Grillowane kofty – szaszłyki z mięsa mielonego
**Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec lasagne ok.40 minut, bez przykrywania. Podawać z natka pietruszki lub bazylią. Nie należy zabierać się od razu do rozkrojenia, ale pozostawić w piekarniku, niech odpocznie przez ok.10 minut przy uchylonych drzwiczkach. Następnie wyjąć. Najlepiej smakuje z kieliszkiem wina.
Powiązane: Grillowane kofty – szaszłyki z mięsa mielonego Domowa fasolka po bretońsku Deska serów i wędlin – ciekawa propozycja na domową imprezę na karnawał Jak nie spalić mięsa na grillu. Oryginalny przepis na bigos staropolski z kiszonej kapusty, z dużą ilością mięsa Dzień Hamburgera – przepis na wykorzystanie mięsa wołowego z oferty Hańderka – ciekawy ...
Składniki:
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 mała cebula (pokroić drobno)
- 1⁄2 niedużego kabaczka (pokroić w kostkę)
- 1⁄2 szklanki mrożonej zielonej fasolki
- 1⁄4 szklanki posiekanego korzenia selera
- 4 ząbki czosnku (posiekać drobno)
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 2 małe puszki czerwonej fasolki
- 2 małe puszki białej fasolki
- 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
- 1⁄2 szklanki drobno pokrojonej marchewki
- 2 łyżki świeżej, posiekanej natki pietruszki
- 1 1⁄2 łyżeczki oregano
- 1 1⁄2 łyżeczki soli
- 1⁄2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki suszonej bazylii
- 1⁄4 łyżeczki suszonego tymianku
- 3 szklanki gorącej wody
- 4 szklanki świeżych listków szpinaku Baby
- 1⁄2 szklanki makaronu (małe muszelki).
Podgrzej oliwę w sporej wielkości garnku. Dodaj cebulę, seler, czosnek, zieloną fasolkę, kabaczek i delikatnie podduś przez około 5 minut, aż cebula zacznie być przeźroczysta. Nie przypal.
Dodaj bulion, pomidory, fasolkę z puszek, gorącą wodę oraz przyprawy.
Doprowadź od czasu do czasu mieszając do wrzenia a następnie zredukuj płomień i gotuj ok. 20 minut.
Dodaj szpinak, makaron i gotuj kolejne 20 minut (na minimalnym ogniu). Jeżeli twardość warzyw jest odpowiednia odstaw z ognia. Nie rozgotuj!.
Podając, można zupę już na talerzu „przystroić” w łyżkę gęstej kwaśnej śmietany.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z www.food.com
Ciasto:, 1 kg gotowanych ziemniaków, 30 dag mąki pszennej, 8 dag mąki ziemniaczanej, 2 jajka, szczypta soli Nadzienie:, 30 dag ugotowanego mięsa z kaczki np. z rosołu, 10 dag wędzonego boczku (Hańderek), 2 duże cebule, 1 łyżka oleju, 100 ml rosołu lub drobiowego bulionu, sól i pieprz, 20 dag wędzonego boczku - do okrasy. Sposób przygotowania: Knedle ziemniaczane zaczynamy od przygotowania nadzienia: Zimne mięso z kaczki mielimy w maszynce do mięsa. Boczek kroimy w drobną kostkę. Cebulę obieramy, również drobno siekamy, na suchą patelnię wrzucamy boczek, smażymy aż tłuszcz się wytopi, wtedy dodajemy cebulkę, podlewamy łyżką oleju i smażymy aż będzie miękka, całość dodajemy do zmielonego mięsa, wlewamy bulion lub rosół , aby farsz nie był zbytnio suchy bo mięso kacze jest dość suche. Doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem, dokładnie mieszamy. Przygotowujemy ciasto: Gotowane i wystudzone ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa, mieszamy z mąką pszenną i ziemniaczaną, wbijamy jajka, dodajemy szczyptę soli i zagniatamy jednolite ciasto. Dzielimy je na kawałki, każdy kawałek rozpłaszczamy na środku nakładamy po pełnej łyżeczce farszu, zlepiamy brzegi i formujemy okrągłe knedle. Gotujemy w osolonym wrzątku około 5-8 minut od wypłynięcia. Podajemy z okrasą z wędzonego boczku. phishing na instagramie https://waniliaikardamon.blogspot.com/
Składniki:
- 300g czerwonej fasoli,
- 1 mała cebula, drobno posiekana,
- 1 ząbek czosnku, posiekany,
- 1 łyżka kolendry, posiekanej,
- 1/2 szklanki orzechów włoskich, zmielonych,
- 1 łyżeczka mielonej kolendry,
- 1/2 łyżeczki cynamonu,
- 1 łyżeczka szafranu,
- szczypta mielonych goździków,
- 2 łyżki oleju orzechowego (ostatecznie oliwa z oliwek),
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki,
- sól do smaku,
- czerwona, mielona papryka.
