Kategorie przepisów: Śniadania

Drożdżowe słoneczko z szynką

Drożdżowe słoneczko z szynką

Ciasto:
-   180 ml ciepłej wody
-   20 g świeżych drożdży
-   szczypta cukru
-   400 g mąki pszennej
-   1 jajko
-   15 g oleju rzepakowego
-   pół łyżeczki soli
-   jajko do posmarowania ciasta
-   garść łuskanych ziaren słonecznika.

 

Ciepłą wodę mieszamy z drożdżami i cukrem i odstawiamy na 5 minut w ciepłe miejsce.

Mąkę mieszamy z solą, dodajemy jajko, olej i zaczyn. Wyrabiamy elastyczne ciasto, które nie powinno kleić się do rąk.

Ciasto odstawiamy w misce przykrytej ściereczką, w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.

 

Farsz:
-   0,5 kg pieczarek
-   1 średnia cebula
-   200 g szynki Zrazowej (Hańderek)
-   250 g sera żółtego
-   kostka rosołowa
-   sól, pieprz
-   łyżka oleju kokosowego.

 

Pieczarki ścieramy na tarce, cebulę kroimy w niewielką kostkę. Dusimy z kostką rosołową bez przykrycia na oleju kokosowym, aż cała woda z pieczarek wyparuje.

Szynkę kroimy w dość grubą kostkę, a ser ścieramy na wiórki.

Pieczarki odstawiamy do ostygnięcia, kiedy masa będzie już delikatnie ciepła mieszamy ze sobą wszystkie składniki na farsz. Zostawiamy jedynie około 50 g tartego żółtego sera, który później posłuży do posypania farszu.

 

Ciasto dzielimy na dwie części i rozwałkujemy mniej więcej na wzór okręgu mieszczącego się na blaszce od piekarnika. Drugi okrąg musi być nieco mocniej rozwałkowany, ponieważ będzie musiał przykrywać farsz.

Jeden okrąg ciasta umieszczamy na papierze do pieczenia, od razu na blaszce i nakładamy na środku kopczyk z farszu, wielkości małej miseczki jaką posiadacie w domu. Dookoła niej zostawiamy około 1,5-2 cm wolnej przestrzeni i wokół układamy okrąg z farszu. Na brzegach musi być także około 2 cm wolnej przestrzeni, abyśmy mogli skleić ciasto.

Całość posypujemy tartym żółtym serem.

 

Nakładamy drugą, większą część ciasta, Dociskamy ją do farszu i wolnych przestrzeni. Na kopczyk z farszu nakładamy miseczkę. Powstałe okręgi będą nieco nieregularne i w tym momencie możemy je wyrównać np. nożem do pizzy lub radełkiem. Brzegi naszego słoneczka dociskamy widelcem, aby całość się zamknęła. Ostrym, cienkim nożem, najlepiej sprawdza się nożyk do styropianu lub żyletka nałożona na długą wykałaczkę, przecinamy warstwy naszego słoneczka zaczynając od środka, czyli od miseczki do zewnątrz, tworząc promienie. Ma wyjść 16 promieni. Promienie podwijamy "otwartą" częścią do góry.

Jajko rozbijamy z odrobiną wody i cienko smarujmy słoneczko, po czym obficie posypujemy łuskanymi ziarnami słonecznika.

Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 2000C przez 25 minut.

SMACZNEGO!

Pieczarki faszerowane kiełbasą

Pieczarki faszerowane kiełbasą

Składniki :
-   15 średnich pieczarek
-   1 czerwona papryka
-   1 cebula
-   250g kiełbasy żywieckiej z Polskiego Dwora (Hańderek)
-   200g sera żółtego
-   2 jajka
-   sól, pieprz
-   oregano
-   olej

 

Przygotowanie :

Pieczarki obieramy, myjemy, usuwamy ogonki. Cebulę obieramy i drobno kroimy.
Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne. Kroimy na małe kawałki.
Cebulę szklimy z papryką na gorącym oleju a następnie dodajemy kiełbasę pokrojoną w drobną kostkę. Chwilę przesmażamy i odstawiamy.
Dokładamy ser żółty starty na tarce o drobnych oczkach (odkładając odrobinę do posypania).
Wbijamy jajka i mieszamy. Doprawiamy do smaku oregano, pieprzem i solą pamiętając o tym, że ser i kiełbasa już są słone.
Wierzch posypujemy odrobiną startego żółtego sera.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do temperatury 180oC przez 20-30 minut. Podajemy na ciepło.

