po moczeniu chleba wywar, przyprawy, sól i pieprz do smaku.
  7. Masę wyrabiamy ręcznie lub z pomocą robota, do uzyskania jednolitej, kleistej konsystencji.
  8. Przekładamy do formy i spuszczamy ją kilkukrotnie z wysokości, w celu pozbycia się pęcherzyków powietrza.
  9. Pasztet pieczemy w foremkach w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku przez około 1 godzinę.

Dodatkowe wskazówki

Szef kuchni radzi…

Pieczony pasztet pieczony wg powyższego przepisu będzie miał chrupiącą skórkę. Jeśli zamierzamy go dłużej przechowywać lub wolimy wersję smarowaną na chleb, możemy go wyłożyć do słoików i pasteryzować, gotując również około 50 min.