Fasolę ugotować a następnie zmielić lub zmiksować na puree.
Do puree fasolowego dodać cebulę, czosnek, kolendrę, zmielone orzechy i przyprawy, a następnie posolić do smaku i posypać zmieloną papryką. Wszystkie składniki dobrze wymieszać.
Z powstałej masy uformować niewielkie kulki, wielkości orzechów włoskich.
Kulki ułożyć na półmisku, polać je olejem orzechowym i posypać drobno posiekaną natką pietruszki.
Składniki:
- 500 g przerośniętego boczku
- 350 g łopatki
- 2 i 1/2 kg obranych ziemniaków
- 5 średnich cebul
- 6 ząbków czosnku
- 4 jajka
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
- 2 łyżki dobrego smalcu
- 1 łyżeczka majeranku
- 1 łyżeczka startego rozmarynu
- sól do smaku
Przygotowanie:
Na dwie patelnie kładziemy po łyżce smalcu, topimy, wrzucamy podzieloną na dwie części drobno posiekaną wcześniej cebulę. Po zeszkleniu, na jedną patelnię wkładamy pokrojoną w kostkę łopatkę, a na drugą - także w kostkach - boczek. Przesmażamy boczek i mięso, bacząc, by nam się cebula nie przypaliła. Ziemniaki ścieramy i lekko odciskamy. W misce całą zawartość obu patelni (łącznie z tłuszczem) mieszamy, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jego gęstość regulujemy mąką. Wkładamy ciasto do natłuszczonych form. Pieczemy w 200 st. C przez półtorej godziny. Długość pieczenia zależy od wielkości form i grubości ciasta.
*Przepis pochodzi z http://www.gazetawroclawska.pl
Składniki:
- 1,5 l bulionu drobiowego
- 2 ziemniaki
- 60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)
- 8-10 średnich ząbków czosnku
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka majeranku
- sól,
- pieprz
- szczypta zmielonego kminku
- grzanki (plastry np. weka a nie kostki)
- 100g sera cheddar
Przygotowanie:
Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.
Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.
Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.
Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.
Składniki:
- 4 porcje (ok. 60 dkg) wieprzowych żeberek
- 2 duże parówki lub odpowiadający wagowo kawałek kiełbasy parówkowej
- duża cebula
- duża czerwona papryka
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka keczupu
- sól
- pieprz
- duża szczypta roztartego w dłoniach tymianku lub ziół prowansalskich
- szczypta mielonej, ostrej papryki
- olej
- mąka
Przygotowanie:
Porcje żeberek wycieramy wilgotną ściereczką, nacieramy przyprawami, oprószamy mąką (nadmiar mąki strząsamy) i odkładamy na chwilę w chłodne miejsce. Na dużej patelni (ważne!) rozgrzewamy tłuszcz i smażymy, rumieniąc z obu stron, porcje żeberek. Gotowe przekładamy do rondla, a na pozostałym ze smażenia tłuszczu podsmażamy pokrojoną w piórka cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy pokrojoną w cienki „makaronik” paprykę, całość przez chwilę dusimy. Gdy papryka zmięknie, przekładamy do rondla z mięsem, podlewamy niewielką ilością wody, naczynie szczelnie przykrywamy, dusimy na niewielkim ogniu przez ok. 20 min (czas duszenia zależy od mięsa). Wyparowany sos, gdy trzeba, uzupełniamy małymi porcjami wody. Do miękkich żeberek dodajemy pokrojone w plasterki parówki, keczup, rozprowadzony w łyżce wody koncentrat, całość zagotowujemy i, gdy trzeba, doprawiamy do smaku. Sos powinien mieć wyraźny, pikantny smak, z dominującą nutą pomidorową a także wyraźny, zbliżony do czerwieni kolor i niepowtarzalny aromat.