Smacznego!
 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://www.smaczneprzepisy.com.pl

Łatwe
Ślimaczki na sałacie z malinami

Ślimaczki na sałacie z malinami

Składniki:
6 plastrów piersi pieczonej z indyka (Hańderek)
6 łyżek ziołowego serka kanapkowego
1 główka kruchej lodowej sałaty
20 dag świeżych malin
natka pietruszki (do posypania)

 

Sos:
4 łyżki oliwy z oliwek
½ łyżeczki  soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
½ łyżeczki ziół do sałatek
Sól i pieprz do smaku

 

Sposób przygotowania:

Pokrojoną na cienkie plasterki pierś z indyka, posmaruj po łyżce serkiem kanapkowym. Potem zawiń ciasno w roladki i włóż na godzinę do lodówki, aby masa stężała. Pokrój na plastry.

Sałatę umyj, poszarp na małe kawałki i ułóż na półmisku. Następnie ułóż „ślimaczki” z wędliny i  posyp malinami oraz posiekaną natką pietruszki.

Sos:

Oliwę utrzyj z ziołami, miodem oraz sokiem z cytryny, dopraw do smaku solą i pieprzem. Polej przed podaniem sałatkę.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.waniliaikardamon.blogspot.com

Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa

Sałatka z tortellini i karmelizowaną szynką chłopa

-  1 opak.  tortellini 250g
-  1 papryka czerwona
-  pół cebuli
-  garść oliwek czarnych
-  garść sałaty (rukola i roszponka)
-  garść łuskanego słonecznika
-  5 plastrów Szynki Chłopa (Hańderek)
-  3-4 łyżeczki miodu
-  oliwa
-  sól, pieprz
-  1 łyżeczka soku z cytryny

 

 

Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu.

Szynkę kroimy w cienkie plastry, na patelni rozgrzewamy łyżeczkę miodu i rumienimy partiami, aż szynka „złapie” złoty kolor. Skarmelizowane plastry układamy na dużej tacy by wyschły i się nie posklejały.

Paprykę i cebulę kroimy w drobną kostkę a oliwki na plasterki. Sałaty lekko skubiemy palcami i dodajemy wystudzone tortellini. Słonecznik prażymy na suchej patelni aż zacznie „podskakiwać”.

Podpieczoną szynkę kroimy lub rwiemy do sałatki na kawałeczki.

Całość doprawiamy sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz oliwą. Wierzch sałatki posypujemy słonecznikiem.

Smacznego!

 

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://gotowanie-jest-latwe.blogspot.com

Roladki z szynką i jajkiem

Roladki z szynką i jajkiem

Składniki:
-  kilka plastrów szynki Spod Powału (Hańderek)

Masa jajeczno-brokułowa:
-  4 jajka
-  ½ świeżego brokułu
-  50g sera żółtego
-  ½ papryki czerwonej
-  ½ cebuli
-  pęczek świeżego szczypioru
-  2 łyżki majonezu
-  sól i pieprz do smaku
-  sałata do wystroju talerza
-  szczypiorek do zawiązania

 

Sposób wykonania:

Jajka ugotuj na twardo, obierz ze skorupki i zetrzyj na tarce. Różyczki brokułu podziel na mniejsze kawałki i gotuj we wrzątku ze szczyptą soli i cukru do miękkości. Po odcedzeniu wystudź.

