Zakład Przetwórstwa Mięsnego
HAŃDEREK Sp. J.
KRS: 0000072199,
REGON: 070408270,
NIP: 547-004-78-46;
Bank Spółdzielczy w Żywcu:
89 8137 0009 0019 6413 2000 0020,
VIII Wydział Gospodarczy Sądu Rejonowego w Bielsku-Białej.
Sałatki z mięsem to doskonały pomysł na zdrowy, sycący, pełnowartościowy i zbilansowany posiłek, który zabierzesz do pracy, zjesz na lekką kolację lub którym poczęstujesz przyjaciół na domówce lub rodzinę podczas świąt. Zebraliśmy kilka przepisów na najlepsze sałatki z mięsem, którym nie sposób się oprzeć!
Specjaliści zalecają, by spożywać codziennie minimum pięć porcji warzyw i owoców. Doskonałym pomysłem na spełnienie tego zalecenia jest jedzenie sałatek! Zjedz sałatkę na choć jeden posiłek w ciągu dnia, a dostarczysz sobie całe mnóstwo witamin, minerałów, antyoksydantów i błonnika. Jeśli zadbasz o dodatek węglowodanowy, np. w formie makaronu, kaszy, ryżu czy pieczywa pełnoziarnistego, oraz zdrowe tłuszcze nienasycone w postaci dressingu z oleju extra virgin lub posypki z orzechów lub nasion, otrzymasz porcję energii, która utrzyma się przez długi czas. Do sałatki koniecznie dołóż dodatek białkowy – pieczone lub smażone mięso lub wędlina sprawdzi się w tej roli znakomicie! Pierś z kurczaka lub indyka, szynka, mięso wieprzowe, a nawet wołowe – do wyboru masz naprawdę wiele opcji. Tak zbilansowana sałatka – złożona z warzyw, owoców, węglowodanów, zdrowych tłuszczów i mięsa – może stanowić pełnowartościowy posiłek, który zabierzesz np. do pracy.
Sałatki z mięsem są też fantastycznym pomysłem na poczęstunek dla gości – kolorowa, efektowna sałatka, np. warstwowa sałatka z mięsem kurczaka lub szynką, z pewnością zrobi wrażenie na twoich bliskich. Z kolei jeśli poszukujesz bardziej wykwintnego pomysłu, np. na kolację dla dwojga, wspaniale na tę okazję sprawdzi się sałatka z mięsem wołowym, np. z polędwicą. To jednak nie koniec naszych pomysłów! Poniżej znajdziesz więcej inspiracji na przepyszne sałatki z mięsem doskonałe na wiele różnych okazji.
Ta sałatka z mięsem kurczaka to prawdziwie mistrzowskie połączenie smaków! Pieczona pierś z kurczaka, soczysta sałata, kremowy ser brie, chrupiące orzechy i przełamujące smak, słodkie winogrona. To propozycja lekkiej i bogatej w składniki odżywcze kolacji, a przy tym smakującej obłędnie. Jeśli dołożysz pieczywo, powstanie przepyszny lunch do pracy.
Pierś z kurczaka posyp solą i pieprzem, podsmaż przez chwilkę na niewielkiej ilości masła, a następnie upiecz mięso w piekarniku – w 190 stopniach przez 15 minut. Gdy mięso ostygnie, pokrój je kostkę i przełóż do miski. Dodaj dowolną sałatę – najlepiej dwa rodzaje, np. lodową i roszponkę, pokrojony w kostkę ser brie oraz pokrojone na połówki białe winogrona. Przygotuj dressing z 3 łyżek oliwy, 3 łyżek miodu, 1 łyżki cytryny, szczypty soli i pieprzu. Wymieszaj dressing z pozostałymi składnikami i posyp całość pokruszonymi orzechami włoskimi. Spodobała ci się ta łatwa sałatka z kurczakiem i chcesz dowiedzieć się więcej na temat tego, jak łączyć owoce z mięsem? Przeczytaj ten artykuł: „Mięso od mistrza czyli jak łączyć owoce z mięsem? Zasady zdrowego żywienia – z czym i ile mięsa spożywać?”.