Podajemy do wszelkiego rodzaju makaronów, klusek i kluseczek.
Smacznego!
Składniki:
- 150 g boczku parzonego Hańderek
- olej
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 500 g mielonego mięsa (wieprzowo-wołowe)
- 1 puszka pomidorów
- 80 ml wina Marsala
- 125 ml bulionu wołowego
- tarty ser Cheddar
- 100 g brązowej soczewicy
- sól, pieprz do smaku
Sposób przyrządzenia:
Usmaż boczek na odrobinie oleju aż będzie chrupiący ale nie przypalony. Dodaj mięso mielone i smaż aż całość zbrązowieje.
Dodaj pokrojona cebulę, wino, soczewicę, pomidory i zalej bulionem. Całość gotuj około 25 minut (sprawdzając czy składniki są odpowiednio miękkie).
Dopraw przyprawami i podawaj w miseczce posypane startym serem.
Składniki:
· 1,5 l bulionu drobiowego
· 2 ziemniaki
· 60 g wędzonki (np. Nad Ogniem Wędzone Szynka)
· 8-10 średnich ząbków czosnku
· 1 cebula
· 1 łyżka masła
· 1 łyżeczka majeranku
· sól,
· pieprz
· szczypta zmielonego kminku
· grzanki (plastry np. weka a nie kostki)
· 100g sera cheddar
Przygotowanie:
Szynkę i cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na maśle, aż cebula się zeszkli.
Do bulionu dodać czosnek (część przeciśnięta przez praskę a część drobno pokrojony), zalać wędlinę i całość zagotować.
Dodać pokrojone w ćwiartki ziemniaki i gotować aż ziemniaki zmiękną. Pod koniec gotowania doprawić przyprawami.
Podawać w miseczce bardzo ciepłe. Grzankę ułożyć na górze i posypać odrobiną serem ale tylko tyle, aby ziemniaki nie skleiły się serem.
Składniki:
Przygotowanie:
Pokrój kurczaka w kostkę i podpiecz na patelni.
W dużej misce połącz warzywa, jogurt i przyprawy.
Rozłóż mięso na plackach tortilli, polej masą jogurtowo-warzywną.
Połóż na górę sałatę.
Posyp serem.
Zawiń dół i boki placka tak aby zawartość nie wyciekła.
Można zawinąć w połowie wysokości przed podaniem w folię aluminiowa aby całość trzymała kształt i komfortowo się jadło.
SKŁADNIKI:
· 1 duża cukinia
· 1 papryka czerwona
· 30 dkg mięsa mielonego
· 1 mała cebula czerwona
· 2 pomidory
· puszka całych pomidorów
· 75 g startego sera żółtego
· 1 łyżka mąki
· sól i pieprz
· zioła prowansalskie
· olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Warzywa umyj i pokrój kostkę. Podsmaż delikatnie cebulę na oleju. Mięso dopraw solą i pieprzem, podsmaż na oleju, dodaj cebulkę, paprykę z cukinią i smaż jeszcze 5 minut. Pod koniec dodaj pomidory. W międzyczasie przygotowuj sos w następujący sposób:
· Pomidory przelej do garnka i zagotuj i lekko zagęść mąką (w 1/4 szklance wody), posól, dodaj pieprz i zioła.
· Sos wlej do mięsa i duś 5 minut pod przykryciem.
· Całość przelewamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy serem i zapiekamy 20 minut w temperaturze 200*C. Można podawać z świeżą bagietką.