Dodaj do jajek, paprykę cebulę i szczypiorek posiekaj w drobną kostkę. Ser zetrzyj na tarce, wszystko połącz razem, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Dla uzyskania odpowiedniej konsystencji dodaj majonez, potem wymieszaj. Nałóż pastę na pokrojoną cienko szynkę i zawiń delikatnie w roladki. Obwiąż szczypiorkiem. Podawaj schłodzone na talerzach wyłożonych sałacie.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

 

 

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Wytrawna tarta z jajkiem i kiełbasą

Składniki:

Ciasto:

·         15 dag mąki krupczatki

·         15 dag mąki pszennej

·         20 dag masła

·         1 łyżka śmietany 18%

·         2 żółtka

·         sól

 

Nadzienie:

·         6 jajek

·         400 ml śmietanki 22%

·         20 dag kiełbasy swojskiej drobiowej (Hańderek)

·         1 cebula

·         1 szklanka mieszanki warzywnej meksykańskiej ze słoika –marchewka, kukurydza, groszek, fasola czerwona

·         1 łyżka zupy cebulowej z torebki

·         szczypta gałki muszkatołowej do smaku

·         sól do smaku

·         pieprz biały do smaku

·         natka pietruszki lub szczypiorek do posypania

 

Sposób przygotowania:

Ciasto kruche:

Obie mąki wymieszać ze szczyptą soli na stolnicy, dodać wiórki pokrojonego masła, śmietanę oraz żółtka, zagnieść kruche ciasto. Wylepić dno i boki formy do tarty o śr. 28 cm.

Ponakłuwać widelcem. Podpiec w nagrzanym do 195oC piekarniku około 5 minut, wyjąć, wystudzić.

 

Nadzienie:

3 jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.

Resztę jajek wbić do miski, wlać śmietankę, dodać łyżkę zupy cebulowej, doprawić do smaku solą, białym pieprzem i szczyptą gałki, mieszankę warzywną osączyć na sicie z zalewy, kiełbasę pokroić na cienkie plasterki.

 

Na podpieczone ciasto wylać masę śmietanowo- jajeczną, rozsypać mieszankę warzywną, powciskać gotowane jajka oraz plastry kiełbasy, wstawić do nagrzanego piekarnika do temp 180oC piec około 20 minut (aż masa będzie ścięta). 

Podawać z dowolnym sosem majonezowym lub chrzanowym posypaną zieleniną.

Smacznego!

 

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z http://waniliaikardamon.blogspot.com

Rolsy z szynka i awokado.

Rolsy z szynka i awokado.

Składniki: · 1 opakowanie placków tortilli · szynka polska (Hańderek) · 1 większe awokado · 1 większa papryka czerwona · serek śmietankowy · pomidorki koktajlowe · sałata strzępiasta · wykałaczki. 1. Paprykę myjemy, kroimy w paska, awokado obieramy, też kroimy w paski. Szynkę kroimy w plasterki, sałatkę myjemy. 2. Na placek tortilli tak do połowy rozkładamy sałatkę, następnie plasterki szynki. Teraz szynkę smarujemy serkiem i na serku układamy paski papryki i pomiędzy paski awokado. 3. Tortillę zawijamy w dość ciasny rulon, kroimy 3 - 4 cm rollsy w które wbijamy wykałaczkę i na nią nabijamy umyte pomidorki koktajlowe. Tak przygotowane rollsy możemy zapakować w pudełeczko i zabrać na piknik, a pogoda jak na razie temu bardzo sprzyja więc można skorzystać. Smacznego :-)

Zawijane tosty dla ucznia

Zawijane tosty dla ucznia

SKŁADNIKI: - 6 kromek chleba tostowego pszennego, - 12 plasterków karczku kruchego (Hańderek), - 6 plasterków żółtego sera, - 3 ogórki kiszone, - 2 łyżki masła. PRZYGOTOWANIE: 1. Ogórki kroimy w podłużne słupki. Na każdą kromkę chleba tostowego kładziemy po 2 plasterki wędliny, plasterku sera żółtego oraz słupki ogórka. Kromkę zwijamy w roladkę. Spinamy wykałaczkami. Wierzch roladek smarujemy miękkim masłem. 2. Zawinięte tosty układamy na blaszce. Zapiekamy około 10-15 minut w temperaturze 180 stopni. https://tradycyjnakuchniakasi.blogspot.com/2018/08/zawijane-tosty-z-wedlina-ogorkiem-i.html

