Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
W upalne dni często nie mamy ochoty na stanie przy garach czy ogólnie na syte jedzenie. Z reguły stawiamy na lekkie oraz szybkie dania, które nie wymagają długiego przyrządzenia. Przeczytaj nasz artykuł, w którym znajdziesz inspiracje na letnie potrawy.
Leczo to idealna potrawa, którą przyrządzisz w lecie z sezonowych warzyw. Możesz wykonać go z mięsem lub z samymi warzywami. Jeśli szukasz inspiracji na kolejne dni, polecamy artykuł: Letni obiad – lekkie dania obiadowe na upalne dni.
Składniki:
– 2 cukinie,
– 2 cebule,
– 3 papryki (mogą być te same lub każda w innym kolorze),
– 3 ząbki czosnku,
– 4 pomidory,
– 4 łyżki oleju,
– łyżka słodkiej papryki mielonej,
– pół łyżeczki papryki ostrej,
– łyżeczka soli,
– szczypta pieprzu do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyj wszystkie warzywa. Obierz, pokrój cebulę oraz cukinię na kawałki. Obierz czosnek i przepuść przez praskę. W garnku z olejem podsmaż cebulę z czosnkiem. Pokrój papryki i pomidory, a także usuń z nich gniazda nasienne. Do podsmażonej cebuli i czosnku dodaj paprykę. Wymieszaj wszystko i dalej podsmażaj. Kolejno dodaj cukinię, pomidory wraz z przyprawami. Ponownie dokładnie wymieszaj zawartość garnka. Duś pod przykryciem przez około 10 minut.
Podanie:
Leczo warzywne podawaj z ryżem. Takie szybkie dania z warzywami są idealne dla każdego.
Kolejnym szybkim obiadem będzie risotto z warzywami. To naprawdę smaczny posiłek, który nie wymaga długiego stania w kuchni.
Składniki:
– 100 g ryżu do risotto,
– pół cebuli,
– pół cukinii,
– 100 g pieczarek,
– marchewka,
– pół czerwonej papryki,
– litr bulionu warzywnego,
– tarty ser do posypania,
– oliwa do smażenia,
– sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyj wszystkie warzywa. Pokrój w półplasterki pieczarki oraz cebulę. Pokrój cukinię i paprykę w kostkę. Na rozgrzanej patelni zeszklij cebulę. Na drugiej patelni podduś pieczarki, a po odparowaniu wody dodaj do nich cukinię wraz z papryką. Obierz i zetrzyj marchewkę na tarce. Dodaj ją do reszty składników. Do cebuli wsyp ryż, podsmaż go przez chwilkę, a następnie wlej szklankę bulionu warzywnego. Wymieszaj wszystko, a co jakiś czas staraj się przemieszać ryż. Dolej resztę bulionu, gdy cały się wchłonie, to dodaj warzywa. Oprósz solą oraz pieprzem, a potem zamieszaj.
Podanie:
Risotto z warzywami serwuj z posypanym serem, np. parmezanem.
Jakie zrobić szybkie dania z mięsem na obiad? Poniżej przepis na obiad w 10 minut. Klopsiki w warzywnym sosie możesz zrobić z dowolnym mięsem mielonym, np. indykiem.
Składniki:
– 500 g mięsa mielonego,
– cebula,
– jajko,
– czerstwa bułka,
– 4 łyżki bułki tartej,
– pietruszka,
– marchewka,
– seler,
– 3 łyżki śmietany,
– łyżka mąki pszennej,
– liść laurowy,
– 2 ziarenka ziela angielskiego,
– 2 ziarenka pieprzu czarnego,
– sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyj wszystkie warzywa, a następnie obierz je oraz zetrzyj na tarce o dużych oczkach. Daj do garnka, zalej wrzątkiem, a także dodaj liść laurowy, ziele angielskie i pieprz czarny. Gotuj warzywa, a w międzyczasie przygotuj klopsy. Przełóż mięso do miski, wbij tam jajko, namoczoną czerstwą bułkę oraz bułkę tartą. Wszystko razem wyrób w rękach, dopraw solą, pieprzem, a następnie wymieszaj. Wyrabiaj klopsiki. Jeśli masa mięsna klei ci się do rąk, to śmiało dosyp jeszcze bułki tartej. Zagęść sos mąką ze śmietaną, a później zagotuj. Podsmaż klopsiki z obydwóch stron, a potem dodaj do garnka żeby się dalej gotowały.
Podanie:
Klopsiki w warzywnym sosie będą smakowały zarówno z ziemniakami, makaronem lub kaszą.