Smacznego!
Jeśli kochacie paprykę i szukacie naprawdę pełnego jej smaku dania to warto sięgnąć po paprykarz. Wywodzący się z kuchni węgierskiej, łączy w sobie smak papryki z najlepszym mięsem. Jest bardzo zdrową, pożywną i sycącą przekąską. Idealny też do kanapek lub jako gotowe danie. Jego sekret tkwi w bardzo dobrym mięsie i połączeniu słodkiej i ostrej mielonej papryki. Sięgnijcie więc po cielęcinę z kością od Hańderka i do działa.
- 1 ŚREDNIEJ WIELKOŚCI GŁÓWKA KAPUSTY,
- 500 G KISZONEJ KAPUSTY,
- 1/2 SZKLANKI KASZY GRYCZANEJ,
- 1/2 SZKLANKI KASZY JĘCZMIENNEJ,
- 200 G MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO,
- 150 G MIĘSA DROBIOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ,
- 150 G MIĘSA WIEPRZOWEGO POKROJONEGO W KOSTKĘ,
- 100 G STOPIONEJ SLONINY,
- 2 CEBULE,
- 2 CZERWONE PAPRYKI,
- 400 ML PUREE POMIDOROWEGO,
- 200 G BOCZKU,
- 2 LIŚCIE LAUROWE,
- 4 ZIARNA ZIELA ANGIELSKIEGO, SÓL, PIEPRZ
SOS:
- 100 G SUSZONYCH GRZYBÓW,
- 1 CEBULA,
- 4 ŁYŻKI MASŁA,
- MĄKA DO ZAGĘSZCZENIA SOSU, SÓL, PIEPRZ.
Wykonanie:
Kapustę dzielimy na liście, których staramy się nie uszkodzić. Liście parzymy wrzątkiem, a następnie wkładamy do dużego garnka i przekładamy kiszoną kapustą. Odstawiamy na 3 dni. Gotujemy oba rodzaje kaszy, mieszamy z mięsem i przesmażoną na części słoniny jedną drobno posiekaną cebulą. Doprawiamy solą i pieprzem. Zawijamy farsz w świeże liście kapusty, które "marynowały się" w kapuście kiszonej (tę ostatnią zachowujemy). Drugą cebulę przesmażamy na reszcie słoniny z drobno pokrojoną papryką i puree pomidorowym. Gołąbki wkładamy warstwami do naczynia do zapiekania, każdą z nich przekładając sosem z pomidorów i papryki, pokrojonym w plastry boczkiem i kapustą kiszoną. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, sól i pieprz. Naczynie wkładamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180°C, od razu obniżamy temperaturę do 150°C i pieczemy przez 2-3 godziny. Robimy sos. Suszone grzyby moczymy przez kilka godzin, a następnie gotujemy przez 20 min. Grzyby odcedzamy (zachowujemy wywar) i drobno siekamy. Cebulę posiekaną w kosteczkę podsmażamy na maśle, dodajemy grzyby, dolewamy wywar z gotowania grzybów, zagęszczamy mąką. Doprawiamy solą i pieprzem. Upieczone gołąbki podajemy z sosem.
Smacznego!
*Przepis pochodzi z www.beskid-niski.pl
Dla 2 osób:
· ok 250g mielonej wołowiny
· mąka
· 1 jajko
· ocet winny (czerwony)
· 1 cebula
· 3 ząbki czosnku
· 2 kromki czerstwego chleba
· 1 puszka pomidorów
· olej rzepakowy
· łyżka masła
· 2 łyżki świeżej, poszatkowanej pietruszki
· ok 100ml czerwonego wina
· ok 50ml wody
· sól, pieprz, cukier, oregano, kmin rzymski, mięta, cynamon.
PRZYGOTOWANIE
Pieczywo namaczamy w winie oraz wodzie, zostawiamy aż płyn wsiąknie.
Po tym czasie chleb odciskamy, przekładamy do dużej misy.
Płyn, który pozostał zostawiamy na później.
