Szybki tani obiad jednogarnkowy

Szybki tani obiad jednogarnkowy

Masz natłok obowiązków do wykonania, przez co brakuje Ci czasu na gotowanie? W takich sytuacjach doskonale egzamin zdają potrawy jednogarnkowe. Mamy dla Ciebie pomysł na obiad, który sprawdzi się nie tylko przy niewielkich zasobach czasu, ale i przy ograniczonym budżecie. Czytaj dalej i sprawdź nasz przepis na kaszotto z kurczakiem i warzywami.

Powiązane: Szybki obiad: 5 pomysłów na błyskawiczne dania z letnimi warzywami Obiad w 30 minut! Rozgrzewający kociołek z soczewicą i kabanosami Wołowina duszona w kapuście kiszonej (propozycja na rodzinny obiad na Boże Narodzenie) Łazanki z kapustą, mięsem mielonym, kiełbasą i boczkiem – prosty przepis na domowy obiad Obiad na niedzielę: 5 pomysłów na wyjątkowo smaczne

Czas przygotowania 10 minut
Czas gotowania 10 minut
Gotowe w 20 minut
Poziom trudności Łatwe

Składniki

1 pojedyncza pierś z kurczaka
100 g kaszy gryczanej niepalonej (1 woreczek)
1 por
1 mała cebula
kilka ząbków czosnku
2 łyżeczki oliwy
1 łyżeczka masła
ok. 250 g marchewki i groszku (mogą być mrożone)
250 ml bulionu
sól, pieprz, czosnek suszony, tymianek, pieprz ziołowy
zielenina: szczypiorek, koperek lub natka pietruszki

Sposób przygotowania

  1. W rondlu lub woku podsmaż na oliwie poszatkowanego pora, cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek.
  2. Dodaj masło i pokrojoną w kostkę pierś z kurczaka – przypraw całość do smaku i podsmażaj przez chwilę.
  3. Wrzuć surową, opłukaną kaszę i kontynuuj podsmażanie.
  4. Na koniec dołóż pokrojoną w kostkę marchewkę z groszkiem. Jeszcze przez chwilę podsmażaj, a na koniec wlej bulion.
  5. Odczekaj, aż kasza zmięknie i wchłonie bulion.
  6. Posyp danie poszatkowaną zieleniną i gotowe!

Dodatkowe wskazówki

Za co kochamy potrawy jednogarnkowe?

Potrawy jednogarnkowe właściwe gotują się same, a jedyne co musisz zrobić, to pokroić wszystkie składniki, wrzucić je do garnka i odrobinę przypilnować procesu gotowania. Są idealne dla zapracowanych osób, młodych rodziców czy studentów. Łatwość i szybkość przygotowania to nie jedyne ich zalety.

Dania jednogarnkowe nadają się do przechowywania przez kilka dni w lodówce lub do mrożenia, dzięki czemu wystarczy raz ugotować większą ilość jedzenia, żeby mieć zawsze pod ręką zdrowy, domowy obiad.

Klasyczny gulasz lub potrawka, swojski bigos, pełne warzyw leczo, zapiekanka, a może aromatyczne curry? Opcji na potrawy jednogarnkowe, wymagające niewiele wysiłku, a dające pyszny efekt, jest naprawdę wiele.

Kaszotto – szybki sposób na pożywny i tani posiłek

Jedną z opcji na smaczne danie jednogarnkowe jest kaszotto. Wyjątkowo pożywne i tanie, stanowi świetną opcję obiadową dla osób niemających czasu gotować, a jednocześnie chcących zdrowo się odżywiać. Kasza, chude mięso i różnego rodzaju warzywa sprawiają, że taki posiłek jest nie tylko zbilansowany, ale i lekki.

Do kaszotto najlepiej nadaje się mięso drobiowe, takie jak indyk czy kurczak. Z kolei podstawą dania jest kasza. Najczęściej jest to pęczak lub drobna jęczmienna, ale inne rodzaje również jak najbardziej zdają egzamin, np. kasza gryczana lub jaglana, bulgur, a nawet w opcji ekspresowej – kuskus. Posiłek obowiązkowo uzupełniają warzywa, takie jak por, cebula, grzyby, papryka, marchewka, groszek, kukurydza, pomidory, fasola czy buraki – możliwych kombinacji jest mnóstwo.

Co ważne, do kaszotto możesz wykorzystać akurat to, co masz pod ręką lub zalega Ci w lodówce – dzięki temu danie to jest również ekonomiczne.

Przepis na kaszotto z kurczakiem, marchewką i groszkiem

Ten przepis pokochają wszyscy Twoi bliscy! Czasami zwykłe dania okazują się strzałem w dziesiątkę, a ich prostota jest równocześnie ich największą zaletą. Zaledwie kilka składników wystarczy, by wyczarować tani, sycący, szybki i zdrowy obiad dla całej rodziny lub pożywny lunch do pracy, do zjedzenia nawet bez konieczności podgrzewania.