Zapiekanka z kaszy jaglanej

Zapiekanka z kaszy jaglanej

Jeśli szukacie szybkiego, zdrowego i pożywnego przepisu na obiad to mamy dla Was wyśmienitą propozycję. Nasza zapiekanka z kaszy jaglanej zadowoli wszystkich domowników i z pewnością posmakuje dużym i małym Do tego jest bardzo zdrowa i oczywiście bardzo pożywna, bo z konkretnym wkładem od Hańderka. Poniżej wyjaśniamy jak szybko przygotować to danie i kiedy najlepiej je podać.

Kasza jaglana – czyli zdrowie na talerzu

Kasza jaglana to jedna z najstarszych i najbardziej zdrowych kasz w kuchni polskiej. Wciąż niedoceniana, w ostatnich latach zyskuje jednak na popularności i coraz chętniej gości na naszych stołach. Jest przede wszystkim lekkostrawna i nie uczula, a więc idealna dla alergików i osób z dolegliwościami żołądkowymi. Nie zawiera też glutenu, więc jest idealna dla chorujących na cekalię.

Przede wszystkim jednak kasza jaglana ma wspaniałe wartości odżywcze, porównywalne z kaszą gryczaną. Ma bardzo mało skrobi za to dużo białka. No i najważniejsze wyróżnia się bardzo dużą zawartością witamin z grupy B.  Z ciekawostek ma też właściwości antywirusowe, więc może być domowy lekarstwem na wirusy, kata czy przeziębienie.

Zapiekanka z kaszy jaglanej – szybki sposób przygotowania

Jeśli więc właściwości kaszy jaglanej zachęciły Was do jej wypróbowania warto sięgnąć na start po naszą propozycję zapiekanki. Na start ok 0,5 szklani kaszy jaglanej należy bardzo dobrze przepłukać zimną wodą. Następnie wsypujemy ją do garnka i zalewamy bulionem; mięsnym lub warzywnym w ilości ok 1,5 szklanki. Gotujemy na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż do całkowitego odparowania płynu. Na koniec zostawiamy do wystudzenia.

Gdy nasza kasza będzie gotować się możemy zając się pozostałymi składnikami zapiekanki. Aby była treściwa i pożywna warto wziąć ok 30 dag baleronu od Hańderka pokrojonego w małą kostkę. Do tego także pokrojone:

  • 3 ogórki konserwowe,
  • pół czerwonej papryki,
  • 10 dag tartego sera żółtego.

Całość mieszamy razem z kaszą jaglaną i dodajemy jeszcze ok 1 łyżkę bułki tartej. Przekładamy wszystko do naczynia do zapiekania, a na wierzch doprawiamy solą i pieprzem, Na koniec możemy zetrzeć jeszcze 10 dag sera żółtego i całość posypać po górze naszego dnia. Dla naszej zapiekanki wystarczy 20 min w piekarniku nagrzanym do 180 stopni by była aromatyczna, zapieczona i gotowa do podania.

 

Kategoria przepisów Wszystkie przepisy
Czas przygotowania 20 minut
Czas gotowania 20 minut
Gotowe w 40 minut
Danie dla osób 4
Poziom trudności Łatwe

Składniki

0,5 szklanki kaszy jaglanej
1,5 szklanki bulionu
30 dag baleronu (Hańderek)
20 dag sera żółtego
3 ogórki konserwowe
1/2 czerwonej papryki
1 łyżka bułki tartej
pieprz, sól.

Sposób przygotowania

  1. Kaszę jaglaną przepłukać dobrze w zimnej wodzie, a następnie wsypać do garnka, zalać bulionem i gotować na małym ogniu do całkowitego wsiąknięcia płynu.
  2. Po ugotowaniu pozostawić do przestudzenia.
  3. Baleron, ogórki oraz paprykę pokroić w kostkę, a ser żółty zetrzeć na tarce o dużych oczkach.
  4. Kaszę, baleron, ogórki, paprykę, bułkę tartą oraz połowę żółtego sera wymieszać razem, doprawiając do smaku pieprzem i solą.
  5. Przełożyć do naczynia do zapiekania, posypać resztą sera żółtego i piec w temp. 180oC przez 20 minut.

Dodatkowe wskazówki

Oto okazje, gdzie nasza zapiekanka sprawdzi się najlepiej

Szybki obiad dla rodziny to najlepsza okazja w jakiej sprawdzi się zapiekanka. Ale też gdy odwiedzą nas niespodziewani goście, nasze danie jest na tyle smaczne i oryginalne, że też możemy je podać. Pamiętajmy też, że jeśli chcemy zaoszczędzić sobie czas zawsze możemy przygotować podwójną porcie zapiekanki. Schłodzona i przechowywana w lodówce może być gotową propozycję obiadu w ciągu kilku najbliższych dni. Wystarczy tylko sięgnąć po jej kawałek i podgrzać go przez ok 5 do 10 minut w piekarniku.

Nasza zapiekanka to danie cało roczne. Wszystkie jej składniki z łatwością dostaniemy zarówno latem jak i zimą, a baleron od Hańderka doda jej smaku i uczyni z niej bardzo pożywne danie dla całej rodziny.

Smacznego!