Cebulę szatkujemy na jak najmniejsze kawałki, dorzucamy do misy , dodajemy mięso, pietruszkę. Przeciskamy przez praskę 2 ząbki czosnku, dodajemy je, rozbijamy jajko i dodajemy sól, pieprz, ok ½ łyżeczki kminu, ok 1 łyżka oregano, łyżeczka mięty.
Mieszamy całość i zostawiamy na jakiś czas, aby się przegryzło.
Kiedy mięso nabierze aromatu przypraw, przygotowujemy talerzyk z mąką. Na patelni rozgrzewamy olej.
Z mięsa formujemy podłużne pulpety, które obtaczamy w mące. Pulpety smażymy partiami na patelni, obracając je co jakiś czas w ten sposób, aby z każdej strony były złoto-brązowe.
Usmażone pulpety odkładamy na talerz. Jeśli na patelni znajdują się przypalone resztki, zmieniamy patelnię albo je usuwamy.
PRZYGOTOWANIE SOSU
Pomidory za pomocą blendera miksujemy na gładką masę, wlewamy na patelnię, dodajemy przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku.
Następnie dodajmy ok. pół łyżeczki octu, pół łyżeczki cukru, pół łyżeczki cynamonu, sól, pieprz do smaku, możemy dodać również trochę oregano. W tym momencie dodajemy również do sosu łyżkę masła. Sprawdzamy, czy smak nam odpowiada (pod względem ostrości), jeśli tak, to do sosu wkładamy usmażone wcześniej pulpety. Całość powinna się podusić na małym ogniu ok. 10minut. Podajemy z białym ryżem
• Bakłażany: Nagrzać piekarnik z funkcją grilla na średnio dużą moc. Bakłażana pokroić na półcentymetrowe plasterki ułożyć na dużej blaszce do pieczenia posmarowanej 2 łyżkami oliwy (plasterki mogą częściowo na siebie nachodzić). Oprószyć solą i skropić resztą oliwy, wstawić na górną półkę piekarnika i grillować przez około 6 - 7 minut lub do czasu aż bakłażany będą miękkie i lekko zrumienione, przewrócić na drugą stronę i grillować przez kolejne 6 - 7 minut. Zdjąć z blaszki i przełożyć do miski.
• Sos mięsno-pomidorowy: Na dużą patelnię wlać olej, dodać drobno posiekaną cebulę oraz czosnek, zeszklić na umiarkowanym ogniu przez około 8 minut, nie rumienić. Zwiększyć ogień, dodać zmielone mięso i mieszając dokładnie obsmażyć przez około 5 minut. Wlać wino a po minucie dodać resztę składników sosu: pomidory, koncentrat jeśli używamy, natkę pietruszki, cynamon, chili, oregano, cukier. Doprawić solą i pieprzem, wymieszać i zagotować. Przykryć, zmniejszyć ogień i dusić przez około 40 minut od czasu do czasu mieszając.
• Sos beszamelowy: Roztopić masło na patelni lub w garnku, dodać mąkę i smażyć przez około 2 minuty na umiarkowanym ogniu ciągle mieszając. Stopniowo wlewać mleko cały czas mieszając aż sos zgęstnieje i będzie gładki. Doprawić solą, gałką muszkatołową, dodać połowę startego sera, wymieszać i podgrzać aż ser się rozpuści, odstawić z ognia.
• Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Żaroodporne naczynie o pojemności około 2l posmarować masłem lub oliwą. Bakłażany podzielić na 3 części, na dnie rozłożyć pierwszą część, przykryć połową sosu mięsno-pomidorowego, ułożyć drugą warstwę bakłażana i przykryć resztą sosu mięsno-pomidorowego. Położyć pozostałe plastry bakłażana i polać sosem beszamelowym. Posypać resztą sera i wstawić do nagrzanego piekarnika na ok. 35 minut.
Kali orexi ! (Smacznego – po grecku J)
- Fasolę moczymy całą noc w wodzie. W innym naczyniu w 1/2 litra wody zostawiamy golonkę, również na całą noc.