Słoneczne burrito

Słoneczne burrito

Składniki:

  • 1 duża pierś z kurczaka
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 puszka czarnej fasoli
  • 1 puszka pokrojonych w kostkę pomidorów
  • 1 papryka jalapano pokrojona w drobną kostkę 
  • 2 łyżeczki mielonego kminku
  • 1 łyżeczka soli (do smaku)
  • 1 łyżeczka mielonej papryki
  • 1/2 łyżeczki pieprzu
  • 1 opakowanie jogurtu naturalnego
  • 8 podgrzanych placków tortilli
  • rozdrobniony ser cheddar
  • rozdrobniona sałata
  • 2 łyżki oliwy


 

Przygotowanie:

Pokrój kurczaka w kostkę i podpiecz na patelni.

W dużej misce połącz warzywa, jogurt  i przyprawy.

Rozłóż mięso na plackach tortilli, polej masą jogurtowo-warzywną.

Połóż na górę sałatę.

Posyp serem.

Zawiń dół i boki placka tak aby zawartość nie wyciekła.

Można zawinąć w połowie wysokości przed podaniem w folię aluminiowa aby całość trzymała kształt  i komfortowo się jadło.

Paprykarz cielęcy po węgiersku

Jeśli kochacie paprykę i szukacie naprawdę pełnego jej smaku dania to warto sięgnąć po paprykarz. Wywodzący się z kuchni węgierskiej, łączy w sobie smak papryki z najlepszym mięsem. Jest bardzo zdrową, pożywną i sycącą przekąską. Idealny też do kanapek lub jako gotowe danie. Jego sekret tkwi w bardzo dobrym mięsie i połączeniu słodkiej i ostrej mielonej papryki. Sięgnijcie więc po cielęcinę z kością od Hańderka i do działa.

4
Łatwe
Grillowane filety z oscypkami i gruszkami

Grillowane filety z oscypkami i gruszkami

Składniki:

·         8 filecików z piersi kurczaka

·         12 plasterków oscypka

·         4 gruszki

·         4 plastry chudego bekonu

·         2 gałązki rozmarynu

·         1 opakowanie kolorowych sałaty

·         1 łyżeczka soku z limonki

Składniki na marynatę:

½ szklanki oliwy z oliwek

1 opakowanie marynaty grillowej

 

Składniki na sos do sałaty:

100 ml oleju słonecznikowego

1 pęczek posiekanej natki pietruszki

4 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Łyżka miodu

Łyżeczka chili

Szczypta pieprzu cayenne

Sok z limonki (do smaku)

Sól, pieprz mielony

 

Sposób przygotowania:

Gruszki obrać, pokroić w plastry i skropić sokiem z limonki. Ułożyć je wraz z mięsem i oscypkiem w naczyniu, zalać marynatą i dostawić w chłodne miejsce na około 2h. Następnie wyjąć z marynaty i razem z bekonem grillować 10-15 minut z obu tron. W ty czasie wymieszać dokładnie składniki na sos do sałaty. Zgrillowane: kurczaka, gruszki, oscypek i bekon ułożyć na talerzach, udekorować kolorowymi sałatami i skropić sosem.

 

 

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

PARÓWKI W CIEŚCIE FRANCUSKIM

Składniki:
-  gotowe ciasto francuskie
-  parówki śląskie Hańderek
-  suszone pomidory w zalewie
-  jajko
-  ser Cheddar
 

Ciasto kroimy na odpowiednie kawałki tak, aby można było nimi owinąć cała parówkę. Pomidory kroimy w paski. Smarujemy ciastko rozbełtanym jajkiem, kładziemy parówkę, wzdłuż parówki kilka pasków pomidora i cienki plaster sera. Zawijamy ciasto tak aby się skleiło. Nacinamy wierzch i smarujemy jajkiem. Pieczemy ok. 10 minut w temperaturze 220 C. Podajemy na ciepło i na zimno.