Szybki obiad z mięsem, np. kurczakiem, poledwicą czy inną wędliną? Tak! Jeśli nie masz pomysłów na szybki obiad, to zapoznaj się z artykułem: Pomysły na lunch/obiad, które zrobisz w kwadrans – Przepisy na ekspresowe dania w 15 minut.
Składniki:
– 2 filety z kurczaka,
– pół szklanki gotowego sosu teriyaki,
– sezam do posypania,
– 450 g mieszanki chińskiej,
– sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyj, osusz oraz oczyść mięso z wszelkich niedoskonałości. Pokrój fileta w paski. Wlej na patelnię sos teriyaki, doprowadź do zagotowania, a następnie dodaj tam pokrojonego kurczaka. Duś mięso pod przykryciem przez 5 minut. W międzyczasie ugotuj lub podsmaż rozmrożoną mieszankę chińską według instrukcji zawartej na opakowaniu. Mięso poobracaj na drugą stronę, przykryj i duś przez kolejne 5 min. Po tym czasie zdejmij przykrywkę, duś dalej fileta, co jakiś czas mieszając. Ugotowane warzywa odcedź.
Podanie:
Pyszny, gotowy obiad w 15 minut podawaj z ryżem i mieszanką chińską.
Obiady na szybko z kurczakiem to pewniaki. Gotowy obiad uda ci się w niecałe 20 minut.
Składniki:
– pojedynczy filet z kurczaka,
– ząbek czosnku,
– pół cebuli,
– pół czerwonej papryki,
– 2 łyżki oleju,
– 2 łyżeczki czerwonej pasty curry,
– 2/3 szklanki mrożonego groszku cukrowego lub fasolki szparagowej,
– 200 ml mleczka kokosowego,
– łyżka sosu sojowego,
– łyżeczka cukru,
– sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyj, osusz oraz oczyść mięso z błonek. Pokrój w kostkę. Obierz, pokrój cebulę w piórka, a czosnek przepuść przez praskę. Umyj paprykę, oczyść z gniazd nasiennych i pokrój na 2 cm kawałki. Mrożoną fasolkę lub groszek ugotować według instrukcji zawartej na opakowaniu. Do głębokiej patelni wlać olej, rozgrzać go, a następnie dodać pastę curry. Potem dać czosnek i podsmażyć go. Następnie dodaj kurczaka, podsmaż go, a później kolejno cebulę, paprykę, groszek lub fasolkę. Po podsmażeniu warzyw wlej olej kokosowy, sos sojowy z przyprawami. Wymieszaj i gotuj przez 5 minut.
Podanie:
Warzywne curry z kurczakiem połącz z ryżem, a będzie smakowało wyśmienicie.
Co zrobić na obiad szybko i tanio? Makaron to pomysł na obiad każdego dnia – możesz zrobić go z mięsem lub samymi warzywami. Te i inne inspiracje znajdziesz w artykule: Makaron z mięsem – 3 szybkie dania z makaronem.
Składniki:
– 250 g makaronu, np. rurki lub świderki,
– 3 ząbki czosnku,
– cukinia,
– pól sera feta,
– 2 łyżki oliwy,
– sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Ugotuj makaron w osolonej wodzie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Obierz, przepuść przez praskę czosnek. Umyj, obierz i pokrój cukinię w kostkę. Na patelni podsmaż cukinię i posól ją. Dodaj czosnek, smaż wszystko do momentu, gdy cukinia zmięknie. Dodaj ugotowany makaron oraz dokładnie wymieszaj. Posyp z góry serem feta.
Podanie:
Makaron z cukinią i serem feta podawaj ze świeżymi ziołami.
Kremowy i aromatyczny sos to podstawa udanego wykonania tej potrawy.
Składniki:
– 300 g piersi z kurczaka,
– 2 ząbki czosnku,
– 100 ml bulionu drobiowego,
– 100 ml śmietany do zup,
– pół łyżeczki oregano,
– 5 kawałków suszonych pomidorów,
– 60 g szpinaku,
– mąka do obtoczenia mięsa,
– oliwa do podsmażenia,
– sól, pieprz do smaku.
Sposób przygotowania:
Umyj, osusz, oczyść mięso z błonek oraz pokrój w kostkę. Fileta oprócz solą, pieprzem, oregano i natrzyj potartym czosnkiem. Następnie mięso obtocz w mące, a potem obsmaż z obydwóch stron na rozgrzanej patelni momentu zrumienienia. Po podsmażeniu przełóż kurczaka na talerz. Wlej bulion i zagotuj. Pokrój suszone pomidory na kawałki. Dodaj je i mięso do bulionu. Wlej śmietanę, zagotuj, a potem dodać szpinak. Wymieszaj, gotuj do zgęstnienia sosu.
Podanie:
Kurczak po toskańsku będzie smakował z ziemniakami, makaronem lub gnocchi.