Szynka w galarecie
Składniki:
- 5 szt. kiełbaski Włoskie
z suszonymi pomidorami Hańderek
- 2 większe cebule
- 2 płaskie łyżki oleju kokosowego
- 1 jabłko
- 1 łyżka suszonej żurawiny
- 100 ml jasnego piwa
- Sól, pieprz.
Przygotowanie:
Cebulę obrać pokroić w piórka i podsmażyć na oleju kokosowym. Razem z tłuszczem przełożyć do naczynia żaroodpornego. Kiełbaski nakłuć w kilku miejscach wykałaczką i ułożyć na cebuli.
Jabłko pokroić razem ze skórką w półplasterki, wykroić gniazda nasienne i ułożyć między kiełbaskami. Wlać piwo, posypać żurawiną i oprószyć solą i pieprzem. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni i piec około 30-40 minut. W trakcie pieczenia 2-3 razy polać kiełbaski powstałym płynem.
http://ala-piecze.blogspot.com/