Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Placki makaronowe z wędliną i warzywami

Ugotowany makaron pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do miseczki, cebulę dymkę posiekać ze szczypiorem, paprykę, cukinię i kiełbasę krakowską  pokroić w kostkę , wszystko razem  połączyć , wbić jajka, dodać śmietanę lub jogurt, wsypać mąkę, doprawić do smaku solą oraz pieprzem i dokładnie wymieszać.
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, nakładać masę łyżką, formując zgrabne placuszki, smażyć z każdej strony na złocisto.
Podawać gorące posypane szczypiorkiem

 

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Gotowe w 0 minut
Danie dla osób 2
Poziom trudności Łatwe

Składniki

15-20 dag ugotowanego makaronu spaghetti
10 dag kiełbasy krakowskiej (Hańderek)
½ czerwonej papryki
kawałek cukinii
1 cebula dymka ze szczypiorem
2 łyżki śmietany 18% lub jogurtu naturalnego
2 małe jajka
2-3 łyżki mąki pszennej
sól himalajska
czarny pieprz świeżo zmielony
olej
szczypiorek.

Sposób przygotowania