Makaron z mięsem - 3 szybkie danie z makaronem

Makaron z mięsem - 3 szybkie danie z makaronem

Często jesteśmy zabiegani, zmęczeni i nie chce nam przygotowywać się obiadu, który wymaga długiego przygotowywania. Idealnym rozwiązaniem jest zrobienie szybkiego i prostego dania. Poniżej przedstawiamy ci kilka propozycji na potrawy z makaronem oraz z mięsem.

 

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Gotowe w 20 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

makaron spaghetti
cebula
2 ząbki czosnku
oliwa z oliwek
500 g mięsa mielonego, np. z indyka
przyprawa do mięsa mielonego
sól i pieprz
250 ml przecieru pomidorowego
oregano, bazylia

Sposób przygotowania

  1. Spaghetti z mięsem mielonym – idealne danie dla każdego
  2. Jeśli chcesz zrobić szybkie danie z makaronem, to przepis na spaghetti z mięsem mielonym będzie idealny.
  3. Na początek obierz, umyj dużą cebulę oraz 2 ząbki czosnku, a następnie pokrój je na kostkę.
  4. Przygotuj patelnię, do nagrzanej oliwy dodaj pokrojoną cebulę oraz czosnek oraz zeszklij je.
  5. W międzyczasie umyj 500 g mięsa mielonego, np. z indyka i wrzuć na patelnię.
  6. Dodaj przyprawę do mięsa mielonego, sól i pieprz do smaku oraz wszystko razem wymieszaj.
  7. Smaż to wszystko przez około 10 minut.
  8. Przygotuj garnek z osoloną wodą i ugotuj 0,5 kg makaronu spaghetti.
  9. Po 10 minutach odcedź makaron i przełóż.
  10. W kolejnym garnku zrób sos. Będziesz potrzebować 250 ml przecieru pomidorowego, a także przypraw takich jak: oregano, bazylia, sól i pieprz do smaku. Wszystko wymieszać, przykryć garnek i tak zostawić przez 5 minut na wolnym ogniu.
  11. Gotowe danie makaron spaghetti z mięsem mielonym oraz sosem bolognese podawać z startym serem. Ta pyszna potrawa zaskoczy każde podniebienie.

Dodatkowe wskazówki

Makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym – pożywna i prosta potrawa

Kolejnym szybkim pomysłem na obiad jest przygotowanie makaronu z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym. To istna uczta dla podniebienia, a nie wymaga wielkich zdolności kulinarnych. W pierwszej kolejności przygotuj sobie garnek z osoloną wodą. Wrzuć do niego 400 g makaronu penne lub świderków. Wszystko zależy od ciebie, który bardziej preferujesz makaron. Oba będą pasowały do tego przepisu idealnie. Następnie umyj i pokrój kurczaka w kostkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Możesz również dodać przyprawę curry lub paprykę słodką. Podsmaż kurczaka na oliwie. Umyj, obierz i pokrój cebulę oraz pieczarki. Zeszklij cebulę na osobnej patelni, a później wrzuć do tego pieczarki. Dodaj do tego podsmażonego kurczaka. Wymieszaj wszystko razem i duś pod przykrywką przez około 10 minut. Kolejno wlej 250 ml śmietanki 30% i zagotuj. Przygotuj zawiesinę z łyżki mąki oraz trochę zimnej wody. Dokładnie wymieszaj, aby nie było grudek i wlej do sosu. Wymieszaj i duś kolejne 10 minut. To danie makaron z kurczakiem i pieczarkami w sosie śmietanowym serwuj ze świeżym koperkiem albo natką pietruszki. Bon appétit!

Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną – nie tylko od święta

Każdy z nas pamięta z dzieciństwa smaczne łazanki, które serwowano nam w domu, szkole czy przedszkolu. To danie jest szybkie, proste i sycące. Jak szybko przyrządzić tę doskonałą potrawę? Na początek 500g kapusty kiszonej ugotuj w garnku pod przykryciem z dodatkiem trzech liści laurowych oraz trzech zieli angielskich. Gotuj ją przez 20 minut albo do czasu, gdy będzie miękka. W międzyczasie przygotuj garnek z osoloną wodą i ugotuj 400 g makaronu łazanki. Umyj oraz obierz dwie cebule, a następnie posiekaj je na drobno. Podsmaż cebulę na oleju na głębokiej patelni. Po ugotowaniu kapusty, odcedź ją, wyjmij ziela angielskie i liście laurowe, a kolejno przełóż ją do innego naczynia. Teraz weź i pokrój 600 g kiełbasy w półplasterki. Dodaj ją do zeszklonej cebuli, wymieszaj i podsmaż razem do zrumienienia się kiełbasy. Dodaj do tego ugotowany makaron oraz kapustę kiszoną. Dopraw solą i pieprzem do smaku i wszystko dokładnie przemieszaj. Trzymaj na ogniu przez około 3 minuty, co chwilę mieszając. Na koniec ponownie spróbuj wspomniane danie i dopraw solą oraz pieprzem. Łazanki z kiełbasą i kapustą kiszoną podawaj od razu po przygotowaniu. Możesz posypać je świeżymi ziołami jak np. natką pietruszki lub koperkiem.