- Boczek, chorizo, cebulkę oraz ząbek czosnku wrzucamy do garnka z wodą, w której moczy się golonka i zagotowujemy. Zdejmujemy z powierzchni wywaru nadmiaru tłuszczu i to co oderwało się z fasoli.
- Namoczoną fasolę dorzucamy do gotujących się na małym ogniu mięs. Dodajemy łyżeczkę mielonej papryki oraz szafran. Solimy z rozwagą pamiętając o tym, że sól zawierają z pewnością boczek, chorizo i kaszanka. Dusimy na bardzo małym ogniu przez ok. 1,5 godziny mieszając całość co jakiś czas drewnianą łyżką. W razie potrzeby dolewamy wodę tak by konsystencja zalewy była kremowa (powinna ona przez cały czas przykrywać wszystkie składniki).
- Gdy fasola jest już odpowiednio miękka dodajemy kaszankę i gotujemy jeszcze 5 minut (kaszankę dokładamy na samym końcu aby się nie rozpadła).
- Fasolę nakładamy ostrożnie na głębokie talerze lub najlepiej do glinianych miseczek. Całość polewamy gęstym wywarem i kładziemy na nim po małym kawałku chorizo, kaszanki, boczku i golonki (z wyjętymi kostkami).
Przepis pochodzi z Hiszpania-portal.pl
Składniki (dla 4 osób):
Sposób przygotowania:
Skórkę golonka delikatnie nacinamy w szachownicę (należy uważać, aby po zbyt głębokim nacięciu nie odpadła, bo jest już bardzo delikatna)
Przygotowujemy marynatę:
w dużej misce lub garnku piwo mieszamy z majerankiem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, papryką mieloną, kminkiem, pieprzem i ewentualnie solą (odrywamy kawałeczek mięsa i sprawdzamy jego słoność, jeśli jest potrzeba solimy do smaku).
Golonka maczamy w marynacie polewając mięso z każdej strony. Odstawiamy na ok 1 godzinę w tym czasie często poruszając naczyniem, aby marynata pokrywała całość mięsa.
Po tym czasie golonki układamy w naczyniu żaroodpornym polewamy marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 Co na ok 1 godzinę. W czasie pieczenia mięso polewamy kilka razy marynatą spod golonek. Sprawdzamy aby skórka nie za bardzo się przypiekła.
Podajemy z zasmażaną kapustą, musztardą, chrzanem i pieczywem oraz kuflem piwa.
- 1 łyżka oleju roślinnego
- ok. 90 dag mielonego mięsa wieprzowego
- ok. 200 ml bulionu wołowego
- 3 małe cebule (pokrojone w plastry)
- 2 kubki grzybów ( może być mix z pieczarkami, pokrojone w plastry)
- 3 ząbki czosnku (zgniecione w prasce)
- 1 kubek selera (pociętego w małą kostkę)
- 1 łyżeczka soli
- 1⁄2 łyżeczki zmielonego cynamonu
- 1⁄2 łyżeczki zmielonego czarnego pieprzu
- 1⁄2 łyżeczki suszonego cząbru
- 1⁄4 łyżeczki mielonych goździków
- 1 kubek grzanek z chleba
- 1⁄2 kubka posiekanej pietruszki (zielona część)
- ciasto kruche
- 1 jajko
- 1 łyżka wody.
1. W dużym rondlu rozgrzej oliwę. Przez 10 minut delikatnie piecz na wolnym ogniu mięso ale tak aby nie przywarło. Potem odlej nadmiar tłuszczu.
2. Wymieszaj w bulionie cebule, czosnek, grzyby, seler, sól, cynamon, pieprz, cząber, goździki i doprowadź do wrzenia. Zredukuj do minimalnego temperaturę pieca. Duś pod przykryciem około 40 minut. Dodaj grzanki i pietruszkę. Wymieszaj i dopraw solą lub/i pieprzem według uznania. Odstaw do wystygnięcia trzymając pod przykryciem.
3. Rozwałkuj ciasto na bardzo cienki ale plastyczny placek i umieść w foremce do ciasta („babka”). Wypełniaj nadzieniem foremkę i nakryj cienką warstwą ciasta. Mocząc brzegi ciasta zlep formując zgrabne ciastko.
