Roladki z szynką i jajkiem
Składniki:
– kilka plastrów szynki Spod Powału (Hańderek)
Masa jajeczno-brokułowa:
– 4 jajka
– ½ świeżego brokułu
– 50g sera żółtego
– ½ papryki czerwonej
– ½ cebuli
– pęczek świeżego szczypioru
– 2 łyżki majonezu
– sól i pieprz do smaku
– sałata do wystroju talerza
– szczypiorek do zawiązania
Sposób wykonania:
Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Różyczki brokułu podziel na mniejsze kawałki i gotuj we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości. Po odcedzeniu wystudź.
Dodaj do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek posiekaj w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce, wszystko połącz razem, dopraw do smaku solą i pieprzem.
Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj majonez, potem wymieszaj. Nałóż pastę na pokrojoną cienko szynkę i zawiń delikatnie w roladki. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj schłodzone na talerzach wyłożonych sałacie.
Smacznego!
*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com