Sałatka z pieczonym mięsem wieprzowym to danie, które pokochasz od pierwszego kęsa i to nie tylko ze względu na jej wyjątkowy smak, ale też dlatego, że dzięki niej wykorzystasz resztki z obiadu z poprzedniego dnia. Prawdziwa kuchnia w duchu less waste! Z niedzielnego obiadu zostało ci pieczone mięso wieprzowe dowolnego rodzaju? Wystarczy, że dołożysz do niego ugotowany ryż, pokrojone w kostkę świeże ogórki i marynowaną paprykę, kukurydzę oraz szczypiorek, a następnie doprawisz całość majonezem, solą i pieprzem, a uzyskasz przepyszny lunch na następny dzień.
Szukasz pomysłu na danie, którym twoja rodzina będzie zajadać się w święta? Ta sałatka warstwowa z szynką będzie strzałem w dziesiątkę! Wyjątkowo prosta i szybka w przygotowaniu, a do tego wygląda efektownie. Ponadto, do jej przyrządzenia potrzebne są wyłącznie łatwo dostępne składniki, które zwykle znajdują się w każdej domowej spiżarce – dlatego sałatka ta nada się też na poczęstunek dla niespodziewanych gości. W szklanym wysokim naczyniu ułóż warstwami seler konserwowy, kukurydzę, pokrojoną w kostkę szynkę, a następnie majonez połączony ze śmietaną lub jogurtem, kawałki ananasa, starty żółty ser oraz pokrojone w drobną kostkę ugotowane jajka. Dopraw całość solą i pieprzem. Wierzch sałatki możesz udekorować pokrojoną kapustą pekińską i papryką.
Kolejna propozycja na sałatkę warstwową z mięsem – tym razem podsuwamy pomysł na lekko pikantną, sycącą sałatkę meksykańską z mięsem mielonym. Gwarantujemy, że stanie się ona prawdziwym hitem każdej imprezy, zwłaszcza jeśli jej wierzch ozdobisz nachosami. Jak ją przygotować? Podsmaż mięso mielone z dodatkiem dowolnych przypraw, np. z papryką słodką i ostrą, suszonym czosnkiem, solą i pieprzem, i zmieszaj je z odrobiną ketchupu. Następnie pokrój warzywa: kapustę pekińską, czerwoną cebulę, czerwoną paprykę oraz ogórki konserwowe, zetrzyj na tarce żółty ser i odsącz z zalewy puszkę kukurydzy i czerwonej fasolki. Następny krok to przygotowanie sosu – zmieszaj 3 łyżki majonezu, 3 łyżki śmietany z 2 łyżkami ketchupu, solą i pieprzem. Na koniec pozostaje ułożenie warstwami wszystkich składników. Układaj kolejno: kapustę pekińską, cebulę, mięso, kukurydzę, fasolkę, ogórki i paprykę. Wierzch polej sosem, posyp serem i ozdób nachosami.
Lekka, a jednocześnie sycąca i podana w ciekawy sposób – taka jest sałatka z mięsem wołowym, która doskonale sprawdzi się np. podczas kolacji dla dwojga. Już sam dodatek pieczonej polędwicy wołowej sprawia, że to danie docenią miłośnicy nawet najbardziej wyszukanych, nowoczesnych smaków, a ciekawie pokrojona w długie paski cukinia ucieszy również ich oczy.
Z jakich składników ją skomponujesz? Potrzebujesz cukinii pokrojonej w długie, cienkie paski – użyj do tego obieraczki do warzyw – a także ugotowanej komosy ryżowej, kilka kawałków marynowanej czerwonej papryki, garści pestek dyni, dowolnych kiełków i oczywiście głównego składnika – pieczonej polędwicy wołowej. Jak ją przygotować? Zamarynuj mięso w marynacie ziołowej, piecz przez ok. 45-55 min. w 220 stopniach, a następnie wyjmij je z piekarnika i pozostaw pod przykryciem z folii aluminiowej przez kwadrans.
Czas na przyrządzenie sałatki: na talerzu rozłóż warstwami: cukinię, komosę, pokrojoną w plastry paprykę i polędwicę, a następnie polej dressingiem przygotowanym z oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu. Posyp całość pestkami dyni i kiełkami.