Polędwica
Zdziwilibyście się, jak wiele produktów może kryć w sobie słowo polędwica. Ten naturalnie kojarzony z wołowiną wyraz, w kontekście wędlin, skrywa całą gamę doskonałych wyrobów. Zgromadziliśmy je pod wspólnym hasłem, aby ułatwić znalezienie przez Was tego, czego szukacie.
Poznaj ciekawą alternatywę dla schabu – Polędwica od Zakład Przetwórstwa Mięsnego Hańderek
Chwila, chwila… Czy jest różnica między schabem a polędwicą? A tak! Chociaż w naszym sklepie znajdziecie polędwicę sopocką zrobioną ze schabu, to mówiąc o surowym mięsie, istnieje polędwica wołowa jako najszlachetniejsza część wołowiny oraz polędwiczka wieprzowa, jako wyjątkowo delikatny kawałek mięsa pozyskiwany z wieprzowiny.
Podsumujmy. Przyrządzając kotlety schabowe weźmiemy schab, a polędwica posłuży nam do zrobienia steków z wołowiny. Podobnie do tatara wołowego przyda się polędwica, a polędwiczka wieprzowa świetnie będzie smakować duszona w wytrawnym sosie czy też pieczona w całości lub w postaci medalionów.
Polędwica sopocka – z tradycji do klasycznie wędzonego mięsa wieprzowego
Jednak istnieje polędwica wieprzowa – w postaci Polędwicy sopockiej. Choć przygotowuje się ją ze schabu, znana jest z delikatnego smaku i jasnego wędzenia. Ta klasyczna wędlina jest tak popularna, że jej nazwa wprowadziła do języka polskiego wiele zamieszania.
Jesteśmy jednak przekonani, że będziecie już wiedzieć, kiedy stosujemy którą nazwę. Wyszukując hasła „polędwica wieprzowa przepis” spodziewajcie się receptur z polędwiczką wieprzową lub polędwicą wołową. Ten drugi zresztą, znajdziecie też na naszym blogu.
Polędwica Jałowcowa i Łososiowa – precyzyjny dobór idealnego mięsa i bukiet starannie przygotowanych, świeżych ziół
Musimy wam zdradzić jeszcze jedną tajemnicę. W świecie wędlin dzieją się przedziwne rzeczy. I tak, możecie się spotkać z polędwicą jałowcową, której nazwa przypomina leśne aromaty stosowanych przypraw. Więcej kontrowersji budzi jednak zazwyczaj polędwica łososiowa. Wbrew pozorom nazwa nie nawiązuje do mięsa, z którego jest wykonana, a jedynie do barwy uzyskiwanej dzięki procesowi peklowania i wędzenia na zimno.
Trzeci rodzaj „polędwicy” to Polędwica z Kurczaka, dostępna także w tej kategorii pod marką „Drobiowa Uczta. Jak wiele naszych produktów, przechodzi proces wędzenia, ale jej subtelny smak z pewnością spodoba się również dzieciom. Mamy nadzieję, że te nieścisłości w nazewnictwie jedynie Was uradują, gdyż oznaczają, że w wasze ręce oddajemy bogactwo smaków.
Polędwica myśliwska i dymiona – wędzonki po myśliwsku z brzegu lasu
Na topowej liście polędwic znalazła się jeszcze Myśliwska i Dymiona. Obie wędzone w tradycyjnych piecach wędzarniczych. Ich wyjątkowy smak wydobywany jest w procesie wymagającym cierpliwości, a ciemny kolor to skutek użytego drewna i kosmyków ognia. Dzięki pilnie strzeżonym recepturom, te specjały pozostają owiane nutką tajemniczości.
Jeśli zaciekawił Was temat polędwic to zapraszamy do zapoznania się z przepisem na bułeczki z polędwicą i serem, oraz skorzystania z bogatej oferty Hańderka. Jesteśmy przekonani, że znajdziecie swój smak i każdy rodzaj polędwicy będzie Wam kojarzył się z naszą firmą.