Smacznego!

 

 

*Inspiracja zaczerpnięta z www.letesknits.pl

 

Łatwe
Pieróg biłgorajski

Pieróg biłgorajski

Składniki:
-  50 dag ziemniaków (obranych),
-  25 dag sera białego, tłustego i zwartego,
-  50 dag kaszy gryczanej,
-  około 1-1,5 szklanki kwaśnej śmietany,
-  10 dag słoniny,
-  sól, pieprz, mięta,
-  1 jajko.

 

Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. Ugotowaną kaszę dodajemy do ziemniaków, dokładnie mieszamy i przykrywamy na około 30 minut. Ze słoniny wytapiamy skwarki i dodajemy do ziemniaków. Następnie do farszu dodajemy pokruszony ser, przyprawy (do smaku), śmietanę. Dokładnie mieszamy. Farsz przekładamy do formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą, z wierzchu smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy około 2 godzin w piekarniku rozgrzanym do 190°C.

Smacznego!

*Przepis pochodzi z http://www.pieknywschod.pl

ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ

ROLADKI Z TORTILLI Z SZYNKĄ

Składniki:

  • 4 placki tortilli
  • 150g szynki z wędzarni Biesiada Polska (Hańderek)
  • 150g kremowego serka
  • 8 dużych listków sałaty
  • 1/2 papryki
  • 1 ogórek szklarniowy

 

 

1. Placki tortilli smarujemy serkiem.

2. Szynkę kroimy w cienkie plastry, ogórka i paprykę w słupek.

3. Na plackach tortilli układamy kolejno: sałatę, szynkę, paprykę, ogórka. Każdy placek ciasno zwijamy w rulon. Kroimy na kawałki o szerokości 1-1,5 cm i wykładamy na talerz.

Smacznego!

 

 

 

 

Śniadanie to początek dnia, a my wiemy, jak ważne jest, aby ten posiłek był smaczny, zdrowy i dostarczał odpowiednią dawkę energii. W kategorii śniadania znajdziesz ciekawe inspiracje od naszego szefa kuchni – ciekawe  przepisy, które pomogą Ci urozmaicić swoje śniadaniowe menu. Nasze pomysły na śniadanie obejmują pyszne placki owsiane, francuskie tosty, omlety ze szpinakiem i wiele innych smakowitych propozycji. Bez względu na Twój kulinarny gust, z pewnością znajdziesz coś, co spełni Twoje oczekiwania.

Dla kogo?

Przepisy na śniadanie, które prezentujemy, są skierowane do wszystkich tych, którzy chcą odmienić swoje poranne posiłki i poszukują ciekawych i smacznych pomysłów na pierwszy posiłek dnia.

Na jaką okazję?

Nasze przepisy na śniadanie doskonale nadają się na codzienne, smaczne śniadania. Ponadto, większość z nich sprawdzi się również jako drugie śniadanie lub przekąska, która dostarczy Ci energii i pozytywnego nastroju w ciągu dnia.

Czy wiesz, że?

Śniadania różnią się na całym świecie. Włosi preferują słodkie potrawy, które często towarzyszy kawa. Brytyjczycy natomiast lubią tłuste i sycące posiłki, takie jak bekon, jajka sadzone i fasolka w sosie pomidorowym. To fascynujące, jak różne kultury interpretują pierwszy posiłek dnia.

Dla urozmaicenia:

Nie zapominaj dodawać dużej ilości świeżych warzyw do swojego śniadania. Warzywa są idealnym dodatkiem do niemal każdej potrawy i dostarczą Ci cennych składników odżywczych oraz świeżości. Odkryj, jak proste zmiany w menu mogą uczynić Twój poranek bardziej smacznym i zdrowszym!