Żurek z wiejską kiełbasą w chlebie
Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Jakie wędliny na Wielkanoc powinno wybierać się zgodnie z tradycją odnośnie tego święta? Koszyk święconka musi zmieścić kawałek kiełbasy i wędliny, a na świątecznym stole powinny pojawić się tradycyjne mięsa takie jak szynki, pieczenie, a nawet pasztety. Z okazji zbliżających się świąt wielkanocnych Hańderek przygotował ofertę specjalną – zestawy mięs i szeroki wybór tradycyjnych wędlin, bez których trudno wyobrazić sobie prawdziwe polskie święta.
Wśród wszystkich obchodzonych świąt to właśnie na Wielkanoc na polskich stołach pojawia się najwięcej różnego rodzaju mięs, wędlin, kiełbas, szynek, a nawet pasztetów, czy pieczeni. Tradycyjna polska kuchnia ma tu duże pole do popisu – święta wielkanocne to świetna okazja na przygotowanie dań według receptur, które od wieków przekazywane są między kolejnymi pokoleniami.
Czym jest wielkanocny zestaw świąteczny od Hańderka? To specjalna oferta najwyższej jakości mięs przygotowana specjalnie na tę wyjątkową okazję. W zestawie znaleźć można pyszną kiełbasę wieprzową, która zadziwia swoim składem – to aż 100 g mięsa na 100 g produktu! Smaku prawdziwej polskiej kiełbasy, w której znajduje się wyłącznie wysokiej jakości mięso doprawione aromatycznymi przyprawami, nie da się do niczego porównać.
Do kiełbasy w wielkanocnym zestawie marka Hańderek dołącza szynkę zapakowaną w świąteczną siatkę oraz nietypowe mięsne jajeczka. To niewielkich rozmiarów przetwory z mięsa wieprzowego zapakowane w ozdobne opakowanie, które wzbogaci koszyk wielkanocny. Co włożyć do święconki, żeby w te święta na stole pojawiło się jeszcze więcej mięsnych przysmaków? Hańderek proponuje szeroki wybór wędlin, szynek i kiełbas, w tym produkty surowe, a także gotowe do podania, parzone, pieczone lub wędzone.
Pyszne, soczyste i aromatyczne szynki na świątecznym stole są dla wielu smakoszy równie ważne, jak kolorowe jajka-pisanki. Bez nich trudno wyobrazić sobie śniadanie wielkanocne. Co podać na talerzu z mięsem, żeby rodzina chętnie częstowała się nim do kanapek?
Na tę wiosenną okazję poleca się przede wszystkim tradycyjne szynki wędzone bogate w naturalne aromaty dymne. Wszystkie tego typu produkty marki Hańderek uzyskują swój niezwykły smak przez długi proces wędzenia w naturalnym dymie. Jakie wędliny na Wielkanoc będą najlepszym wyborem? Warto zwrócić uwagę między innymi na serię „Nad Ogniem Wędzone” oraz „Z Dymnej Chaty”.
Sekret dobrego żurku tkwi w dwóch elementach: odpowiednio przygotowanym zakwasie oraz dobrej jakości kiełbasie. Kiełbasy odpowiednie do świątecznego żurku to przede wszystkim kiełbasy białe, średnio rozdrobnione, zwykle wieprzowe lub z niewielkim dodatkiem mięsa wołowego, surowe lub parzone. Hańderek do tradycyjnej zupy szczególnie poleca kiełbasy z linii premium, delikatne produkty przyprawione starannie wyselekcjonowanymi przyprawami, które podczas gotowania zmiękną i wzbogacą żurek na Wielkanoc o wyjątkowy aromat.
Tradycyjny obiad wielkanocny najczęściej składa się z domowego żurku, jednak nie jest to jedyna możliwość. Alternatywą popularną w województwie małopolskim i rejonach górskich jest chrzanówka wielkanocna, gęsta, mięsna i pikantna zupa z jajkami i chrzanem. Przygotowuje się ją na różnych rodzajach mięs, w tym nie tylko kiełbasie, ale także kawałkach boczku i wędlin, wykorzystując to, jakie mięso na święta wielkanocne najczęściej pojawia się w polskich domach.
To, co jemy na święta wielkanocne podczas uroczystego śniadania i rodzinnego obiadu, jest utartą tradycją powtarzaną w większości polskich domów. Potrawy na wielkanocny stół odpowiednie na kolację i przystawki nie są już jednak tak oczywiste, a przy ich wyborze panuje większa dowolność. Co przygotować dla rodziny, trzymając się tradycyjnych przepisów, a jednocześnie szukając czegoś niecodziennego?
Bardzo łatwe w wykonaniu i zajmujące mało czasu są wielkanocne tartaletki z piekarnika z jajkiem i szynką. Ich przygotowanie należy rozpocząć od rozłożenia ciasta francuskiego – formuje się je w małych foremkach na porcje jednoosobowe, lub w jednej dużej formie, jak duży kawałek ciasta do pokrojenia. Na ciasto następnie należy przygotować masę jajeczną ze zmiksowanych jajek, śmietany i przypraw takich jak sól i pieprz. Na wierzch wykłada się cienkie plasterki ugotowanych jajek, a po pieczeniu przez około 15 min w 180 stopniach posypuje świeżym szczypiorkiem.
Domowe wędliny na Wielkanoc to jedna z najprostszych, a jednocześnie najczęściej wybieranych świątecznych przekąsek. Deski wędlin w polskich domach obfitują nie tylko w tradycyjne wędzone wędliny na talerzu, ale także plastry pieczonego boczku i schabu, delikatne kanapkowe przetwory mięsne w plasterkach, różnego rodzaju kiełbasy, a nawet pasztety.
Wybierając mięsa, warto urozmaicić przekąski na Wielkanoc i zdecydować się na produkty z różnych serii. Poza już wcześniej proponowanymi wędlinami wędzonymi z linii „Z Dymnej Chaty” albo „Nad Ogniem Wędzone” dobrym wyborem mogą być także delikatne przetwory drobiowe z serii „Drobiowa Uczta”, albo tradycyjne produkty z „Chluby Domu” czy „Klasyki Gatunku”. Wszystkie wymienione serie dostępne są w sklepach firmowych Hańderek.
Ponieważ najbardziej rozpoznawalnym symbolem świąt wielkanocnych są kolorowe pisanki, przygotowując przekąski na Wielkanoc, nie można zapomnieć o propozycjach z jajkami. Wśród przepisów znaleźć można wiele propozycji estetycznie wyglądających jajek z farszem w kilku kolorach albo koreczków z kawałkiem jajka i białej kiełbasy. Do tego rodzaju przystawek warto podać gościom odpowiednio dobrane wino – do jajek w majonezie i sosach poleca się przede wszystkim wina delikatne, białe, o owocowym aromacie.
Sprawdź także nasze przepisy świąteczne.
Powiązane: Zapiekanka z makaronu, warzyw i szynki Szaszłyki z piekarnika – mięsna uczta w towarzystwie warzyw Karczek pieczony w żytnim cieście Domowy przepis na pasztet z konfiturą z czerwonej cebuli Świąteczny pasztet domowy według tradycyjnej receptury Pieczony karczek w domowej marynacie z musztardy, cydru i miodu z wędzoną papryką