Szaszłyki z piekarnika – mięsna uczta w towarzystwie warzyw

Szaszłyki z piekarnika – mięsna uczta w towarzystwie warzyw

Tęsknisz za przysmakami z grilla i atmosferą radosnej biesiady z przyjaciółmi i rodziną? Choć do sezonu grillowego jeszcze daleko, łatwo możesz odtworzyć te letnie smaki w domu! Wystarczy, że zaprosisz bliskich i przygotujesz przepyszne szaszłyki z piekarnika. Wypróbuj nasz przepis i dowiedz się, jak przyrządzić aromatyczne szaszłyki z soczystym i kruchym mięsem w towarzystwie smakowicie przypieczonych warzyw.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy Obiad z piekarnika
Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 25 minut
Gotowe w 35 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

1 kg karkówki
2 papryki, najlepiej o różnym kolorze
1 czerwona cebula
5 pieczarek
4 łyżki oliwy
2 ząbki czosnku
przyprawy: 2 łyżeczki słodkiej papryki, po pół łyżeczki suszonego czosnku, tymianku, oregano i majeranku oraz sól i pieprz do smaku
patyczki do nabijania składników

Sposób przygotowania

  1. Przygotowanie:
  2. Przygotuj marynatę – do miseczki wlej oliwę, wyciśnij przez praskę czosnek, dodaj przyprawy i wszystko wymieszaj. Dołóż umyte i pokrojone w kostkę mięso, a następnie dokładnie obtocz je w marynacie. Odstaw mięso do lodówki na kilka godzin. Paprykę pokrój w kostkę, a cebulę i pieczarki w ćwiartki. Nabijaj naprzemiennie mięso i warzywa na patyczki, a następnie piecz całość przez ok. 25 minut w piekarniku nastawionym na 200 stopni w trybie grilla lub termoobiegu.

Dodatkowe wskazówki

Szaszłyki z piekarnika – doskonały pomysł na weekendowy posiłek

Szaszłyki stanowią danie idealne na przyjście znajomych. Szybkie i nieskomplikowane w wykonaniu, a jednocześnie wyglądające kolorowo i efektownie. Poza tym, możesz przygotować wszystko zanim przyjdą goście, a potem tylko upiec gotowe szaszłyki. Danie to świetnie sprawdzi się również jako weekendowy obiad dla całej rodziny – mięso przyrządzone w piekarniku jest dużo zdrowszą alternatywą dla tego smażonego, a pieczone warzywa i dodatek świeżych, np. w postaci sałatki, zapewni solidną porcję witamin i minerałów. Jaka sałatka sprawdzi się do szaszłyków? Najlepiej pełna chrupiących, świeżych warzyw, takich jak różne rodzaje sałaty, świeże ogórki, pomidory, papryka czy kukurydza, polana lekkim dressingiem winegret. Do tego wystarczy dodać zapewniającą energię kaszę, ryż lub porcję pieczonych ziemniaków i pełnowartościowy, szybki posiłek gotowy.

Jak przygotować szaszłyki, czyli jakie mięso wybrać i co jeszcze nabić na patyczki?

Do szaszłyków możesz wybrać dowolne, ulubione składniki. Mięso drobiowe, wieprzowe lub ryba, a także kawałki kiełbasy czy boczku – wszystkie świetnie się sprawdzą. Do tego dobierz warzywa – im bardziej kolorowo tym lepiej! Możesz wybrać cebulę, paprykę, ziemniaki, cukinię lub pieczarki. Ciekawym dodatkiem smakowym będą też owoce takie jak ananas czy brzoskwinie.

Jakie są uniwersalne zasady przyrządzenia każdego rodzaju szaszłyków? Mięso pokrój w równej wielkości, niezbyt duże kawałki. Podobnie postąp z warzywami – najlepiej pokroić je w średnią kostkę lub ćwiartki. Aby mięso było smaczniejsze, zamarynuj je i odstaw do lodówki na co najmniej godzinę – nabierze ono aromatu przypraw i będzie soczyste. Nabijaj na patyczki na przemian wszystkie składniki. Ciekawym trikiem jest namoczenie wcześniej patyczków, dzięki czemu łatwiej będzie zdjąć z nich mięso po upieczeniu.

Szaszłyki rozłóż na papierze do pieczenia i w połowie pieczenia odwróć je na drugą stronę, aby przypiekły się równomiernie. Piekarnik nastaw na funkcję grilla lub termoobieg. Nie przekraczaj czasu pieczenia podanego w przepisie, żeby mięso nie stało się suche. Aby zapobiec wysuszeniu mięsa, dobrym pomysłem jest również skorzystanie z rękawa do pieczenia lub dołożenie do szaszłyków tłustszego rodzaju mięsa, np. karkówki czy boczku.