Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Schab to niekwestionowany król na polskich stołach. Jest głównym bohaterem zarówno codziennego, jak i świątecznego obiadu. Co zrobić ze schabu? Choć klasyczny kotlet jako pierwszy przychodzi nam do głowy, pomysłów na schab może być mnóstwo. Przeczytaj nasz artykuł i dowiedz się, jak przyrządzić przepyszny schab.
W gotowaniu nie ma drogi na skróty. Wyśmienity posiłek może powstać tylko z najlepszej jakości, świeżych składników. Nie inaczej jest w przypadku dania ze schabu. Jak wybrać odpowiednie mięso? Zwróć uwagę przede wszystkim na kolor – idealny schab powinien mieć ładną, niezbyt bladą, różową barwę. Lekko wilgotne i błyszczące – to kolejne cechy decydujące o dobrej jakości mięsa. Najlepiej wybierać schab od strony karczku – jest wtedy delikatniejszy. Nie obawiaj się tłustych żyłek – to właśnie tłuszcz jest nośnikiem smaku i dzięki niemu przyrządzone mięso będzie soczyste i kruche.
Zanim rozpoczniesz gotowanie, upewnij się, że schab ma temperaturę pokojową. Aby uniknąć szoku termicznego mięsa, co finalnie dałoby efekt gumowatości i suchości, należy wyjąć je z lodówki na co najmniej dwie godziny przed gotowaniem. Chcesz przygotować klasyczny kotlet? Smaż mięso krótko i w wysokiej temperaturze.
Z kolei jeśli na obiad planujesz schab pieczony w piekarniku, przed włożeniem mięsa do piekarnika dobrze wrzucić je na chwilę na patelnię. Pory mięsa wtedy się zamkną, dzięki czemu uzyskasz idealnie soczysty kawałek. Świetnym sposobem na soczystość mięsa jest też użycie rękawa do pieczenia. Schab pieczony w rękawie jest naprawdę przepyszny! Możesz pokusić się również o przyrządzenie równie smacznego schabu pieczonego w plastrach lub schabu pieczonego w piekarniku w naczyniu.
Należy jednak unikać zbyt długiego pieczenia w bardzo wysokiej temperaturze, bo mięso stanie się suche. Najlepiej użyć termometru do mięs – wieprzowina podczas pieczenia powinna osiągnąć temperaturę 65°C w najgrubszym miejscu i utrzymywać ją nieprzerwanie przez ok. 15 sekund.
Żadne mięsne danie nie obejdzie się bez przypraw. To one nadają charakteru składnikom i wydobywają z nich smak i aromat. Dobrze dobrana marynata do schabu sprawia, że mięso jest soczyste i smaczne. Do schabu najlepiej pasuje suszony czosnek, majeranek, rozmaryn, tymianek, pieprz ziołowy i słodka papryka. Nie zapomnij o soli i czarnym pieprzu! Nakłuj widelcem, a następnie natrzyj mięso wybranymi przyprawami, przeciśniętym przez praskę czosnkiem i olejem i wstaw całość na lodówki najlepiej na całą noc. Aby przyrządzić pyszny schab w sosie musztardowym, do marynaty dodaj klasyczną musztardę.
Schab pieczony w rękawie to szybki i smaczny obiad dla całej rodziny. Rękaw do pieczenia zapewnia mięsu wyjątkową soczystość i kruchość. Do mięsa wystarczy przygotować dodatki, np. pieczone ziemniaki oraz pełną witamin sałatkę z zieloną sałatą, chrupiącymi warzywami i aromatycznym sosem winegret. Ze schabem idealnie komponuje się również kapusta czerwona, buraczki, pieczone warzywa, kluski śląskie czy kasza. Pamiętaj również o dodatku w postaci aromatycznego sosu.
Do przygotowania dania potrzebujesz kilograma dobrej jakości schabu, kilku ząbków czosnku, kilku łyżek oleju oraz przypraw: soli, pieprzu, majeranku, suszonego czosnku, słodkiej i ostrej papryki.
Umyty i osuszony schab ponakłuwaj widelcem. Nacięte miejsca wypełnij przeciśniętym przez praskę czosnkiem zmieszanym z solą. Wykonaj marynatę: zmieszaj wszystkie przyprawy z olejem, a następnie dokładnie natrzyj mięso przygotowaną mieszanką.
Przykryj naczynie z mięsem i wstaw do lodówki na 24 godziny. Po tym czasie przełóż schab do rękawa i piecz przez ok. godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 °C.
Choć prawidłowo przyrządzone mięso wieprzowe samo w sobie jest przepyszne, dodatek w postaci sosu do schabu uzupełni doznania smakowe, sprawiając że Twoje danie nie będzie ustępowało jakości temu z najlepszej restauracji. Jak wykonać prosty sos do schabu? Najłatwiejszym rozwiązaniem jest wykorzystanie naturalnych soków z mięsa, np. tych zebranych w rękawie, i przygotowanie schabu w sosie własnym, zagęszczając go mąką. Możliwości jest jednak o wiele więcej. Do schabu będzie pasować też np. sos musztardowy, pieczarkowy, kurkowy, pieczeniowy, śliwkowy czy chrzanowy.