Kategorie przepisów: Obiad z mięsa mielonego

PIECZEŃ Z KARCZKU
Sancocho

Sancocho

Sancocho - Smaki Karaibów

 

Składniki:
-   2 łyżki oliwy z oliwek
-   5 ząbków czosnku (zmiażdżonego w prasce)
-   ok. 1 kg wołowiny pokrojonej w 2-3 cm kostki
-   1 cebula drobno pokrojona
-   ½ zielonej papryki drobno pokrojonej
-   5 gałązek kolendry drobno posiekanej
-   1 łyżka soli
-   ½ łyżeczki czarnego mielonego pieprzu
-   ok. 2 litrów wywaru wołowego
-   1 zielony banan obrany i pokrojony w krążki
-   1 żółty banan obrany i pokrojony w krążki
-   3 średnie słodkie ziemniaki pokrojone w niedużą kostkę
-   1 średni maniok pokrojony w niedużą kostkę
-   ½ kabaczka obranego i pokrojonego w kostkę
-   2 kolby kukurydzy oczyszczonej i pokrojonej na 4-6 kawałków każda.

 

Przygotowanie:

W dużym garnku z pokrywką wymieszaj oliwę, czosnek, wołowinę, cebulę i na średnim ogniu podduś aż wołowina będzie brązowa z obu stron a cebula zacznie się karmelizować. Dodaj paprykę, kolendrę, sól, pieprz i ¼ wywaru. Gotuj 20 minut mieszając a następnie dodaj pozostałe warzywa i resztę wywaru. Kontynuuj gotowanie aż mięso i warzywa będą wystarczająco miękkie.

Podawaj w glinianych miseczkach z lekkim winem.

 

Smacznego!

 

 

 

*Przepis pochodzi z http://thenoshery.com

Farfalline z pieczoną piersią indyka

Farfalline z pieczoną piersią indyka

SKŁADNIKI: Na pieczeń z piersi indyka: - 1/2 kg piersi z indyka - sól - 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki - 1 łyżeczka miodu - 1 łyżka oleju z pestek winogron Na sos: - 20 dag mielonej wołowiny - 20 dag mielonej piersi indyka - 1 cebula - 1/2 marchewki - 1/4 pietruszki - 1 puszka pomidorów bez skórki ok. 400 g - koncentrat pomidorowy 30 % - 4 szklanki bulionu - sól do smaku - pieprz mielony do smaku - mielona papryka słodka do smaku - 1 łyżeczka suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonego tymianku - suszony , zmielony czosnek do smaku - 1 listek laurowy - 1 ziele angielskie - 4 ziarna czarnego pieprzu ziarnistego - cukier do smaku - 4 łyżki oleju z pestek winogron Makaron: - 30 dag makaronu farfallino (małe kokardki, pełne ziarno) - 1 łyżeczka soli PRZYGOTOWANIE: Utrzeć przyprawy z olejem i miodem i natrzeć marynatą mięso. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Włożyć indyka do rękawa do pieczenia mięs i piec w temperaturze 180C 50 minut. Po wyjęciu pokroić w bardzo cienkie plasterki Z cebuli usunąć wierzchnie łuski i bardzo drobno posiekać. Obrać i utrzeć na dużych oczkach tarki marchew i pietruszkę. W garnku o grubym dnie rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić cebulę. Smażyć mieszając do zeszklenia. Do cebuli dodać warzywa, przyprawy, mięso. Zalać bulionem. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć gaz i gotować 1 godzinę. Pomidory z puszki rozgnieść dołożyć do sosu. Doprawić koncentratem pomidorowym. Wymieszać. Doprawić do smaku. Zagotować wodę i osolić ją. Wrzucić makaron i gotować ok. 10 minut. Podajemy makaron lekko zmieszany z taką ilością sosu jaka nam odpowiada i kilkoma plasterkami pieczonej piersi indyka. *Przepis pochodzi z www.gotujmy.pl

Köttbullar

Köttbullar

Köttbullar (szwedzkie kulki mięsne z żurawiną)


Składniki (na 4 porcje)
 -  500g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego
-  1 mała czerwona cebula
-  kilka łodyg szczypioru
-  3/4 szklanki bułki tartej
-  1 jajko
-  1 łyżka musztardy francuskiej lub dijon
-  mieszanka suszonych ziół (np. bazylia, estragon, pietruszka, oregano)
-  sól, pieprz
-  oliwa

 
 
Przygotowanie:
Mięso mielone przełożyć do miski, wbić jajko, wsypać bułkę tartą, dodać drobniutko posiekaną cebulę i szczypiorek. Dodać musztardę, przyprawy i bardzo dokładnie wszystko wymieszać. Formować z mięsa małe kuleczki i układać w naczyniu żaroodpornym. Skropić oliwą, piec w piekarniku nagrzanym do 180 st ok. 30 min aż kuleczki będą zrumienione.
Podawać z puree ziemniaczanym oraz żurawiną.
Smacznego!

