Babka ziemniaczana

Babka ziemniaczana

 

 

Składniki:
–  500 g przerośniętego boczku
–  350 g łopatki
–  2 i 1/2 kg obranych ziemniaków
–  5 średnich cebul
–  6 ząbków czosnku
–  4 jajka
–  2 łyżki mąki ziemniaczanej
–  2 łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu
–  2 łyżki dobrego smalcu
–  1 łyżeczka majeranku
–  1 łyżeczka startego rozmarynu
–  sól do smaku

 

 

Przygotowanie:
Na dwie patelnie kładziemy po łyżce smalcu, topimy, wrzucamy podzieloną na dwie części drobno posiekaną wcześniej cebulę. Po zeszkleniu, na jedną patelnię wkładamy pokrojoną w kostkę łopatkę, a na drugą – także w kostkach – boczek. Przesmażamy boczek i mięso, bacząc, by nam się cebula nie przypaliła. Ziemniaki ścieramy i lekko odciskamy. W misce całą zawartość obu patelni (łącznie z tłuszczem) mieszamy, dodajemy mąkę, jajka i przyprawy, wyrabiamy ciasto. Jego gęstość regulujemy mąką. Wkładamy ciasto do natłuszczonych form. Pieczemy w 200 st. C przez półtorej godziny. Długość pieczenia zależy od wielkości form i grubości ciasta.

 

*Przepis pochodzi z http://www.gazetawroclawska.pl

Czas przygotowania 0 godzin
Czas gotowania 0 godzin
Gotowe w 0 godzin

Składniki

Sposób przygotowania