Rozbełtaj jajko z wodą i posmaruj cieniutko górę ciasta. Natnij małe otwory aby w czasie pieczenia farsz „oddychał” wewnątrz.
4. Piecz w temperaturze 190oC przez 40-45 minut aż ciasto osiągnie złoty kolor. Odstaw aby trochę ostygło ale podawać należy ciepłe.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.kraftcanada.com
- ok. 1 kg ziemniaków
- 450g mielonej wołowiny
- garść mrożonego zielonego groszku
- 2 łodyżki selera naciowego
- ser żółty (Cheddar)
- 2 łyżki sosu Worcestershire
- 3 łyżki mleka
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 1 marchew
- ½ łyżeczki ziela ang
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- 1 łyżka natki pietruszki
- olej
- 3 ząbki czosnku
- 50 ml czerwonego wytrawnego wina
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- gałka muszkatołowa
- sól, pieprz
Ziemniaki ugotować do miękkości i przygotować z nich puree z dodatkiem mleka i masła, wymieszać z poszatkowanym w plasterki selerem naciowym. Doprawić solą i pieprzem. Pokrojoną drobno cebulę zrumienić na oliwie, dodać mięso, następnie startą na grubych oczkach marchewkę. Wszystko doprawić przyprawami, dodać wino, zetrzeć ząbki czosnku. Po kilku minutach dodać mrożony groszek i przecier pomidorowy. Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania, na wierzchu rozprowadzić puree, oprószyć szczyptą gałki muszkatołowej, posypać tartym serem. Zapiekać w 200oC ok. 25 min.
SMACZNEGO!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://grumko.blox.pl
Mięso mielone jest często wykorzystywane w tradycyjnej polskiej kuchni. Mowa zarówno o mielonej wołowinie, jak i mięsie wieprzowym, mieszanym czy z indyka. Z każdego z nich można przyrządzić pyszne, aromatyczne, sycące, a zarazem zdrowe dania obiadowe, a nasze przepisy dostarczą Ci na nie pomysłów!
Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Jednym z najczęstszych wyborów w polskich kuchniach są klasyczne kotlety mielone z namoczoną w mleku bułką, jajkiem i cebulą. Pamiętaj jednak, że możliwości jest znacznie więcej. Kiedy Tobie i Twoim bliskim znudzą się popularne kotlety, zajrzyj do naszych przepisów i zainspiruj się całą masą pomysłów!
Pomysł na obiad z mięsem mielonym może być nietypowym przepisem na kotlety z ciekawymi dodatkami lub całkowicie innym daniem takim jak na przykład lasagna w różnych wersjach. Obiady z mięsa mielonego to również chilli con carne, różnego rodzaju zapiekanki, szaszłyki i farsze, które nadają się między innymi do naleśników, wytrawnych wypieków i nadziewanych warzyw.
Starasz się zdrowo odżywiać? U nas znajdziesz również pomysł na fit obiad z mięsem mielonym, bez dodatkowego tłuszczu i z dodatkiem wielu warzyw, które zawierają cenne składniki odżywcze jak witaminy i minerały.
Pamiętaj jednak, że na kaloryczność dania czy zawartość minerałów ma wpływ nie tylko przepis na obiad z mięsa mielonego, ale przede wszystkim jakość wybieranych składników. Wybieraj mięsa od Hańderka, a będziesz mieć pewność ich świeżości, jakości, idealnej ilości tłuszczu i pełni aromatów.
Jeśli chcesz przygotować lekkie dania mięsne, zwróć uwagę na mięso z indyka – jedno z chudszych, a zarazem pełnych smaku, sprawdzających się również w daniach, w których oryginalny przepis zachęca do użycia wołowiny lub wieprzowiny. Pamiętaj też, by unikać smażenia mięsa w głębokim tłuszczu. Zamiast rozgrzanego oleju możesz wybrać piekarnik, a pieczone mięso nie będzie tak tłuste jak jego smażona alternatywa.