JASKÓŁCZE GNIAZDA

JASKÓŁCZE GNIAZDA

 

Składniki:
- 4 szerokie plastry wołowiny bez kości
- 6 jaj
- 60 dag mięsa wieprzowego mielonego
- 2 cebul
- 2 małe pory
- 25 dag margaryny
- 2 łyżki mąki pszennej
- 1 szklanka kwaśnej śmietany
- sól, pieprz naturalny
- musztarda
 

Wykonanie:
Płaty mięsa umyć i mocno rozbić z jednej strony. Wieprzowe mięso mielone połączyć z cebulą pokrojoną w drobną kostkę i pokrojonym drobno porem, dwoma surowymi jajami, dodać sól, pieprz do smaku.
Pozostałe 4 jaja ugotować na twardo i obrać.
Roladę od rozbitej strony posmarować musztardą i lekko posolić, nałożyć warstwę zmielonego mięsa z przyprawami o grubości 1 cm pozostawiając brzegi płata wolne. Na środek każdego płata nałożyć jaja. Zebrać krawędzie płata mięsnego i związać nitką. Obsmażyć na rozgrzanym tłuszczu. Po silnym zrumienieniu polać wodą lub wywarem i dusić do miękkości.
Gdy gniazda będą miękkie wyjąc je z sosu i zagęścić go niewielką ilością zawiesiny z mąki i wody, po czym ciągle mieszając doprowadzić do zagotowania i zdjąć z ognia.
Śmietanę zahartować niewielką ilością sosu i nie przerywając mieszania wlać do pozostałej jego części.
Całość wymieszać i doprawić do smaku solą.
Kawałki mięsa przekroić w połowie uzyskując porcje z widocznym w przekroju jajem.

*Przepis pochodzi z www.potrawyregionalne.pl

1 2

Mięso mielone jest często wykorzystywane w tradycyjnej polskiej kuchni. Mowa zarówno o mielonej wołowinie, jak i mięsie wieprzowym, mieszanym czy z indyka. Z każdego z nich można przyrządzić pyszne, aromatyczne, sycące, a zarazem zdrowe dania obiadowe, a nasze przepisy dostarczą Ci na nie pomysłów!

Obiady z mięsa mielonego – zainspiruj się sprawdzonymi przepisami

Co zrobić na obiad z mięsa mielonego? Jednym z najczęstszych wyborów w polskich kuchniach są klasyczne kotlety mielone z namoczoną w mleku bułką, jajkiem i cebulą. Pamiętaj jednak, że możliwości jest znacznie więcej. Kiedy Tobie i Twoim bliskim znudzą się popularne kotlety, zajrzyj do naszych przepisów i zainspiruj się całą masą pomysłów!

Pomysł na obiad z mięsem mielonym może być nietypowym przepisem na kotlety z ciekawymi dodatkami lub całkowicie innym daniem takim jak na przykład lasagna w różnych wersjach. Obiady z mięsa mielonego to również chilli con carne, różnego rodzaju zapiekanki, szaszłyki i farsze, które nadają się między innymi do naleśników, wytrawnych wypieków i nadziewanych warzyw.

Fit obiady z mięsem mielonym – przepisy na lekkie dania

Starasz się zdrowo odżywiać? U nas znajdziesz również pomysł na fit obiad z mięsem mielonym, bez dodatkowego tłuszczu i z dodatkiem wielu warzyw, które zawierają cenne składniki odżywcze jak witaminy i minerały.

Pamiętaj jednak, że na kaloryczność dania czy zawartość minerałów ma wpływ nie tylko przepis na obiad z mięsa mielonego, ale przede wszystkim jakość wybieranych składników. Wybieraj mięsa od Hańderka, a będziesz mieć pewność ich świeżości, jakości, idealnej ilości tłuszczu i pełni aromatów.

Jeśli chcesz przygotować lekkie dania mięsne, zwróć uwagę na mięso z indyka – jedno z chudszych, a zarazem pełnych smaku, sprawdzających się również w daniach, w których oryginalny przepis zachęca do użycia wołowiny lub wieprzowiny. Pamiętaj też, by unikać smażenia mięsa w głębokim tłuszczu. Zamiast rozgrzanego oleju możesz wybrać piekarnik, a pieczone mięso nie będzie tak tłuste jak jego smażona alternatywa.